The Forest: Μια "χειροποίητη" παράσταση στο Bios

Η ηθοποιός και μουσικός Λουίζα Κωστούλα στήνει την ιδιαίτερη, χειροποίητη παράστασή της στο Bios, και μιλά στο in2life για το "δύσκολο" θέμα της και την συγκίνηση που προκαλεί στο κοινό.
The Forest: Μια χειροποίητη παράσταση στο Bios
της Μάνιας Ζούση 

Μικροκαμωμένη και χαμογελαστή, με έντονα μαύρα μάτια και μαλλιά, ευγενική και ορμητική, με πίστη και πάθος, η ηθοποιός και μουσικός Λουίζα Κωστούλα, ξεδιπλώνει το ταλέντο της, κάθε Δευτέρα και Τρίτη βράδυ στη σκηνή του BIOS. Μόνη για πρώτη φορά απέναντι στο κοινό, διηγείται μια ιστορία που εμπνεύστηκε, σκηνοθέτησε και παρουσιάζει σε μια χειροποίητη παράσταση με τίτλο «The Forest».

Γνωστή στο χώρο της μουσικής ως Violet Louise και με συμμετοχές σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις γνωστών σκηνοθετών, πειραματίζεται και εκθέτει τις δυνάμεις και τις ικανότητές της παίζοντας με τους ήχους και το φως, τραγουδώντας αλλά και μιλώντας για την ιστορία μιας κοπέλας που ζει απομονωμένη σε ένα «δάσος» το οποίο έχει κατασκευάσει μέσα στο δωμάτιό της. Κρύβεται πίσω από τις φυλλωσιές, αλλάζει μορφή για να αποφύγει την αλήθεια όταν αυτή την πληγώνει, ενώ ένα μυστικό έρχεται και ξανάρχεται, κρατώντας την εγκλωβισμένη ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν της.

Η performer Λουίζα Κωστούλα εξηγεί στο in2life: «Πρόκειται για την ιστορία μιας κοπέλας που έχει κακοποιηθεί, κάτι που δεν φαίνεται από την αρχή του έργου, αλλά είναι το μυστικό που αποκαλύπτει η ίδια σιγά - σιγά και κατά τη διάρκεια της παράστασης. Για να προφυλάξει τον εαυτό της από τους γύρω της και επειδή έχει αποκτήσει φοβίες, δημιούργησε μέσα στο δωμάτιό της ένα δάσος από κυπαρίσσια που έχουν σχέση με το παιδικό της τραύμα.

Όταν ήταν μικρή, και κάποιοι από την οικογένειά της την κακοποιούσαν, εκείνη άνοιγε το παράθυρο, δραπέτευε στον κοντινό λόφο και κρυβόταν μέσα σε ένα δάσος από κυπαρίσσια. Μέσα από το τραυματικό γεγονός της κακοποίησης που έχει βιώσει, πλάθει ιστορίες αγάπης όπως λέει, μιλώντας όμως στην ουσία για την επίφαση της αγάπης και πώς οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν πόνο, ακόμα και τρόμο. Με ένα μικρό μαγνητόφωνο, καταγράφει ιστορίες που ακούει στο δρόμο, στο λεωφορείο , παντού γύρω της.

Το κοινό συγκινείται ακούγοντας και βλέποντας την ιστορία. Είναι κάτι που δεν περίμενα να συμβεί. Αλλά είναι και αυτό που ενδιαφέρει και εμένα ως θεατή, να συγκινούμαι. Αυτό προσπάθησα να επιδιώξω και μέσα από αυτήν την παράσταση, χωρίς όμως να είναι σκοπός μου, ήθελα απλά να γίνω κάτι σαν καθρέφτης. Πρόκειται για μια εντελώς χειροποίητη παράσταση, καθώς όλα τα αντικείμενα τα έφερα από το σπίτι μου, εκτός από τα κυπαρίσσια που τα αγόρασα. Έτσι το κόστος ήταν ιδιαίτερα χαμηλό. Προσπάθησα να επενδύσω στο λόγο, στον ήχο και στην ερμηνεία, έτσι ώστε αυτά συνδυαστικά να μπορούν να δημιουργούν εικόνες και καθαρές γραμμές ως προς αυτό που θέλω να πω».

Ταυτότητα
The Forest
BIOS -Bios Cinematheque

Σύλληψη - Κείμενο - Σκηνοθεσία - Μουσική: Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise)
Κίνηση - Βοηθός Σκηνοθέτη: Pauline Huguet

Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη
Ώρα Έναρξης: 21.15
Διάρκεια: 60 λεπτά
Τιμή Εισιτηρίου: 10 ευρώ

BIOS Πειραιώς 84 / 210.34.25.335
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v