Mind the fact: Αληθινές ιστορίες… δίπλα μας

Οι συντονίστριες του mind the fact μας μιλούν για το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο θα μας διηγηθεί αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας.
Mind the fact: Αληθινές ιστορίες… δίπλα μας
Το mind the fact, το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας, έρχεται από τις 26 έως τις 29 Μαΐου και μας φέρνει σε επαφή με αληθινές ιστορίες ανθρώπων που ζουν δίπλα μας. Θεατρικές παραστάσεις, performances, προβολές και εκθέσεις θα πλημμυρίσουν διαφορετικές γωνιές της πόλης με πρωταγωνιστές ανθρώπους που δεν είναι πάντα και δεδομένα ορατοί. Οι υπεύθυνες συντονισμού πρωτοβουλίας και καλλιτεχνικές επιμελήτριες του φεστιβάλ, Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ιωάννα Βαλσαμίδου μιλούν γι’ αυτή τη φρέσκια ιδέα στο in2life.

Τι είναι τα καλλιτεχνήματα του Mind the fact; Είναι ανθρωπολογικές καταγραφές ή μεσολαβεί κάποιου είδους σκηνοθεσία στον τρόπο που οι εμπειρίες παρουσιάζονται;
Το mind the fact είναι ένα μοντέλο παραγωγής παραστάσεων, εκθέσεων και δράσεων υψηλών προδιαγραφών. Στόχος είναι τα παραγόμενα έργα να έχουν καλλιτεχνική αξία. Η βιογραφία και η καταγραφή μαρτυριών και προσωπικών ιστοριών αποτελεί την "πρώτη ύλη" . Τα εργαστήρια του "mind the fact" έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά βήμα-βήμα, ώστε η "πρώτη ύλη" να συλλέγεται, επεξεργάζεται και εν τέλει να μετασχηματίζεται σε καλλιτεχνικό δημιούργημα.
Υπάρχει ένα σκηνοθετημένο φυσικά κομμάτι, όμως τα εργαστήρια είναι μία πολύ ζωντανή διαδικασία και από εκεί προκύπτουν τα υλικά τα οποία και θα τροφοδοτήσουν στη συνέχεια το τελικό αποτέλεσμα της παράστασης που είναι ένα κράμα φαντασίας και πραγματικότητας. Προκαλούμε τη φαντασία ων συμμετεχόντων και αυτό είναι και το σημαντικότερο στη διαδικασία. Παύει συνεπώς το παραγόμενο αποτέλεσμα να είναι μία συνέντευξη ή ένα ντοκιμαντέρ.
Στο Φεστιβάλ συναντιούνται διαφορετικές ομάδες και κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή. Η έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται στο Δημαρχείο Αθηνών, όπου η Ελένη Ευθυμίου καθοδηγεί πέντε νεαρά αγόρια, που ζουν μακριά από την οικογένειά τους όπου παίρνουν τον λόγο διεκδικώντας τη δική τους θέση στον «Κόσμο των μεγάλων» (26/6). Η Σοφία Μαυραγάνη με την ομάδα ανθρώπων που έχουν βιώσει αστεγία μας δίνει μια ανοικτή πρό(σ)κληση σε «Δείπνο»: το βραδινό τραπέζι θα είναι στρωμένο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (26, 28,29/5). Εμείς σας καλούμε στον κόσμο του «Ρουλέτενμπουργκ», όπου στο Hotel Ερμού, άνθρωποι που εξαρτήθηκαν από τον παθολογικό τζόγο και τα τυχερά παιχνίδια κατά το παρελθόν στήνουν ένα διαφορετικό «παιχνίδι» (26-28/5). Οδύσσειες ανθρώπων που άφησαν πίσω τους τον τόπο τους παρουσιάζονται στη θεατρική παράσταση «Είμαστε οι Πέρσες!», όπου οι Πέρσες του Αισχύλου συνομιλούν με πρόσφατες εικόνες της ιστορίας μας, στο Παλιό Αμαξοστάσιο Ο.ΣΥ (27-29/5). Παράλληλα παρουσιάζονται εκθέσεις και διαδραστικές performances που εχουν προκύψει από την εργαστηριακή διαδικασία (26-29/5).

Θεωρείτε ότι της καλλιτεχνικής επεξεργασίας ενός θέματος πρέπει να προηγείται ένα χρονικό διάστημα ώστε να είναι πιο ψύχραιμη ή διαπραγμάτευσή του ή χρειάζεται και η συγχρονία, καθώς παρουσιάζει άλλες πτυχές;
Το mind the fact στρέφει το βλέμμα στον Άλλο και την πραγματικότητά του, όποια κι αν είναι αυτή. Στεκόμαστε απέναντί της χωρίς κριτική, με σεβασμό, και διακριτικότητα. Προσεγγίζουμε όλες τις πτυχές τις ιστορίας που φέρει κάθε άτομο: το παρελθόν, το παρόν και τα σχέδια για το μέλλον. Φίλτρα μας είναι η φαντασία, το παιχνίδι, ο αυθορμητισμός. Τα όρια που θέτει ο χρόνος και η πραγματικότητα μέσα στο καλλιτεχνικό περιβάλλον του mind the fact αίρονται.
Η διαδικασία με την οποία ερχόμαστε σε επαφή με την ιστορία του καθενός από τους συμμετέχοντες είναι ξεχωριστή και φυσικά χρειάζεται χρόνος για να συνειδητοποιήσει κανείς την ιδιαίτερη συνθήκη, να επεξεργαστεί το υλικό που θα προκύψει και να συνθέσει το πορτρέτο του ανθρώπου απέναντί του με ακρίβεια. Αυτό είναι που έχει και τόσο ιδιαίτερη σημασία.

Ποιο είναι το μήνυμα του φεστιβάλ;
Όλοι οι συνεργάτες του mind the fact πιστεύουμε πως οι τέχνες και ο πολιτισμός ήταν και παραμένουν τα δυνατότερα μέσα αυτοκριτικής τόσο του ατόμου όσο και της κοινωνίας και μέσω αυτών αποφασίσαμε να προτείνουμε ένα κόσμο, αν όχι καλύτερο, πάντως σίγουρα πιο ειλικρινή.
Ο απώτερος στόχος μας είναι να καλέσουμε το κοινό να έρθει σε επαφή με τις ομάδες των συμμετεχόντων, ομάδες που ίσως να μην έρχονταν ποτέ σε επαφή. Από τη μία Θέλουμε να ερεθίσουμε το πνεύμα των ανθρώπων που συμμετέχουν στα εργαστήρια, να προκαλέσουμε το χιούμορ, τη φαντασία και τον ενθουσιασμό τους; να πειραματιστούμε μαζί πάνω στις παραστατικές και εικαστικές τέχνες. Από την άλλη προκαλούμε το κοινό σε μία ιδιαίτερη, ειλικρινή επαφή και έναν διάλογο.

Μπορεί ένα φεστιβάλ με τέτοια θεματολογία να είναι αμιγώς πολιτιστικό; Να αφήσει εντελώς έξω την πολιτική;
Η πολιτική είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Στο Mind the fact, στόχος μας δεν είναι να λειτουργήσουμε ακτιβιστικά ή να κάνουμε πολιτικό θέατρο, αλλά μέσα από τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες να προκαλέσουμε έναν διάλογο που λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ομάδων που συμμετέχουν δεν συμβαίνει καθημερινά ή είναι μια διαδικασία που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να βιώσει. Όλοι οι συμμετέχοντες του mind the fact είναι μεταξύ άλλων και πολίτες. Εξιστορούν την πραγματικότητα τους, όπως τη ζουν στο σήμερα ή την έζησαν κάποτε. Υπό αυτή την έννοια το φεστιβάλ εμπεριέχει - ή ορθότερα δεν αποκλείει - την πολιτική.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ
Info:
mind the fact
26-29 Μαΐου 2017
Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους που τις έζησαν
H είσοδος σε όλες τις παραστάσεις είναι ελεύθερη, με δελτία εισόδου.
Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ. +30 6981 802544 ή ηλεκτρονικά στο: [email protected]
Για τις παραστάσεις το Θέατρο Τέχνης, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο ταμείο του θεάτρου, στο τηλ. +30 210 3228706.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v