Θέατρο Ακροπόλ: Όσα θα δούμε την νέα σαιζόν

Δύο νέες σκηνές, πολλές υποσχόμενες μεγάλες παραγωγές και μετακλήσεις ονομάτων που περιλαμβάνουν αυτά των Σ. Ευαγγελάτου, Π. Ζούλια, Κ. Μαρκουλάκη και Ν. Μαστοράκη, μας ετοιμάζει για φέτος το Ακροπόλ.
Θέατρο Ακροπόλ: Όσα θα δούμε την νέα σαιζόν
της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

Σε μια δύσκολη συγκυρία και μια αβέβαιη σεζόν ως προς τις... προθέσεις του μεγάλου κοινού στο οποίο προσβλέπει, το Θέατρο Ακροπόλ επεκτείνεται φέτος σε δυο νέες σκηνές (Ροές και Βασιλάκου) συστρατεύοντας για δέκα μεγάλες και μικρές παραγωγές μέρος από την Α' Εθνική του θεάτρου μας, εν μέρει πατώντας στο κλασικό πλουραλιστικό μοντέλο ενός Εθνικού Θεάτρου, με λιγότερους από τους συνήθεις «αποκλεισμούς» (στρατολογεί από τον Σπύρο Ευαγγελάτο μέχρι τον Πέτρο Ζούλια και από τη Ρένη Πιττακή μέχρι τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη).

Κλασικό ξένο ρεπερτόριο όπως το πολυπρόσωπο η Ιωάννα των Σφαγείων του Μπρέχτ συναντά στο ρεπερτόριο του 2012-2013 την καθαρή κλασική ελληνική δραματουργία όπως το Δάφνες και Πικροδάφνες των Κεχαΐδη - Χαβιαρά, χωρίς να λείπουν η μεταμεσονύκτια αλλά και η εφηβική σκηνή, η οποία μάλιστα θα αλωνίσει τα σχολεία της χώρας.

Το υπερφιλόδοξο έως μαξιμαλιστικό πρόγραμμα του θεάτρου Ακροπόλ, που αποδεικνύει στην πράξη ότι το καλό θέατρο και σε εποχές κρίσης είναι μια καλή επένδυση, ξεκινά με επανάληψη του Μεγάλου μας Τσίρκου, το οποίο ακόμη και να διαφωνείς μαζί του αισθητικά δνε μπορείς να μην παραδεχτείς ότι εξελίχθηκε σε λαϊκο-κοινωνικό γεγονός το καλοκαίρι, με τον Γιώργο Αρμένη εξαιρετικό επικεφαλής του πολυπρόσωπου θιάσου του και τον Σταύρο Ξαρχάκο επί σκηνής να διευθύνει την ορχήστρα (από 10 Οκτωβρίου).
 
Στην Κεντρική Σκηνή του άρδην από πέρσι αναικαινισμένου θεάτρου της οδού Ιπποκράτους τη σκυτάλη θα πάρει η Αγία Ιωάννα των Σφαγείων. Μια παράσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, και με πρωταγωνιστές την Βίκυ Βολιώτη και τον Αιμίλιο Χειλάκη, η οποία έχει τις προδιαγραφές να εξελιχτεί σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό, και γιατί όχι, και πολιτικό γεγονός (από 5 Δεκεμβρίου).

Χριστούγεννα (25 και 26 Δεκεμβρίου) το Ακροπόλ θα γιορτάσει με το διαχρονικό hit Αμερικάνος του Παπαδιαμάντη που έχει ακάθεκτος στις βαλίτσες του ο καλός Θανάσης Σαράντος. Τελευταία πρόταση του Ακροπόλ στη σεζόν θα είναι ο Επιθεωρητής του Γκόγκολ, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, με ένα ενδιαφέροντα θίασο: Γιώργο Αρμένη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Αριέττα Μουτούση.

Η μεταμεσονύκτια σκηνή θα εγκαινιαστεί με Frankenstein Junior στη βερσιόν του Μελ Μπρουκς, δια χειρός Γρηγόρη Καραντινάκη (από 30 Νοεμβρίου κάθε Παρασκευή και Σάββατο τα μεσάνυχτα).

Δεν ξέρω αν έχει μόδα θεατρική η Πηνελόπη Δέλτα, αλλά ο Τρελαντώνης της θα καταλάβει την παιδική σκηνή του Ακροπόλ (σε διασκευή Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου), αό τις 13 Οκτωβρίου. Η νεανική σκηνή θα οργώσει τη μέση εκπαίδευση από τις 20 Νοεμβρίου με την αξεπέραστη Μικρή μας Πόλη του Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία του εμπειρότατου στα της εκπαίδευσης Τάκη Τζαμαργιά, και με πρωταγωνίστρια την Αλεξάνδρα Αιδίνη.

Μια επανάληψη και δυο νέες παραγωγές θα εγκαινιάσουν την επέκταση του Ακροπόλ στο θέατρο Ροές: Ρωσική Ρουλέτα ο τίτλος των τριών τσεχοφικών μονοπράκτων "Αρκούδα", "Πρόταση σε γάμο", και "Βλαβερές συνέπειες του καπνού", που σκηνοθέτησε η Λιλλύ Μελεμέ πέρσι για το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης (παίζουν οι Άννα Κουτσαφτίκη, Δ. Μυλωνάς και Σ. Πανούριος). Από 29 Οκτωβρίου, Δευτέρες και Τρίτες.

Επόμενη παραγωγή του Ακροπόλ στις Ροές οι Καρέκλες του Ιονέσκο, οι οποίες ματαιώθηκαν στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών, με ένα απρόσμενο δίδυμο την Όλια Λαζαρίδου και τον Αντώνη Καφετζόπουλο, σε σκηνοθεσία Ευριπίδη Λασκαρίδη (από 9 Νοεμβρίου). Ξανά στην Αθήνα χάρη στο Με δύναμη από την Κηφισιά μετά από χρόνια η Έρση Βασιλικιώτη. Επικεφαλής του θιάσου η Γιώτα Φέστα (από 30 Ιανουαρίου).
 
"Μ' αγαπάς - δεν μ'αγαπάς", το βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου, θα βρει το δρόμο, μετά από πολλές ματαιώσεις, για τη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, με πρωταγωνίστριες τις Ρένη Πιττακή και Φωτεινή Τσαλίκογλου (από 5 Δεκεμβρίου).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v