Γδαρμένος: Δυνατή παράσταση για την εφηβική παραβατικότητα

Ο ανερχόμενος Νικόλας Αναστασόπουλος μας δίνει μια από τις δυνατότερες θεατρικές ερμηνείες της σαιζόν, στο κείμενο-δυναμίτη του Σουηδού Ματς Σιέλμπι.
Γδαρμένος: Δυνατή παράσταση για την εφηβική παραβατικότητα
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Μια ερμηνεία φωτιά σε ένα κείμενο δυναμίτη
πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο θέατρο Αλκμήνη, και αξίζει τον κόπο να φτάσετε ως αυτό. Ο ανερχόμενος Νικόλας Αναστασόπουλος καθοδηγημένος από τον δοκιμασμένο Στρατή Πανούριο στον «Γδαρμένο» του Σουηδού Ματς Σιέλμπι μάς μιλά με δύναμη, νεύρο και μέτρο, σε πρώτο πρόσωπο, για την εφηβική βία και παραβατικότητα, ασθένειες που σχεδόν πάντα με μαθηματική ακρίβεια ξεκινούν από την οικογένεια και το πατρικό σπίτι.

Το έργο θεωρητικά απευθύνεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του πολιτισμένου δυτικού κόσμου –μολονότι, αν δε απατώμαι, παρουσιάστηκε και στη Ρουάντα!– εκεί όπου μια στο τόσο εμφανίζεται ένας έφηβος μακελάρης. Εντούτοις, είναι ένα θεατρικό έργο που αφορά τους ενήλικες, για τον ευθύβολο τρόπο που διατρέχει τη γενεαλογία της βίας μέσα από μια καλά επιλεγμένη μεμονωμένη περίπτωση που θα μπορούσε να αποτελεί κανόνα.

Ο παραβατικός Εντ, ο οποίος μας αφηγείται τον ατυχή βίο του έως την αποφυλάκισή του, από τα 12 χρόνια του, μας θυμίζει πολλά, ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα. Ο καλός ηθοποιός απογειώνει το έργο με μια από τις πιο σωματικές και ψυχικά μεστωμένες ερμηνείες της σεζόν. Μόνος πάνω στη σκηνή, με ελάχιστα σκηνικά μέσα, μεταμορφώνεται στο τραυματισμένο «ζώο» που εκρήγνυται και «σπαρταρά» θέλοντας υποσυνείδητα και από κεκτημένη ταχύτητα να πληγώνει.

Info:
Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 12, Πετράλωνα, τηλ.: 2103428650
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00, Κυριακή στις 19.00
Μέχρι 28/4
Εισιτήρια: 8€
Διάρκεια: 70'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v