Ο Έμπορος της Βενετίας: Ο Τσακίρογλου παίζει Σαίξπηρ

Εξαιρετικός είναι ο Νικήτας Τσακίρογλου στο ρόλο του Σάιλοκ, αλλά μάλλον αδύναμη η υπόλοιπη παράσταση που σκηνοθετεί ο Νίκος Ευαγγελάτος στο Ακροπόλ.
Ο Έμπορος της Βενετίας: Ο Τσακίρογλου παίζει Σαίξπηρ
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Δεν θα μπορούσε ο τοκογλύφος Σάιλοκ από το σεξπηρικό αριστούργημα «Ο Έμπορος της Βενετίας» να βρει ιδανικότερο ερμηνευτή από τον Νικήτα Τσακίρογλου. Σε μια ερμηνεία καθηλωτική, εσωτερική, μάθημα υψηλής υποκριτικής, ο κορυφαίος πρωταγωνιστής μας μεταγγίζει από τη σκηνή του θεάτρου «Ακροπόλ» όλο το ρίγος της μανίας για κερδοφορία και της ηδονής της εκδίκησης που ενσαρκώνει το σεξπηρικό αρχέτυπο του Εβραίου αντιήρωα.

Η εντύπωση είναι ότι επιβιώνει σχεδόν μόνος, σε ένα σκηνικό γεγονός επίπεδο, άρρυθμο, άχαρο και "παλαιό" με ηθοποιούς αδύναμους να υποστηρίξουν τον σεξπηρικό στίχο.

Στην «κουρασμένη» παράσταση του καλού γνώστη της σεξπηρικής δραματουργίας Σπύρου Ευαγγελάτου, κάθε ερμηνευτής βασίζεται αποκλειστικά στις δυνάμεις του. Και καθένας κάνει αυτό που δύναται. Οι νεότεροι μετατρέπουν τον Σέξπιρ σε μπουφόνικη φάρσα. Και καταποντίζονται.

Οι μοναδικοί που στέκονται στο ύψος της δραματουργίας και της έξοχης μετάφρασης (είναι η αποκάλυψη της παράστασης!) του Μίνωα Βολανάκη, χωρίς όμως να αγγίζουν τα μεγέθη του Σάυλοκ -Τσακίρογλου, είναι ο Αντόνιο του Λάζαρου Γεωργακόπουλου (πραγματοποιεί μια από τις πιο ώριμες και "δουλεμένες" ερμηνείες του, αποφεύγοντας τα φωνητικά τερτίπια) και ο Μπαζάνιο του Μάξιμου Μουμούρη, ενός ηθοποιού στέρεου, με προοπτικές. Ικανοποιητικές η Πόρσια- Μαρία Σκουλά και η Νερίσα- Τζίνη Παπαδοπούλου.

Τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, βαριά, στη σκηνή του δικαστηρίου, ένα λάθος στο σύνολό της, γίνονται καρναβαλίστικα. Παρ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικό το εύρημα με το ίχνος γραφής στη γλώσσα κάθε ήρωα. Ο έμπειρος και συνήθως εύστοχος Γιώργος Πάτσας δημιούργησε ένα σκηνικό ψυχρό, καμωμένο από τα κάγκελα των εισόδων των μεγάρων, των δικαστηρίων και της αγοράς, που θυμίζει Cinecitta.

Η παράσταση δεν κατορθώνει να πετάξει από πάνω της τη σκόνη του χρόνου, που πέφτει επάνω της σαν βαρίδι και τη συνθλίβει. Ο Νικήτας Τσακίρογλου είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα. Μέσα στην αδιάφορη σκηνική πράξη ενός έργου που θα έπρεπε να σπαρταρά συνομιλώντας μετωπικά με τη σημερινή συγκυρία της ακραίας τοκογλυφίας και της μισαλλοδοξίας, πραγματοποιεί μια ερμηνεία -ορόσημο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ο σεξπηρικός κανόνας.

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος

Διανομή: Νικήτας Τσακίρογλου (Σάυλοκ), Μαρία Σκουλά (Πόρσια), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αντόνιο), Μάξιμος Μουμούρης (Μπασάνιο), Τζίνη Παπαδοπούλου (Νερίσα), Παντελής Δεντάκης (Λάνσελοτ), Θανάσης Κουρλαμπάς (Γκρατσιάνο), Κώστας Κορωναίος (Λορέντζο), Χριστιάννα Μαντζουράνη (Τζέσικα), Γιώργος Ψυχογιός (Πρίγκιπας της Αραγκόν, Τουμπάλ), Δημήτρης Καραμπέτσης (Δόγης της Βενετίας), Θωμάς Γκαγκάς (Γερο-Γκόμπο, Σολάνιο), Γεράσιμος Σκαφίδας (Σαλέριο, Πρίγκιπας του Μαρόκου)
Παραγωγός: Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος

Τιμές εισιτηρίων
- Τρίτη και Πέμπτη γενική είσοδος 10 ευρώ
- Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τιμή εισιτηρίου 20 ευρώ για τις πρώτες 6 σειρές της πλατείας και την 1η σειρά του εξώστη
- Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, γενική είσοδος σε πλατεία και εξώστη 15 ευρώ
- Για ΑΜΕΑ, άνεργους, φοιτητές και μαθητές το εισιτήριο καθιερώνεται στα 9 ευρώ
- Έκπτωση 25% στο σύνολο της αξίας των εισιτηρίων για κράτηση περισσότερων από 5 ατόμων
- Έκπτωση 25% για όσους αγοράσουν εισιτήριο και για τις δύο παραστάσεις του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου («Ο Έμπορος της Βενετίας» και «Όλα για τη Μητέρα μου»), ακόμα και αν είναι σε διαφορετικές ημερομηνίες 


Info:
Θέατρο «Ακροπόλ», Ιπποκράτους 9-11, τηλ. 210.3643700
Παραστάσεις από Παρασκευή 25/10, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το "Όλα για τη μητέρα μου" - για τις ακριβείς ώρες και ημέρες παράστασης, δείτε το συνημμένο πρόγραμμα στα Σχετικά Έγγραφα πάνω δεξιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v