Φεστιβάλ Αθηνών 2013: Όλα όσα θα δούμε

Το Ηρώδειο ροκάρει, η Επίδαυρος γιορτάζει, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επανέρχεται δριμύτερος. Ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών 2013.
Φεστιβάλ Αθηνών 2013: Όλα όσα θα δούμε
των Ιωάννας Κλεφτόγιαννη, Ηρώς Κουνάδη 

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Η πρώτη φράση του Γιώργου Λούκου, προτού ανακοινώσει επιτέλους το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ . Δεν έχει άδικο. Στο παραπέντε κατόρθωσε και οργάνωσε ένα Φεστιβάλ πλουραλιστικό, που δεν γυρνά την πλάτη σε καμία τέχνη, και συνδυάζει τα «βαριά» ξένα ονόματα όπως ο Μπομπ Γουίλσον, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, ο Γουίλεμ Νταφόε και ο Τόμας Οστερμάγερ με πολύ και καλό νέο ελληνικό «αίμα». Το δεύτερο με μια λεπτομέρεια: δίνεται το βήμα στις νέες ελληνίδες καλλιτέχνιδες. Έξι γυναίκες –οι τέσσερις για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ– θα πάρουν το βάπτισμα του πυρός στη διοργάνωση.

Δίπλα του ο Γιώργος Λούκος είχε σε όλη την παρουσίαση τον αναπληρωτή ΠΑΙΘΠΑ Κωνσταντίνο Τζαβάρα, ο οποίος σα να αγνοεί ότι το φεστιβάλ κινδύνεψε λόγω της καθυστέρησης στην ανανέωση της θητείας του πρόεδρου του να τιναχθεί στον αέρα δήλωσε το: «Εγκαίρως έρχεται η ανακοίνωση του προγράμματος», προκαλώντας την θυμηδία των παρισταμένων καλλιτεχνών. Τουλάχιστον ο κ. Τζαβάρας παραδέχτηκε: «Η ικανότητα του Λούκου κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες».

«Προτείνω αν τα καταφέρετε του χρόνου να σας δώσουν μόνο μερικές ώρες για να δούμε τι θα κάνετε», πρότεινε σαρκαστικά ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Η «πιο ωμή και τραχιά» νέα εκδοχή της «Πρώτης Υλης» του θα σηκώσει την αυλαία του Φεστιβάλ την 1η Ιουνίου στην Πειραιώς 260. Με μια υποσημείωση: βρήκε τον χορηγό του για να μην επιβαρύνει τον θεσμό, ο οποίος φέτος προικίστηκε με budget 2 εκατομμυρίων ευρώ και 700 χιλιάδων και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Λευτέρη Βογιατζή.  

Τα οικονομικά του Φεστιβάλ

Κατά τι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι δήλωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας πως θα είναι η φετινή επιχορήγηση του Φεστιβάλ, οι απόλυτοι αριθμοί όμως τον διέψευσαν: Ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ το 2011 ήταν 3.100.000€, το 2012 2.907.000€ και φέτος 2.700.000€ –μπορεί, όμως, να φτάσει και τα τρία εκατομμύρια, όπως έσπευσε να δηλώσει ο υφυπουργός. Όσον αφορά τα εισιτήρια, πέρυσι ο αριθμός τους ανήλθε σε 159.000 (σε σχέση με 42.000 που ήταν το 2005) με την πληρότητα της Πειραιώς 260 να αγγίζει το 100%.

Τα highlights του φετινού προγράμματος

(*) Κάντε κλικ στη στήλη «Σχετικά Έγγραφα» που θα βρείτε πάνω δεξιά, για να κατεβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013.

Patti Smith και Diana Krall στο Ηρώδειο: Δύο ξεχωριστές παραστάσεις, στις 22 Ιουνίου και 1η Ιουλίου αντίστοιχα, θα πλημμυρίσουν τον μαγικό χώρο του Ηρωδείου με ροκ και τζαζ μελωδίες.

Μεγάλο αφιέρωμα στον Λευτέρη Βογιατζή: Ο οποίος ετοίμαζε τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, για να ανέβει στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά δυστυχώς δεν πρόλαβε. Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά φέτος τον μεγάλο θεατράνθρωπο, ανεβάζοντας το Θερμοκήπιο του Χάρολντ Πίντερ, την τελευταία του σκηνοθεσία στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων, με τον Γιώργο Γάλλο στον ρόλο που έπαιζε τότε ο Λευτέρης Βογιατζής. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, επίσης, ένα τριήμερο προβολών με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί, καθώς και ντοκιμαντέρ για το έργο του.

Ιλιάδα διά χειρός Στάθη Λιβαθινού: Το ομηρικό έπος ανεβαίνει για πρώτη φορά ολόκληρο σε θεατρική σκηνή. Θα το δούμε από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου, στην Πειραιώς 260.

Πρώτη Ύλη του Δημήτρη Παπαϊωάννου: Ήταν sold out πέρυσι, και επαναλαμβάνεται φέτος καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ (από την 1η Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου) αρκετά αλλαγμένη. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου συμπρωταγωνιστεί αυτήν την φορά με τον Μιχάλη Θεοφάνους.

Εχθρός του Λαού σε σκηνοθεσία Τόμας Όστερμαϊερ: Μια φημισμένη παράσταση της ιστορικής Σάουμπυνε που δίνει σημερινή διάσταση στα ιψενικά ζητήματα πάνω στο ηθικό χρέος και τα οικονομικά συμφέροντα, τη διαφάνεια και τη συγκάλυψη. Ανεβαίνει από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.

Μήδεια σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου: Με τον Γιώργο Κιμούλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, και ένα εξολοκλήρου ανδρικό καστ. Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 5 και 6 Ιουλίου.

Πλούτος σε σκηνοθεσία Διονύση Σαββόπουλου: Χωρίς τον Τζίμη Πανούση, όπως ήθελαν οι φήμες που οργίαζαν όλο τον χειμώνα για να διαψευστούν τελικά, αλλά με τους Χρήστο Λούλη και Νίκο Κουρή. Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 19 και 20 Ιουλίου.

Μερσιέ και Καμιέ διά χειρός Γιάννη Κακλέα: Μεσάνυχτα θα ξεκινήσει και Μεσάνυχτα θα τελειώσει η 24ωρη παράσταση του μπεκετικού έργου που σκηνοθετεί στις 29 Ιουνίου ο Γιάννης Κακλέας.

Insenso διά χειρός Μιχαήλ Μαρμαρινού: Μια από τις πιο πολυσυζητημένες παραστάσεις του περσινού καλοκαιριού, το Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, συνδυάζει τον εμπνευσμένο από τον Βισκόντι ερωτικό λόγο με το βιομηχανικό, εσωτερικό και εξωτερικό, τοπίο της Πειραιώς 260. Ανεβαίνει ξανά από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου.

Yanneis στην Πειραιώς 260: Η μουσικοθεατρική παράσταση Αnthem, μια δουλειά με έντονο πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα, είναι εμπνευσμένη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού, σε σκηνοθεσία Λάμπρου Φιλίππου. Ανεβαίνει στις 8 Ιουλίου στην Πειραιώς 260.

Κοινός Λόγος σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου: Το σπαρακτικό οδοιπορικό της Έλλης Παπαδημητρίου, ανεβαίνει με πρωταγωνίστρια τη Λυδία Κονιόρδου στην Πειραιώς 260 στις 19 και 20 Ιουνίου.

Σταμάτης Κραουνάκης και Σπείρα Σπείρα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου: Θα παρουσιάσουν στις 5 και 6 Ιουλίου τη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Αριστοφάνης τώρα – Το γλέντι της κωμωδίας. Η Σπείρα Σπείρα, σε διδασκαλία Σταμάτη Κραουνάκη, χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου και με εξάρχοντα κορυφαίο τον Μανώλη Μητσιά, παραπέμπει σε διαχρονικό διονυσιακό ελληνικό γλέντι.

Lucy Guérin στην Πειραιώς 260: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Αυστραλή χορεύτρια και χορογράφος παρουσιάζει το Untrained, έργο στο οποίο διασταυρώνονται δύο επαγγελματίες χορευτές και δύο χωρίς χορευτική παιδεία, για να αναδυθούν στην επιφάνεια, με αμεσότητα και αίσθηση χιούμορ, στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός.

Γκόλφω διά χειρός Νίκου Καραθάνου: Mια θεατρική γιορτή θα συνδυαστεί με τις γιορτινές μέρες του Δεκαπενταύγουστου. Μια λαϊκή τραγωδία, η θρυλική Γκόλφω του Περεσιάδη στην εξαιρετική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου θα ζωντανέψει για μια μοναδική βραδιά στα αρχαία ερείπια στις 17 Αυγούστου.

Αραμπέτικο στην Πειραιώς 260: Οι αδελφοί Αλί & Χεντί Ταμπέτ από την Τυνησία που λάτρεψε πέρυσι το κοινό του Φεστιβάλ, επανέρχονται φέτος με δυο έργα που τα συνδέει το ρεμπέτικο: το ντουέτο Ali, ένα χορό με πατερίτσες και την υπέρβαση να συντελείται με φόντο ένα παράνομο ρεμπέτικο, και ένα κομμάτι εμπνευσμένο από το ποίημα του Ρενέ Σαρ Πάθος και μυστήριο. Συνοδεύει ζωντανά μια ορχήστρα με Έλληνες και Τυνήσιους μουσικούς, που παντρεύει το κλασικό ρεμπέτικο με την παραδοσιακή μουσική της Τυνησίας. Στις 15 και 16 Ιουλίου.

Κοινότητες στη Φυλακή στην Πειραιώς 260: Οι καλλιτέχνες της έκθεσης Κοινότητες στη φυλακή – Κοινότητες στην Κοινωνία είναι μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ και κρατούμενοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Ο εικαστικός Μανώλης Χάρος καθοδήγησε τις προσπάθειές τους να μεταμορφώσουν τον κατεστραμμένο από πυρκαγιά χώρο τους δημιουργώντας πάνω στους καμένους τοίχους. Τα επιτοίχια έργα φωτογράφισε και επεξεργάστηκε ο ίδιος, για να παρουσιαστούν στην έκθεση, από την 1η Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου.

Η πρώτη παράσταση στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης: Στις σημαντικότερες εκδηλώσεις του φετινού καλοκαιριού συγκαταλέγονται με βεβαιότητα τα «θυρανοίξια» του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης! Στις 3 Αυγούστου, σε ένα γκαλά ιταλικής όπερας όπου τραγουδούν η Τσέλια Κοστέα και ο Δημήτρης Πλατανιάς, πλαισιωμένοι από την ΚΟΑ και τον Βασίλη Χριστόπουλο, η ανθρώπινη φωνή θα ακουστεί ξανά από το χώρο της ορχήστρας του θεάτρου ύστερα από 2.300 χρόνια σιωπής.

Και μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής: Δεν έχει ακόμα κλεισμένες ημερομηνίες, αλλά πιθανότατα περιμένουμε και το "Old Woman" διά χειρός Bob Wilson, με τους Willem Dafoe και Mikhail Baryshnikov στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μια παράσταση που θα συζητηθεί. Κρατήστε την ανάσα σας. 

Κάντε κλικ στη στήλη «Σχετικά Έγγραφα» που θα βρείτε πάνω δεξιά, για να κατεβάσετε ολόκληρο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2013.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v