12 παραστάσεις για να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, με μια… ντουζίνα οικονομικές παραστάσεις στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.
12 παραστάσεις για να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
του Γιώργου Κόκουβα

«Πριν πολλά χρόνια, η εξουσία επέλυσε το πρόβλημα της ανοχής της απέναντι στους ηθοποιούς της Commedia dell’ Arte διώχνοντας τους από την χώρα. Σήμερα, ηθοποιοί και θίασοι έχουν πρόβλημα ανεύρεσης δημόσιων σκηνών, θεάτρων και θεατών, εξαιτίας της κρίσης.
Επομένως, οι κυβερνώντες, δεν έχουν πρόβλημα να ελέγχουν αυτούς που εκφράζονται μέσω της ειρωνείας και του σαρκασμού, μιας και δεν υπάρχει κανένας χώρος για τους ηθοποιούς, αλλά ούτε και κοινό στο οποίο να μπορούν να απευθυνθούν».

Αυτά τα λόγια θα ακουστούν πριν από κάθε παράσταση που θα ανέβει σε κάθε θεατρική σκηνή του πλανήτη την Τετάρτη 27 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, με εορτασμούς, εκδηλώσεις, δρώμενα και προσφορές σε όλο τον (θεατρικό) κόσμο. Και τα συγκεκριμένα λόγια δεν ανήκουν σε όποιον κι όποιον: Ο Ντάριο Φο, ακολουθώντας την παράδοση των «μηνυμάτων της Ημέρας Θεάτρου» που έχουν γράψει θεατράνθρωποι όπως ο Ζαν Κοκτώ, ο Άρθουρ Μίλερ, ο Ευγένιος Ιονέσκο και ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στέλνει το μήνυμά του για το θέατρο (και συγκεκριμένα την κωμωδία) της κρίσης σε κάθε σκηνή του πλανήτη, το πλήρες κείμενο του οποίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στην Ελλάδα, τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου οργανώνει (υπο φυσιολογικές συνθήκες) το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, συντονίζοντας τις δράσεις των θεάτρων και καλώντας τις σκηνές να πραγματοποιήσουν προσφορές ή δωρεάν παραστάσεις για εκείνη την ημέρα.

Επειδή, όμως, όπως όλοι έχουμε καταλάβει, οι συνθήκες τον τελευταίο καιρό απέχουν πολύ από το φυσιολογικό, το συγκεκριμένο Κέντρο φέτος σιώπησε, απέχοντας από τέτοιες «πολυτέλειες». Παρ’ όλα αυτά, ευτυχώς, οι αθηναϊκές σκηνές φροντίζουν από μόνες τους να προχωρήσουν σε ανάλογες δράσεις. Εμείς, συγκεντρώνουμε τις προσφορές που «τρέχουν» αυτές τις ημέρες με αφορμή τον θεατρικό εορτασμό, καθώς και τις παραστάσεις που ούτως ή άλλως έχουν θεσπίσει χαμηλό εισιτήριο για τις Τετάρτες (από 5 έως 15€), ώστε να τιμήσετε την Παγκόσμια Ημέρα, όπως της αρμόζει: Καθισμένοι αναπαυτικά σε ένα κάθισμα, απολαμβάνοντας την… εορτάζουσα τέχνη.

*Ευρυδίκη στο θέατρο Πορεία
Το πρωτοπαρουσιαζόμενο στην Ελλάδα έργο της ανερχόμενης αμερικανίδας συγγραφέα Sarah Ruhl παρουσιάζεται στο θέατρο Πορεία, δανειζόμενο τον πασίγνωστο μύθο του Ορφέα και της Ευρυδίκης, για να προτείνει μια σύγχρονη ματιά με χιούμορ και ευαισθησία για την παντοτινή αγάπη. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της παράστασης, πρόκειται για έναν φόρο τιμής στην Αθήνα των νεανικών ερώτων μας. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου και παίζουν μεταξύ άλλων οι Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Νταλιάνης και Λαέρτης Μαλκότσης.
Εισιτήρια: Κάθε Τετάρτη γενική είσοδος 10€
Μάθετε περισσότερα: Εδώ 

*Ο Εβραίος, Altera Pars
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο θεατρικός οργανισμός Altera Pars (Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός) πραγματοποιεί ειδική προσφορά για την παράσταση «Ο Εβραίος» του Τζιάννι Κλεμέντι, που ξεκίνησε το θεατρικό της ταξίδι την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται για την ιστορία ενός ζεύγους από την Θεσσαλονίκη, το οποίο καρπώθηκε την περιουσία του Εβραίου αφεντικού του κατά την διάρκεια της Κατοχής και έρχονται μετά από χρόνια αντιμέτωποι με την συνείδησή τους. Διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Πέτρος Νάκος και παίζουν οι Μίνα Χειμώνα, Χάρης Σώζος, Μπάμπης Κλαλιώτης
Εισιτήριο: Ειδικά για την Παρασκευή 29/3, προσφορά 15€ για δύο άτομα
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

*Studio Κυψέλης
Τέσσερις διαφορετικές προτάσεις έχει να μας κάνει το Studio Κυψέλης για να γιορτάσουμε μαζί του την Παγκόσμια Ημέρα. Είναι οι εξής:
-Τρίτη 26 Μαρτίου, 21.15: «Η κωμωδία του έρωτα», 2 άτομα με 1 εισιτήριο
-Παρασκευή 29 Μαρτίου, 12 τα μεσάνυχτα, «Βρώμικα Κόλπα», 2 άτομα με 1 εισιτήριο
-Κυριακή 31 Μαρτίου, 18.00, «Μπουλούκια Θεατρίνοι», 2 άτομα με 1 εισιτήριο
-Κυριακή 31 Μαρτίου, 12μ.μ., Παιδική Σκηνή «Θα φάμε τα μουστάκια μας»- ειδική τιμή 5 ευρώ το άτομο
Μάθετε περισσότερα για τις παραστάσειςΕδώ 

*Κόκκινα Φανάρια στο Rex
«Ο Κωνσταντίνος Ρήγος έδωσε το φιλί της ζωής με μια αναβίωση γεμάτη ενέργεια, νεύρο, αισθησιασμό, ερωτισμό και κυνισμό. Και η φρέσκια αισθητική λειτούργησε αναζωογονητικά», γράφει η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη στην κριτική του In2life για τα «Κόκκινα Φανάρια» που παρουσιάζονται στην Σκηνή Κοτοπούλη του Rex. Η ηθογραφία της… Τρούμπας που άφησε εποχή ως ταινία αποκτά νέα πνοή στα χέρια του Ρήγου – σημειώστε πως η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανήλικους θεατές.
Εισιτήριο: Κάθε Πέμπτη η γενική είσοδος στοιχίζει 13€
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

*Μαγικός Αυλός, από την Εθνική Λυρική Σκηνή
Μία από τις δημοφιλέστερες όπερες, ο Μαγικός Αυλός του Μότσαρτ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη-Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Αρνώ Μπερνάρ. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Μότσαρτ, το οποίο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Προσφέρει χαρά στα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή επιτρέπει στους μεγάλους να απολαύσουν την εξαιρετική μουσική και ένα συμβολικό κείμενο με προεκτάσεις.
Εισιτήριο: Κάθε Τετάρτη λαϊκή απογευματινή 15€ και την Πέμπτη 28/3 με 15% έκπτωση σε όλους τους τύπους εισιτηρίων
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

*Othello Project στο Beton7
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Θεατρικές συνθέσεις» με βάση τα έργα του Σαίξπηρ που διοργανώνει το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, παρουσιάζεται μέχρι τις 28 Μαρτίου το Othello Project, με τρεις υποκριτές που θέτουν ερωτήματα στο κοινό και ξετυλίγουν την διαβρωτική πορεία του Κακού. Σκηνοθετούν οι Ιουλία Σιάμου-Ζωρζίνα Τζουμάκα και παίζουν οι Μιχάλης Κολιάτσος, Γιώργος Καπινιάρης, Ιουλία Σιάμου.
Εισιτήριο: Γενική είσοδος 10€ (Τετάρτη και Πέμπτη)
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

*Γλέντι στον καιρό της Πανούκλας στο Θέατρο Βυρσοδεψείο
Η ομάδα ΠΥΡ παρουσιάζει το έργο του Α. Πούσκιν, την θεατρική αποτύπωση του γλεντιού μιας παρέας ανθρώπων σε μια πόλη που την αφανίζει η πανούκλα. Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας βρίσκεται η Ιώ Βουλγαράκη και της ερμηνείας οι Αργύρης Ξάφης, Δέσποινα Κούρτη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Αγαρτζίδης και Αμαλία Καβάλη.
Εισιτήριο: Τετάρτη γενική είσοδος 10€
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

*Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, από το Εθνικό Θέατρο
Ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί το θεατρικό του Γιουτζήν Ο’Νηλ που παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ. Ο Ο’Νηλ επεξεργάζεται τον μύθο της Ορέστειας αποκαλύπτοντας τη διαβρωμένη εικόνα της αστικής τάξης που κρύβεται πίσω από ένα άψογο προσωπείο, δημιουργώντας ένα από τα σημαντικότερα έργα του 20ου αιώνα. Παίζουν μεταξύ άλλων οι Ακύλλας Καραζήσης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα και Χρήστος Λούλης.
Εισιτήρια: Τετάρτη και Πέμπτη 13€, και 5€ για κατόχους κάρτας ανεργίας
Μάθετε περισσότεραΕδώ 

Επιθεωρητής, στο Θέατρο Ακροπόλ 
Ο Σπύρος Ευαγγελάτος σκηνοθετεί τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Γιώργο Αρμένη και Αμαλία Μουτούση, σε μια κωμωδία επίκαιρη όσο ποτέ: τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ, στην Κεντρική σκηνή του θεάτρου Ακροπόλ, ακολουθώντας τους κανόνες της κοινωνικής σάτιρας, και στήνοντας κωμικές καταστάσεις και παρεξηγήσεις.
Εισιτήρια: Κάθε Τετάρτη και Σάββατο λαϊκή απογευματινή στις 18.00, 15€
Μάθετε περισσότεραΕδώ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v