Κορίτσια Ημερολογίου: Η κωμωδία είναι γυμνή

Βασισμένη σε ένα σενάριο προβλέψιμο, παρά τις καλές προθέσεις του, η προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα επιτυχία του West End βλέπεται ευχάριστα, αν και υστερεί σε ρυθμό και σασπένς.
Κορίτσια Ημερολογίου: Η κωμωδία είναι γυμνή
Οι τυχεροί αναγνώστες που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις για την αποψινή (10/11) παράσταση είναι οι:
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ
ΔΙΠΛΑ ΕΥΘΑΛΙΑ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΥ
TZENH TOΛΟΥ
ΑΛΕΚΑ ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ
ΑΛΗΓΙΑΝΝΗ ΒΙΒΗ
ΣΙΜΟΥ ΧΑΡΙΣΤΗ
ΝΙΚΑ ΤΡΙΑΔΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΡΕΤΑΚΟΣ

Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας.

της Κατερίνας Σφοντούρη


Μήνας γεμάτος με πρεμιέρες ήταν ο Οκτώβριος, με μικρά και μεγάλα «ονόματα» να εγγυώνται ότι η παράστασή τους είναι «διαφορετική», «συγκινητική», «ξεκαρδιστική» κτλ. Τα πολυδιαφημισμένα «Κορίτσα Ημερολογίου» επιλέξαμε για ετούτη την εβδομάδα, αφού η συγκίνηση μαζί με το γέλιο που υπόσχονταν, τράβηξαν κατευθείαν το ενδιαφέρον μας.

Απλές, καθημερινές γυναίκες της επαρχίας...
Ως «έργο που υμνεί τη γυναικεία φιλία» χαρακτηρίζεται το «Κορίτσια Ημερολογίου», το οποίο γραμμένο από τον Άγγλο Tim Firth για τον κινηματογράφο, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια έφτασε να γίνει και θεατρική επιτυχία, στο West End του Λονδίνου. Στην ελληνική του εκδοχή, το έργο αναλαμβάνει ο Θοδωρής Πετρόπουλος (βλέπε την τηλεοπτική επιτυχία «Είσαι το ταίρι μου»). Περισσότερο κωμικό από τo original και σίγουρα προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, μας μεταφέρει σε μια επαρχιακή κωμόπολη του σήμερα.

Με δυο λόγια, παρακολουθούμε μια παρέα απλών καθημερινών γυναικών, μέλη του Γυναικείου Συλλόγου, οι οποίες διασκεδάζουν την πλήξη τους φτιάχνοντας γλυκίσματα, κεντώντας, πλέκοντας κλπ. Μέχρι που ο σύζυγος της μίας πεθαίνει από καρκίνο και οι φιλενάδες αποφασίζουν να ποζάρουν γυμνές για ένα ημερολόγιο. Με τα έσοδα του ημερολογίου θα αγοράσουν στη μνήμη του έναν καναπέ για το νοσοκομείο που νοσηλευόταν. Η απόφαση αυτή έρχεται να «δοκιμάσει» τη φιλία των γυναικών. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις διαδέχονται η μία την άλλη, όμως ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί. Ακόμη κι αν χρειαστεί να...βγουν από τα ρούχα τους.

Δεν είναι μοντέλα, δεν ξέρουν να ποζάρουν στον φακό. Ζουν στην κλειστή κοινωνία της επαρχίας ενώ αντιμετωπίζει η κάθε μια τα δικά της προβλήματα. Η μία χωρισμένη, η άλλη απατημένη βρίσκονται ενωμένες στον κοινό στόχο, το ημερολόγιο. Μπορεί να κομπλάρουν στην αρχή να ποζάρουν ημίγυμνες, όμως βρίσκουν τον τρόπο. Έχουν στην διάθεσή τους άλλωστε και τον καλό φωτογράφο Τάσο.

Αρχηγός της «ομάδας» δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Κατιάνα Μπαλανίκα, στον ρόλο της Χρυσούλας. Πρωτοστατεί, οργανώνει, μαλώνει όποτε το θεωρεί απαραίτητο και τελικά τα κορίτσια συγκεντρώνουν ένα αστρονομικό ποσό. Αναπόφευκτες οι συγκρούσεις με την Άννα (Μαρία Κατσιαδάκη), σύζυγο του θανόντος αλλά και με το τόσο αθώο Μαράκι (Πηνελόπη Πιτσούλη), που πολύ μας θυμίζει την Άννα Παναγιωτοπούλου. Η Βασιλική Ανδρίτσου, ως Σίλια, είναι η ξετσίπωτη της παρέας ενώ η Σοφία Βογιατζάκη, ως Δέσποινα, παίζει πιάνο χωρίς να διστάσει να δείξει τα «κάλλη» της. Μαζί τους η Βίλμα Τσακίρη, ως Βέρα.

Γρήγοροι ρυθμοί σε ένα δύσκολο σκηνικό
Τον δύσκολο ρόλο του συντονισμού των «Κοριτσιών Ημερολογίου» έχει αναλάβει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Πολλές και πολύ γρήγορες εναλλαγές σκηνών, ατάκες που πρέπει να ακουστούν και να «περάσουν» στο κοινό και ένα σκηνικό πρωτότυπο μεν, δυσκίνητο δε. Ένα ημερολόγιο τοίχου, τα φύλλα του οποίου σε κάθε σκηνή ανεβαίνουν με έναν ειδικό μηχανισμό. Οι φωτισμοί ανήκουν στην Ελένη Μανωλοπούλου, η οποία παίζει σε αρκετά σημεία με τις σκιές, για να μας δείξει όσα συμβαίνουν εκτός σκηνής.

Φεύγοντας
Αν και η ιστορία που ξετυλίγεται στο έργο «Κορίτσια Ημερολογίου» είναι χιουμοριστική και συνάμα συγκινητική, δεν παύει να είναι προβλέψιμη. Σχεδόν κανένα ίχνος σασπένς δεν υπάρχει. Επίσης, η παράσταση -πιθανότατα λόγω της πρόσφατης πρεμιέρας- μοιάζει να μην έχει βρει ακόμη τον ρυθμό της. Αρκετά σαρδάμ δημιουργούν μια «αμηχανία» στο κοινό. Αν είσαστε φαν των πρωταγωνιστών θα το διασκεδάσετε. Σίγουρα όμως, δεν θα είναι από τις αγαπημένες μας παραστάσεις της σαιζόν.

INFO:
Κορίτσια Ημερολογίου του Tim Firth
Θέατρο Κιβωτός, Πειραιώς 115, Γκάζι, τηλ.: 210 3417000
Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή 21:15, Σάββατο (λαϊκή) 18:15 και 21:15, Κυριακή 18:15 και 21:15
Τιμές εισιτηρίων: 26 €, λαϊκή 20 €, φοιτητικό 18 €. Κάθε Πέμπτη για θεατές κάτω των 25 και άνω των 65 ετών 20 €.
Διάρκεια: 105'
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v