Το κτήνος στο φεγγάρι: Ένα από τα φετινά "φαβορί" της σαιζόν

Έντονες μνήμες, συναίσθημα και πολύ καλές ερμηνείες, χαρακτηρίζουν την συγκινιτική αυτή παράσταση του Στάθη Λιβαθινού που συγκαταλέγουμε ήδη σε μία από τις καλύτερες αυτής της σαιζόν.
Το κτήνος στο φεγγάρι: Ένα από τα φετινά φαβορί της σαιζόν
της Κατερίνας Σφοντούρη

Μια σημαντική επιστροφή πραγματοποιεί ο αγαπημένος μας σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, με την παράσταση «Το κτήνος στο φεγγάρι», του Αμερικανού Richard Kalinoski. Στο θέατρο Πορεία με μια ομάδα εκλεκτών συντελεστών.

Πάνε δέκα χρόνια από τότε που ο Σ. Λιβαθινός συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον ηθοποιό Δημήτρη Τάρλοου. «Το κτήνος στο φεγγάρι» τότε (στο Από Μηχανής θέατρο το 1999) είχε αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από κριτικούς και κοινό. Ήταν μάλιστα και η πρώτη φορά που «βγήκε» η Ταμίλα Κουλίεβα στο θέατρο. Μια παράσταση-ορόσημο για την εταιρεία θέατρου «Δόλιχος» του Δ. Τάρλοου, επιστρέφει στο «σπίτι» της, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, και συγκινεί με την υποβλητική της ατμόσφαιρα.

Ένα δράμα για δύο πρόσωπα

Μεταφερόμαστε χρονικά ανάμεσα στο 1921 και το 1933, στο Milwaukee του Wisconsin. Σε ένα όμορφο σπίτι κατοικεί ο εικοσάχρονος Αράμ Τομασιάν, ένας Αρμένιος-μοναδικός επιζών της οικογένειάς του από τη γενοκτονία του 1915. Ζει την καινούργια του ζωή, εργαζόμενος ως φωτογράφος, όμως οι μνήμες είναι βαθιά χαραγμένες στο μυαλό του. Μια φωτογραφία ακρωτηριασμένη «στολίζει» το σαλόνι του ενώ πάλι μέσω μιας φωτογραφίας επιλέγει για νύφη την μόλις 14 χρονών Σέτα. Από την Αρμενία κι εκείνη, η «νύφη της φωτογραφίας» καταφτάνει με την πάνινη κούκλα της και με τη ζωντάνια της ηλικίας της προσπαθεί να προσαρμοστεί στη καινούργια της ζωή, πλάι στον Αράμ.

Σκοπός τώρα-σχεδόν εμμονή-του Αράμ είναι η γέννηση των απογόνων. Μόνο τότε θα συμπληρωθούν τα κενά στην ακρωτηριασμένη φωτογραφία του Αράμ. Όμως η Σέτα, έχοντας περάσει μέρες ασιτίας κατά το παρελθόν, αποδεικνύεται στείρα. Το γεγονός αυτό προκαλεί αναστάτωση στο ζευγάρι. Προσκολλημένος στο παρελθόν, δεν μπορεί να προχωρήσει. Μπερδεμένη η Σέτα, σίγουρα όμως με πιο θετική διάθεση, αντιμετωπίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Ύστερα από χρόνια, η «επίσκεψη» του νεαρού Βίνσεντ θα αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για το ζευγάρι...

Δείτε το trailer της παράστασης:



Ηλεκτρισμένη-από μνήμες-ατμόσφαιρα

Με ακρίβεια σε όλες τις σκηνές, ο Σ. Λιβαθινός «παίζει» με τα συναισθήματα χωρίς ποτέ να ξεφεύγει. Το παρελθόν «μπερδεύεται» με το παρόν διατηρώντας μια θαυμαστή ισορροπία. Είναι κι ο Αφηγητής που βοηθάει σε αυτό. Τα πράγματα είναι η αφετηρία και μέσα από αυτά ξεδιπλώνεται ο πόνος, ο μαρασμός κι εν τέλει η αισιοδοξία. Συναισθήματα που κλιμακώνονται και χαμόγελα που κρύβουν τόση δυστυχία.

Ιδανικό-για τους ρόλους-ζευγάρι, ο Δημήτρης Τάρλοου είναι ο Αράμ και η Ταμίλα Κουλίεβα η Σέτα. Μακράν η καλύτερη εμφάνιση του Δ. Τάρλοου, από όσες τον έχουμε δει έως σήμερα. Μετρημένος, ταγμένος στη διαιώνιση των Αρμενίων, ουσιαστικά δεν χαίρεται τον γάμο του.

Έκπληκτοι παρακολουθούμε την Τ. Κουλίεβα, την οποία στο παρελθόν ίσως να τη χαρακτηρίζαμε «υπερβολική». Ουδεμία σχέση. Βλέπουμε την πορεία της έφηβης που σιγά-σιγά γίνεται γυναίκα, χρησιμοποιώντας το μυαλό της και κοιτώντας πάντα μπροστά.

Στον ρόλο του Αφηγητή (Κύριος) η τόσο ταιριαστή φιγούρα του Γιώργου Μπινιάρη. Μας παίρνει από το χέρι και μας «τραβάει» πίσω, στο παρελθόν του Αράμ και της Σέτα. Ύστερα χάνεται, σαν σκιά, για να επανέλθει όταν πρέπει.

Τον μικρό Φίλιππο Μοσχάτο (διπλή διανομή με τον Ρωμανό Μπολώτα), είδαμε στον ρόλο του Βίνσεντ. Από τους πολύ καλούς «μικρούς» του θεάτρου, πραγματοποιεί μια εμφάνιση τουλάχιστον αξιοπρεπή. Εισβάλλει στη ζωή του ζευγαριού και γίνεται η ευχάριστη «νότα» τους.

Η μαγεία της μουσικής και των σκηνικών

Είναι από τις λίγες φορές που η μουσική μιας παράστασης εντυπώνεται στο μυαλό μας. Ο σπουδαίος μουσικός Haig Yazdjian (γεννημένος στη Συρία από γονείς Αρμένιους), «ντύνει» την παράσταση με ήχους που προέρχονται από την Αρμενία, τονίζοντας την όλη ατμόσφαιρα του έργου.

Στην ευέλικτη σκηνή του θεάτρου Πορεία, έχει στηθεί ένα ολόκληρο νοικοκυριό πίσω από τέσσερις πόρτες (σκηνικά και κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου). Οι ήρωες μπαίνουν και βγαίνουν, φέρνουν στη σκηνή αλλά και κρύβουν τις αναμνήσεις τους.

Στα συν και οι «σκοτεινοί» φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου.

Φεύγοντας

Ήμασταν υποψιασμένοι ότι θα μας άρεσε η παράσταση, όπως και τελικά συνέβη. Ίσως είναι λίγο νωρίς ακόμη, όμως πιθανότατα θα τη συγκαταλέξουμε στις καλύτερες της σαιζόν. Δύο ώρες γεμάτες συναίσθημα κι έντονες μνήμες που αξίζει να δείτε.

Μη παραλείψετε να αγοράσετε το πρόγραμμα της παράστασης, το οποίο περιλαμβάνει και το έργο.

INFO:
Το κτήνος στο φεγγάρι
του Richard Kalinoski
Θέατρο Πορεία
Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας
Τηλ: 210-8210991
Παραστάσεις: Tετάρτη (λαϊκή) 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 € (φοιτητικό).
Διάρκεια: 125 ' 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v