Κουνελότρυπα: Από τη Χιονάτη στους αδελφούς Γκριμ

Στο πάλαι ποτέ "Θέατρο της Άνοιξης" στο Μεταξουργείο, μια νέα, δραστήρια θεατρική ομάδα στήνει την δική της "Κουνελότρυπα" και ανεβάζει ιδιαίτερες, πρωτότυπες παραστάσεις.
Κουνελότρυπα: Από τη Χιονάτη στους αδελφούς Γκριμ
της Μάνιας Ζούση

Είναι νέοι, δραστήριοι και τολμηροί, διαθέτουν φαντασία, γούστο και ταλέντο και αποφάσισαν να διαχειριστούν οι ίδιοι την "Κουνελότρυπά" τους… Πρόκειται για την θεατρική ομάδα «Νοσταλγία», που μετά από έντεκα χρόνια καλλιτεχνικής δράσης, δημιουργίας και διαδρομής, απέκτησε τον δικό της χώρο με τον εμπνευσμένο τίτλο «Rabbithole» που έλκει την καταγωγή του από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Ιδρυτική τριάδα της «Νοσταλγίας», οι σκηνοθέτες Γιώργος Σίμωνας, Τώνια Ράλλη και ο συνθέτης Στάθης Νταφαλιάς, πήραν την τολμηρή απόφαση μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να γίνουν διαχειριστές ενός θεάτρου, που μπορεί να είναι «κουνελότρυπα», αλλά έχει αυξημένες ευθύνες και υποχρεώσεις. Στο κτίριο της οδού Γερμανικού 20 στο Μεταξουργείο, που στέγαζε επί δεκατέσσερα χρόνια το «Θέατρο της Άνοιξης». Ζωηροί και ακούραστοι νέοι καλλιτέχνες δημιουργούν ονειρεμένους κόσμους δουλεύοντας ασταμάτητα, με γνώση, επιμέλεια, φροντίδα, σημασία στη λεπτομέρεια και την αισθητική που ξεχωρίζει.

Τελειομανείς και με υψηλό γούστο, πιστεύουν και βασίζονται στις προσωπικές τους δυνάμεις, γράφουν, σκηνοθετούν, αλλά και αναλαμβάνουν την παραγωγή των έργων και την συντήρηση του θεατρικού χώρου που διαχειρίζονται. Η προετοιμασία τους είναι επίπονη και πολύμηνη. Έρευνα, μελέτη, συγγραφή και δημιουργία υποκριτικής φόρμας που καταλήγει να είναι αναγνωρίσιμη και με ταυτότητα.

Συζητούν, προτείνουν, αποφασίζουν, πειραματίζονται, συνδυάζουν τάσεις, αναμειγνύουν και δοκιμάζουν υλικά, καταλήγουν σε φόρμες, μπολιάζουν και μεταφέρουν στοιχεία από διαφορετικές μορφές τέχνης, δημιουργούν παραστάσεις θεάτρου και χορού, που αφηγούνται ιστορίες μέσα από σώματα, εικόνες, κινήσεις, μουσικές, ήχους και εικαστικά τοπία. Θεάματα με υπαινιγμούς, που μπορούν και συγκινούν.

Και όπως οι περισσότεροι νέοι καλλιτέχνες και ομάδες που δεν επιχορηγούνται και δεν βγάζουν λεφτά από την τέχνη τους, συντηρούνται και ζουν, κάνοντας παράλληλα και άλλου είδους εργασίες όπως μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού ή pilates.

Στην «Κουνελότρυπα» στεγάζεται επίσης και η ομάδα "Ιππόκαμπος". Πρόκειται για το νεοσύστατο «παρακλάδι» της "Νοσταλγίας", αποτελούμενο από μαθητευόμενους ηθοποιούς οι οποίοι εξασκούνται στην παραγωγή, τη σκηνογραφία, την ενδυματολογία, το graphic design, τη διαφήμιση κ.α, και που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη παράσταση με τίτλο "Siren Song".

Μέσα στην εντεκάχρονη διαδρομή της, η «Νοσταλγία» έχει παρουσιάσει θεατρικά έργα, performances, χοροθέατρα και εγκαταστάσεις. Φέτος ανέβασε ένα σκηνικό θέαμα βασισμένο σε μη θεατρικό κείμενο που συνδύαζε την βουβή ζωντανή δράση με την ορχηστρική μουσική και την ψηφιακή τεχνολογία και τίτλο «No Love». Ακολούθησε το χοροθέατρο «Η τελευταία παράσταση του Αλεξάντερ Ζαχάρωφ», ενώ 8, 9 και 10 Μαΐου θα δοθεί μια πρόγευση της επόμενης καλλιτεχνικής παραγωγής του φθινοπώρου με τίτλο «Snow» και τη μορφή εγκατάστασης – performance.

Με αφορμή τα παραμύθια, τα σύμβολα και τις ερμηνείες τους, η παράσταση αρχίζει από τη Χιονάτη και φτάνει στους αδερφούς Γκριμ και την ιστορία τους. Πρόκειται για μια σειρά από «ζωντανές εγκαταστάσεις» όπως τις χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί τους, που φιλοδοξούν να μεταφέρουν τον θεατή σε φανταστικά τοπία και ταυτόχρονα εξιστορούν τον αγώνα καθημερινών ανθρώπων για επιβίωση και διαφύλαξη της παράδοσης και της ιστορίας τους.

Ταυτότητα
Snow
Είδος θεάματος: παράσταση - ζωντανή εγκατάσταση
Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Τώνια Ράλλη
Παραγωγή: Εργαστήρι Καλλιτεχνικής Δημιουργίας «Νοσταλγία» 
Ηθοποιοί/ Performers: Εμμανουέλα Κορκή, Κωνσταντίνος Λιναρδάκης, Δημήτρης Παπαδάτος, Νάνσυ Παπαϊωάννου, Αντώνης Τανισκίδης, Τζωρτζίνα Τάτση
Σκηνογραφία: Γιώργος Σίμωνας, Αλέξανδρος Λόγγος 

«Rabbithole» Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Κρατήσεις: 210 5249903

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v