MIRfestival 2014: Ένα διαφορετικό φεστιβάλ στην Αθήνα

Ένα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών διαφορετικό από τα άλλα έρχεται να μας συστήσει μια εναλλακτική Αθήνα. Δείτε τα highlights και τους χώρους που θα το φιλοξενήσουν.
MIRfestival 2014: Ένα διαφορετικό φεστιβάλ στην Αθήνα
To MIRfestival προσγειώνεται στην Αθήνα για τέταρτη φορά φέρνοντας μαζί του απρόσμενα και ευρηματικά καλλιτεχνικά πρότζεκτ που έχουν ως στόχο να ανοίξουν νέους ορίζοντες ανάμεσα στους ερμηνευτές και τους ανθρώπους της πόλης. Ένα φεστιβάλ με παραστατικές τέχνες που θα συναντήσετε σε ορατά και αθέατα σημεία της Αθήνας.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου το MIRfestival προσκαλεί το κοινό της Αθήνας σε ασυνήθιστους αλλά και σε κλασικούς χώρους να ανακαλύψει την σύγχρονη πλευρά του ζωντανού θεάματος, να συναντήσει καλλιτέχνες με όραμα και με προτάσεις, να δει, να ακούσει, να σκεφτεί, και κυρίως να συμμετάσχει στη γιορτή.

Το πρόγραμμα του φετινού MIRfestival προτείνει έργα και εννέα διεθνή project που φωτίζουν το πώς συνυπάρχουμε, που συχνά βάζουν με τον παιγνιώδη τρόπο τους το κοινό σε διαδικασίες συμμετοχής και δημοκρατικών διαπραγματεύσεων για να συν-αποφασίσει την εξέλιξή τους.

Το πρόγραμμα του MIRfestival 2014 συνοπτικά

-Αθέατο και ουσιαστικό, το έργο Lecture For Everyone, της Βελγίδας Sarah Vanhee, απλώνεται στην πόλη κρυφά, σε μέρη όπου άνθρωποι συναντιούνται για έναν σκοπό.

-Οι Fingersix, διεθνής ομάδα στην οποία συμμετέχει η Ελληνίδα χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, καταπιάνονται με το θέμα της εμμονής του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού με τις προβλέψεις μέσω της περφόρμανς The paradox of a future in the occidental paradigm η οποία ασχολείται με όσα ζητάμε να μάθουμε για το μέλλον.

-Το Tonight, Lights Out! του Βέλγου David Weber-Krebs είναι μια "περφόρμανς" με έναν αφηγητή ο οποίος μοιράζεται με το κοινό μια σαγηνευτική ιστορία για ένα αγόρι που στο σκοτάδι «είδε το φως». Στη συνέχεια, οδηγεί τους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα παιχνίδι φωτός και σκότους, που όμως προϋποθέτει μια δημοκρατική διαπραγμάτευση ανάμεσά τους.

-Οι Φινλανδοί Other Spaces θα φέρουν μαζί τους στην Αθήνα κάτι από τον άνεμο της Σκανδιναβίας, δημιουργώντας έργα-εμπειρίες που συμπλέκουν το σώμα, το χώρο και τους «άλλους χώρους» της φαντασίας, εκπαιδεύοντας τους Αθηναίους να γίνουν για λίγο… ελάφια στην πόλη.

-Ποιος δεν έχει ακούσει τη φράση-κλισέ «Αυτός ο τόπος δεν θ’ αλλάξει ποτέ»; Ή τη φράση: «Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι, παιδί μου...». Κόντρα σε αυτές τις προκαταλήψεις, η Μέντη Μέγα, ιδιαίτερη παρουσία στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού χορού, δημιουργεί ένα σόλο για την ανθρώπινη δύναμη της αλλαγής, το Transforming Me.

-Ο Αχιλλέας Χαρίσκος, ένας νέος περφόρμερ, εμπνέεται από τις περιστροφικές διαδρομές, από την καθημερινή τελετουργία της καθαριότητας και παρουσιάζει το σόλο ενός ανθρώπου που ψάχνει απαντήσεις, Το Πλυντήριο.

-Η Ayelen Parolin με το χορογραφικό της πρότζεκτ Hérétiques επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια την πιο ουσιαστική δύναμη της ανθρώπινης φύσης, την εκρηκτική, ζωώδη ενέργεια που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα

-Το πρόγραμμα θα κλείσει με την παράσταση Atlas_Athina, η οποία θα προετοιμάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ από την πορτογαλική ομάδα CasaBranca και 100 Αθηναίους επαγγελματίες. Το Atlas είναι ένα πρότζεκτ των Ana Borralho και João Galante που ταξιδεύει από πόλη σε πόλη και δημιουργεί έναν «άτλαντα» που αποτυπώνει τη σύνθετη συνοχή του κοινωνικού ιστού

-Στο πρόγραμμα του MIRfestival 2014 περιλαμβάνεται και μια μουσική περφόρμανς, Το The Man from Managra, νέο πρότζεκτ του Coti K., ενός από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής.

Όλες οι ελληνικές παραστάσεις κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο MIRfestival και όλες οι ομάδες από το εξωτερικό παρουσιάζουν έργα τους ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Στον διαδικτυακό μας τόπο www.mirfestival.gr μπορεί κανείς να βρει αναλυτικές πληροφορίες για την ταυτότητα του φεστιβάλ, τους χώρους και τα events του.


Info
MIRfestival 2014
Αθήνα, 27 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2014
Χώροι:
Rabbithole Art and Performance Space-Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας-Ευμολπιδών 39, Γκάζι
Χώρος-Πραβίου 6 και Ορφέως, Μεταξουργείο
Το κέντρο του MIRfestival 2014:
-ισμός Χώρος Τέχνης-Τριπτολέμου και Ευπατριδών 17, Γκάζι
Εισιτήρια θα προπωλούνται από τη viva.gr
Έναρξη προπώλησης: 6 Νοεμβρίου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v