Κόκκινα Φανάρια: Η Τρούμπα του Κωνσταντίνου Ρήγου στο Rex

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος δίνει το φιλί της ζωής στα Κόκκινα Φανάρια του Αλέκου Γαλανού, με μια αναβίωση γεμάτη ενέργεια, ερωτισμό και κυνισμό. Σύμμαχοί του, μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών.
Κόκκινα Φανάρια: Η Τρούμπα του Κωνσταντίνου Ρήγου στο Rex
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Με ένα ηλεκτρισμένο, έξυπνα υποφωτισμένο γυμνό σόλο της Ελενας Τοπαλίδου ξεκινούν τα «Κόκκινα Φανάρια» του Κωνσταντίνου Ρήγου στο Κοτοπούλη Ρεξ του Εθνικού Θεάτρου. Η φωνή της χορεύτριας και ηθοποιού ηχογραφημένη, ενώ το σώμα της σπαρταρά σαν ανάπηρο, αφηγείται την τραγική ζωή της από την κακοποίησή της σε τρυφερή ηλικία από τον ίδιο τον πατέρα της έως το τελικό στάδιο της εκπόρνευσης (το κείμενο της Έρης Κύργια).
 
Μια εξω-κειμενική παρεμβολή - φωτιά, μια δυνατή εισαγωγή, σαν ταινία μικρού μήκους με ίδια θεματική με την μεγάλου μήκους που ακολουθεί στην εξαιρετική παράσταση που συνέθεσε με αληθινή έμπνευση ο σκηνοθέτης και χορογράφος. Μάλιστα αυτό το σόλο θα μπορούσε να το επεκτείνει σε μια έτερη, αυτόνομη παράσταση, διατηρώντας ως «χαλί» την αφήγηση της ιστορίας της Κύργια (που θα πρέπει επίσης να επεκταθεί) από την πολύ ιδιαίτερη -δεν είναι περίεργο μόνο το μέταλλο αλλά και το σίγμα της- Τοπαλίδου.
 
Το θεατρικό έργο του του Αλέκου Γαλανού, μια παρωχημένη και απολίτικη ηθογραφία εποχής για την περιβόητη Τρούμπα και τους «χαμένους» ανθρώπους της, ή μάλλον ανθρωπότυπούς της, η οποία κινηματογραφικά άφησε εποχή στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη (ήταν μάλιστα υποψήφια για ξενόγλωσσο Όσκαρ), σήμερα δεν αντέχει επί σκηνής. Ευτυχώς ο Κωνσταντίνος Ρήγος έδωσε το φιλί της ζωής με μια αναβίωση γεμάτη ενέργεια, νεύρο, αισθησιασμό, ερωτισμό και κυνισμό. Και η φρέσκια αισθητική λειτούργησε αναζωογονωτικά (σκηνοθεσία, σκηνογραφία και χορογραφίες ανήκουν στον Ρήγο).

Όλη η παράσταση καταγράφεται από κάμερα, η οποία ενίοτε ζουμάρει σε συσπάσεις του προσώπου, σημεία των σωμάτων των ηθοποιών, συμπληρώνοντας ή υπογραμμίζοντας τη ζωντανή δράση, άλλοτε μας βάζει να δούμε από την κλειδαρότρυπα μέσα στα δωμάτια των κοριτσιών, που επί σκηνής έχουν κλειστή για τον θεατή την πόρτα. Η κάμερα είναι παρεμβατική, συμπρωταγωνιστική και αποκαλυπτική. Μάλιστα ο Ρήγος της έχει αναθέσει εξολοκλήρου σχεδόν μία από τις ιστορίες του θεατρικού έργου. Ένα από τα love story το παρακολουθούν οι θεατές σαν να βρίσκονται σε κινηματογραφική αίθουσα.

Ώριμοι ερμηνευτές ο Νίκος Αλεξίου, ο Νίκος Ψαρράς και η Θεοδώρα Τζήμου. Άνετη η Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Εύθραυστοι ο Κωνστανίνος Ασπιώτης και η Μαρία Κίτσου, η οποία είναι για ακόμη μια φορά συναρπαστική. Έξοχη στον γκροτέσκο κορσέ της ως μαντάμ Παρή η Ελένη Κοκκίδου. Πολύ καλή η Άλκηστις Πουλοπούλου. Η αποκάλυψη της παράστασης είναι όμως η Ευγενία Δημητροπούλου. Μια ηθοποιός που η σκηνή την αγαπάει και η ίδια κυριολεκτικά τη γεμίζει.

Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία - Σκηνικά – Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία: Έρι Κύργια
Συνεργάτης Σκηνογράφος: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Νατάσα Δημητρίου
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός σκηνοθέτη: Άγγελος Παναγόπουλος

Διανομή
Καπετάν – Νικόλας: Νίκος Αλεξίου
Πέτρος, Αστυνόμος, Πελάτης: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Μυρσίνη: Ευγενία Δημητροπούλου
Ελένη, Μελαχρινή: Μαρία Κίτσου
Μαντάμ Παρή: Ελένη Κοκκίδου
Μαίρη, Κατινάκι: Κωνσταντίνα Μιχαήλ
Ντόρης: Παναγιώτης Μπουγιούρης
Άννα, Γυναίκα με τιγρέ: Άλκηστις Πουλοπούλου
Ισπανός, Πελάτης, Τσιράκι, Αργύρης. Αστυνομικός: Φοίβος Ριμένας
Άγγελος, Αστυνομικός: Νικόλας Στραβοπόδης
Μαρίνα, Κοκκινομάλλα: Θεοδώρα Τζήμου
Κατερίνα: Έλενα Τοπαλίδου
Πελάτης, Αμερικάνος, Λιβανέζος, Φωτίκα: Γιάννης Τσεμπερλίδης
Μιχαήλος, Αστυνομικός: Νίκος Ψαρράς

Info
Τελευταία παράσταση: 28/04/2013
Σημείωση: η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους θεατές

Εθνικό Θέατρο Rex - Σκηνή Κοτοπούλη
Πανεπιστημίου 48, Κέντρο
Τηλ.: 2103301881 2105288170-171

Τιμές εισιτηρίων: 21€, 15€, φοιτητικά: 12€
Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 13€ σε όλες τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v