Γυάλινος Κόσμος: Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μιλά για τη νέα της παράσταση

Με αφορμή την έναρξη των παραστάσεων στο Θέατρο Δημήτρης Χορν, η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου μιλά στο in2life για "ένα τρίγωνο σιωπηλής απόγνωσης", για το έργο και για όσα θα δούμε στο πρωτότυπο ανέβασμά του.
Γυάλινος Κόσμος: Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μιλά για τη νέα της παράσταση
της Μάνιας Ζούση 

Έργο που καθόρισε την πορεία του Τέννεσι Ουίλλιαμς, ο «Γυάλινος Κόσμος», γνώρισε μεγάλες στιγμές στο θέατρο και τον κινηματογράφο και στάθηκε πεδίο δόξης για σκηνοθέτες και πρωταγωνιστές. Ταλαντούχα και ρηξικέλευθη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου, όπως το συνηθίζει, μετέφρασε, διασκεύασε και σκηνοθέτησε το έργο, με αποτέλεσμα να έχει διαυγή και πλήρη εικόνα για την παράσταση που μόλις ανέβηκε στο θέατρο Χορν.

Η ίδια εξηγεί στο in2life: «Ήταν από τα έργα που πάντα με ενδιέφεραν. Μελετώντας το και διασκευάζοντάς το, μου αποκαλύφθηκε ότι εκτός από βαθύτατα ποιητικό είναι και ένα βαθύτατα σκληρό έργο. Τροφοδοτείται από την βαθύτατη ενοχή και τις τύψεις του Ουίλλιαμς που δεν μπόρεσε να βοηθήσει την αδελφή του, καθώς της έκανε λοβοτομή με αποτέλεσμα να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της έγκλειστη σε ψυχιατρείο. Είναι ένα βαθύτατα σκληρό έργο για την κοινωνική συνθήκη, για το μεγάλο κραχ του ΄29 που οδήγησε στον πόλεμο και για την καταπιεστική μάνα που δεν άφηνε τον Ουίλλιαμς να εκφραστεί. Όλα αυτά αναγκάστηκε να τα αφήσει πίσω του, εγκαταλείποντας το σπίτι του, όπως και ο Τομ στον Γυάλινο Κόσμο.

Η οπτική της παράστασης προσπαθεί να εστιάσει στη διπλή υπόσταση του έργου, ποίηση και σκληρότητα μαζί, δηλαδή η ζωή όχι όπως τη βλέπουμε στην πραγματικότητα, ούτε όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά όπως παρουσιάζεται στα όνειρά μας. Ο συγγραφέας στις οδηγίες του για το έργο αποκηρύσσει τον ρεαλισμό, υποστηρίζοντας ότι το ρεαλιστικό θέατρο έχει πεθάνει. Εννοεί το θέατρο αναπαράστασης. Τάσσεται υπέρ του εξπρεσιονισμού με έναν δικό του τρόπο και μιλάει για ένα πλαστικό θέατρο με την έννοια του πλάθω. Και αυτό επιδιώκει να το πετύχει ενσωματώνοντας προβολές πολύ πρωτοποριακές για την εποχή.

Ο ίδιος ήταν λάτρης του κινηματογράφου –όπως και ο Τομ στο έργο. Εμείς αλλάξαμε λίγο αυτήν την ιδέα, δεν χρησιμοποιούμε σλάιτς και λεζάντες αλλά βίντεο που προβάλλονται σε διάφορα σημεία του σκηνικού, όχι απαραίτητα στον πίσω τοίχο σαν σινεμά, αλλά είναι ενσωματωμένα απολύτως στη δράση και εξυπηρετούν όχι μόνο την ατμόσφαιρα, αλλά και την λειτουργία της μνήμης. Το κείμενο περιλαμβάνει προσχέδια του συγγραφέα για το έργο, ψήγματα από το διήγημα «πορτραίτο κοριτσιού σε γυαλί» και άλλα θραύσματα και σπαράγματα. Προτείνουμε μια καθαρή και νέα οπτική, απαλλαγμένη από στοιχεία ρεαλιστικά που ίσως να αναδεικνύουν και ένα περισσότερο σκληρό έργο, αλλά όχι λιγότερο ατμοσφαιρικό. Σαν ένα τρίγωνο σιωπηλής απόγνωσης».

Συντελεστές:
Μετάφραση - δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σκηνικό - Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Βίντεο: Μιχάλης Κλουκίνας
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Διανομή
Αμάντα: Ναταλία Τσαλίκη
Τομ: Αντίνοος Αλμπάνης
Τζιμ: Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Λώρα: Αμαλία Νίνου

Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, τηλ.: 210 3612500

Τελευταίες παραστάσεις έως την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη & Σάββατο 18:15
Παρασκευή & Κυριακή 21:15

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 20 € , Φοιτητικό: 15 €
Ανέργων: 10 € (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας)

Προπώληση:
Θέατρο Δημήτρης Χορν
Αμερικής 10, 210 3612500
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100
Μέσω Internet: www.ellthea.gr και www.tickehour.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v