Η ζωή της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Θέατρο Αμιράλ

Το Θέατρο Αμιράλ παρουσιάζει την ζωή της σπουδαίας χορεύτριας Ισιδώρας Ντάνκαν στο σανίδι, σε σκηνοθεσία Θανάση Θεολόγη.
Η ζωή της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Θέατρο Αμιράλ
του Γιάννη Ασδραχά

Μία σπουδαία καλλιτέχνης που αν και γεννήθηκε το 1877 δεν θα πάψει ποτέ να θεωρείται σύγχρονη, η Ισίδωρα Ντάνκαν κατάφερε να συμπυκνώσει στο βραχύβιο πέρασμα της από την ζωή ταλέντο, τραγωδία, πάθος και καταξίωση.

Αφιερωμένη σε αυτό το σπάνιο πλάσμα είναι η παράσταση με τίτλο «Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου» που φιλοξενεί για λίγες ακόμα μέρες η σκηνή του θεάτρου «Αμιράλ». Ο Θανάσης Θεολόγης επεξεργάστηκε το υλικό που αφορά αυτό το μυθικό πλάσμα και απέδωσε, και με την ιδιότητα του σκηνοθέτη, σε θεατρικό χρόνο τον κύκλο της ζωής της. Τον απαιτητικό ρόλο της σπουδαίας χορεύτριας ενσαρκώνει επί σκηνής η Ιωάννα Δελάκου.

Η Ισιδώρα Ντάνκαν γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ το 1877. Είχε αστικές καταβολές - ο πατέρας της ήταν τραπεζίτης - ενώ την αγάπη για το χορό της εμφύσησε η μητέρα της, η οποία εργαζόταν ως δασκάλα χορού.

Στα 19 της χρόνια φεύγει από το σπίτι της ως μέλος ενός περιοδεύοντος συγκροτήματος. Δεν αργεί να ξεχωρίσει, καταξιώνεται στη Νέα Υόρκη και αποφασίζει να κατακτήσει το δύσκολο ευρωπαϊκό κοινό. Και τα καταφέρνει. Όντας αναγεννησιακό πνεύμα, συναναστράφηκε την πνευματική ελίτ της εποχής και μυήθηκε στις τέχνες. Σημείο αναφοράς για την ορχηστική τέχνη είναι ο περίφημος λόγος της στο Βερολίνο το 1903, με τίτλο «ο χορός του μέλλοντος» στον οποίο διατύπωσε ότι η τέχνη του χορού έπρεπε να προσανατολιστεί στα αρχαιοελληνικά πρότυπα: Φυσικότητα και ελευθερία.

Την ίδια χρόνια ταξιδεύει στην Ελλάδα όπου και αγοράζει γη στον Βύρωνα και χτίζει ένα οίκημα σύμφωνα με τα πρότυπα του Ανακτόρου του Αγαμέμνονα στις Μυκήνες. Εκεί βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και του αδερφού της Ραϋμόνδου Ντάνκαν.

Η προσωπική της ζωή ξεχειλίζει από έρωτα και πόνο. Ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε, αγάπησε και απάτησε. Είχε πολλές εφήμερες σχέσεις. Τα δύο παιδία της πνίγηκαν στα νερά του Σηκουάνα όταν το αυτοκίνητο που επέβαιναν έπεσε στο ποτάμι. Η Ντάνκαν έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα στα 50 της χρόνια όταν η εσάρπα της τυλίχτηκε στη ρόδα του ανοικτού αυτοκινήτου μάρκας “Amilcar” στο οποίο επέβαινε και την έπνιξε.

«Η Ισιδώρα είναι ένα κομμάτι μάρμαρο που πάλλεται από αιωνιότητα. Πάλλεται μεταξύ της τέχνης και του έρωτα», σημείωνε για τη χορεύτρια ο κορυφαίος Γάλλος γλύπτης Αντουάν Μπουρντέλ.

Στη σκηνή του θεάτρου παρακολουθούμε την πορεία της Ισιδώρας Ντάνκαν. Επίσης φωτίζονται οι πιο σημαντικοί έρωτες, οι τραγωδίες της αλλά και οι επιτυχίες της ζωής της. Ένας βίος που συμπυκνώνεται στον τρίπτυχο « Έρωτας, Τέχνη, Ζωή» και όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράσταση της Ισιδώρα Ντάνκαν, «η ζωή την τιμώρησε. Ο έρωτας την απογοήτευσε. Ο θάνατος την διεκδίκησε… αλλά η τέχνη την δικαίωσε».

Στη παράσταση συμμετέχει ζωντανά στο πιάνο ο μουσικοσυνθέτης Γιούρι Στούπελ. Οι χορογραφίες είναι της Τάνιας Μιλτένοβα. Τα σκηνικά-κοστούμια της Ρέας Ολυμπίου. 



Info
«Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου»
Θέατρο Αμιράλ, Αμερικής 10
Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο 9. 15μ. μ. & Κυριακή 7. 00 μ. μ.
Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου
Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 12 €, φοιτητικό/ανέργων 8 €
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v