Η Μύτη: Κωμωδία και θρίλερ σε μία παράσταση του Συνεργείου

Η αστυνομική πλοκή εναλλάσσεται με την κωμωδία και την συγκίνηση, σε μια άρτια σκηνοθετημένη παράσταση με δυνατές ερμηνείες, ονειρικά σκηνικά και εντυπωσιακά κοστούμια, στο Θέατρο Συνεργείο.
Η Μύτη: Κωμωδία και θρίλερ σε μία παράσταση του Συνεργείου
της Μάνιας Ζούση

Το αλλόκοτο, παράξενο και αλληγορικό παραμύθι του Νικολάι Γκόγκολ για την «Μύτη», που εξαφανίστηκε από το πρόσωπο του κατόχου της, αλλά κυρίως η αναστάτωση και οι συνέπειες που αυτή η φυγή προκάλεσε, ζωντανεύει με αριστουργηματικό τρόπο, στο Συνεργείο του Μεταξουργείου από τέσσερις δεξιοτέχνες ηθοποιούς, φίλους και συνεργάτες από τα δημιουργικά χρόνια της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και του Στάθη Λιβαθινού.

Ο Βασίλης Ανδρέου σκηνοθέτησε με υψηλό γούστο μια παράσταση που ξεδιπλώνεται σαν όνειρο μπροστά στα μάτια των θεατών από τους απολαυστικούς Στέλιο Ιακωβίδη, Νίκο Καρδώνη και Σοφία Τσινάρη. Ευρηματικό κλειδί για να ανοίξει το μαγικό μπαούλο της ιστορίας και να ξετυλιχθεί η δράση, το ανάποδο δωμάτιο που δημιούργησαν η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καρανάνος και το οποίο εντάσσει ηθοποιούς και θεατές στο σκηνικό του ονείρου, της φαντασίας, ακόμα και του εφιάλτη.

Δυο μουσικοί με τα βιολιά τους, ενταγμένοι σκηνογραφικά στην παράσταση, υπογραμμίζουν, συνοδεύουν, αποφορτίζουν αλλά και σχολιάζουν άλλοτε με ένταση και άλλοτε με διακριτικότητα, τη δράση. Ήρωες ακραίοι, αθώοι, απλοϊκοί, εμμονικοί γραφειοκράτες και αστοί, περνούν από το κωμικό και το γελοίο στο τραγικό και το σπαρακτικό, καθώς η εξαφάνιση μιας μύτης από το πρόσωπο του κατόχου της μετατρέπει την κοινωνική υπεροχή αλλά και την έπαρση της εξουσίας που αυτή συμβολίζει, σε απώλεια προσωπική και συλλογική.

Η αστυνομική πλοκή και το θρίλερ εναλλάσσονται με την κωμωδία και τη συγκίνηση μέσα σε ένα ανάποδο δωμάτιο, ιδανικό χώρο ονείρων και φαντασίας με ηθοποιούς – υπνοβάτες που περιφέρονται πάνω σε λευκά πατώματα σαν τα σύννεφα στον ουρανό, αλλά και σαν το χιόνι στην παγωμένη Αγία Πετρούπολη της ιστορίας του Γκόγκολ.

Ατού της παράστασης τα ευφάνταστα κοστούμια του Νίκου Καρδώνη, που διηγούνται την δική τους ιστορία και αποτελούν ρόλους από μόνα τους. Ο καλός ηθοποιός αποδεικνύει πέραν της υποκριτικής, και το ταλέντο του στον σχεδιασμό κοστουμιών. Με ταπεινά υλικά και κουρελάκια από τούλια και κορδέλες, τρέσες και κουμπιά αλλά και χρυσοκλωστές και δαντέλες, γούνες, ταφτάδες και σατέν, μπροκάρ, βελούδα και μεταξωτά, κοσμήματα και χάντρες, τα κοστούμια του Καρδώνη είναι ένας ολόκληρος μαγικός κόσμος φινέτσας, παραμυθιού και χειροποίητου ονείρου.

«Γιατί κανείς πρέπει να ζει τα όνειρα του κάθε συγγραφέα;» αναρωτιούνται οι ήρωες, συμφωνώντας πως «παράξενα πράγματα συμβαίνουν, σπανίως ίσως, αλλά συμβαίνουν…». Έτσι προσπαθούν να εξηγήσουν και να καταλάβουν το παράλογο, όπως την εξαφάνιση μιας μύτης… «Δώστε μου τη μύτη μου… το βασίλειό μου για μία μύτη…» σπαράζει ο κάτοχός της, που καθώς συντάσσει την αγγελία απώλειάς της, σημειώνει «έχω χάσει ένα εξέχων μέλος του σώματός μου. Χωρίς αυτήν δεν είσαι ούτε άνθρωπος ούτε ζώο…». 

Ταυτότητα
"Η Μύτη" του Νικολάι Γκογκολ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Ανδρέου
Σκηνικά: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Κοστούμια: Νίκος Καρδώνης
Μουσική: Μάνος Αθανασιάδης
Βιολί: Αργύρης Παρασκευάς
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βάσια Βελτσίστα, Στέλλα Μπούρου
Παίζουν: Στέλιος Ιακωβίδης, Νίκος Καρδώνης, Σοφία Τσινάρη

Ώρα έναρξης: 21.00
Ημέρες παραστάσεων: Τετάρτη, Παρασκευή & Κυριακή
Διάρκεια: 50 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ γενική είσοδος/ Για όσους το επιθυμούν, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ενός εισιτηρίου των 18 ευρώ που αντιστοιχεί σε δύο παραστάσεις του Συνεργείου.

Θέατρο Συνεργείο, Κολωνού 31, Μεταξουργείο
Πληροφορίες & κρατήσεις: 6981 802544
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v