Τίμων ο Αθηναίος: Ο Μάξιμος Μουμούρης παίζει Σαίξπηρ

Η υπεροψία και ο υπερκαταναλωτισμός είναι οι αξίες που πραγματεύεται ο Σαίξπηρ στο έργο του "Τίμων ο Αθηναίος", που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Α. Κοέν.
Τίμων ο Αθηναίος: Ο Μάξιμος Μουμούρης παίζει Σαίξπηρ
Η εξάρτηση από τα υλικά αγαθά και η υιοθεσία της νοοτροπίας του "φαίνεσθαι", ξεκινά από αρχαιοτάτων χρόνων. Άνθρωποι που γίνονται δέσμιοι της μεγάλης φαντασίας και της ιδέας που έχουν για τον εαυτό τους. Τι συμβαίνει όμως όταν τα φώτα της σκηνής σβήνουν και ο άνθρωπος μείνει μόνος στο σκοτάδι; Ποιοι είναι αυτοί που θα τον χειροκροτήσουν ακόμη κι αν δεν τους βλέπουν οι "πολλοί"; Ερωτήματα που μεταφέρει ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ μέσα από το έργο του "Τίμων ο Αθηναίος" καλώντας τους θεατές να προβληματιστούν.  Στο έργο αυτό εκτυλίσσεται η ιστορία του Αθηναίου Τίμων, τον οποίο ενσαρκώνει ο Μάξιμος Μουμούρης, ενός πλούσιου ανθρώπου που αρέσκεται στην παρέα των "φίλων" του, στις συγκεντρώσεις που οργανώνει, σπαταλώντας χρήματα και χαρίζοντας δώρα. Η στιγμή της χρεωκοπίας φθάνει και στρέφεται για βοήθεια προς τους “φίλους”. Η έκπληξη όμως που τον περιμένει είναι άκρως απογοητευτική…

Από την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 η Εταιρεία Θεάτρου «Υπερίων» σε συνεργασία με την «Εταιρεία Θεάτρου» παρουσιάζουν το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ «Τίμων ο Αθηναίος» σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45 Γκάζι, μετρό Κεραμεικού, τηλ. 210-3464.380).

Υπόθεση
Ο πλούσιος Αθηναίος ευγενής Τίμων ξοδεύει τα χρήματά του σε τεράστια συμπόσια από τα οποία περνάει ολόκληρη η Αθήνα. Όλοι όσοι τον περιτριγυρίζουν του δείχνουν αγάπη και τον κολακεύουν για ν’ απολαμβάνουν τα δώρα του. Πολύ σύντομα τού ανακοινώνεται πως έχει χρεοκοπήσει και, όταν θα τρέξει στους «φίλους» του για να ζητήσει βοήθεια, το μόνο που θα εισπράξει είναι άρνηση. Οργισμένος από αυτό ο Τίμων απαρνείται ολόκληρο το ανθρώπινο γένος, γίνεται μισάνθρωπος και αποφασίζει να πεθάνει μόνος μακριά από τους ανθρώπους που τόσο πολύ τον απογοήτευσαν.

Η παράσταση μεταφερμένη στη σύγχρονη πραγματικότητα των μεγάλων οίκων μόδας, αποτελεί ένα σχόλιο στην εποχή μας: μια εποχή παράλογης πολυτέλειας και αδικαιολόγητων υπερβολών που διακόπηκε απότομα, όταν σταδιακά άρχισε να εξαπλώνεται η οικονομική κρίση.Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Celebrity Skin
Κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Φωτογραφίες: Φένια Λαμπροπούλου
Διεύθυνση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη

Διανομή:
Μάξιμος Μουμούρης, Ελένη Κρίτα, Πατρίκιος Κωστής, Άλεξ Κάβδας, Τζούλη Σούμα, Γιώργος Γεροντιδάκης, Αλίκη Βουτζουράκη, Γιάννης Αθανασόπουλος, Κώστας Πιπερίδης, Εύη Νταλούκα.
Info
Σύγχρονο Θέατρο
Ευμολπιδών 45 Γκάζι
Τηλ. 210-3464.380
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014 (έως Τρίτη 11 Μαρτίου 2014)
Παραστάσεις: Δευτέρα ώρα 21:15 και Τρίτη, ώρα 21:15
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).
Εισιτήρια: 15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v