Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Ένας καλλιτεχνικά πλούσιος Ιούλιος

Μεγάλες συμπαραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, παλιοί γνώριμοι αλλά και πολλά υποσχόμενοι νέοι καλλιτέχνες γεμίζουν με μουσική, χορό και θέατρο το μήνα που ανοίγει και την αυλαία των Επιδαυρίων. Δείτε τις προτάσεις μας για όλο τον Ιούλιο και κλείστε θέσεις έγκαιρα, τα εισιτήρια ήδη εξαφανίζονται.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: Ένας καλλιτεχνικά πλούσιος Ιούλιος
της Κατερίνας Σφοντούρη

Πριν καλά-καλά προλάβουμε να ζήσουμε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, το Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου μάς «πιέζει» να προμηθευτούμε τα εισιτήριά μας για τις εκδηλώσεις του Ιουλίου, καθώς πολλές από αυτές γρήγορα καταλήγουν sold-out.

Γι’αυτό τον λόγο λοιπόν, και μιας που η προπώληση για τον Ιούλιο έχει ήδη ξεκινήσει (τρεις εβδομάδες πριν την εκάστοτε εκδήλωση) ας ρίξουμε μια ενδιαφέρουσα ματιά σε όσα όμορφα μας προτείνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γ. Λούκος και οι συνεργάτες του.

Θεατρικά ραντεβού
Δυναμικά ξεκινάει ο Ιούλιος για τα θεατρικά πράγματα, με το Ηρώδειο να φιλοξενεί, στις 2 του μήνα, το ζεύγος Γιάννης Μπέζος-Ναταλία Τσαλίκη στο έργο «Κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία του πρώτου.

Τις επόμενες δύο μέρες -3 και 4 Ιουλίου- οι θεατρικές επιλογές αυξάνονται. Από τη μια πλευρά, στην Αθήνα στο Γκαράζ της Πειραιώς 260, η θεατρική ομάδα Nova Melancholia μέσα από το κείμενο-κολάζ «Habemus Papam, Walter», επιχειρούν μια διανοητική και συγκινησιακή διέγερση. Στην αίθουσα Αντιγόνη του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, το γερμανικό πρότζεκτ «Ρήζενμπουτσμπαχ - Μία μόνιμη αποικία» ανεβαίνει από τον Κρίστοφ Μαρτάλερ και την Άννα Φήμπροκ μέχρι τις 5 του μήνα.

Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, από την άλλη πλευρά, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό με τις «Νεφέλες» του Αριστοφάνη. Από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε μουσική επένδυση του Σταμάτη Κραουνάκη. Το ίδιο διήμερο, στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου συνθέτει σωζόμενα αποσπάσματα από τις χαμένες τραγωδίες του Ευριπίδη υπό τον τίτλο «Ευριπίδου σπαράγματα ή απλά μαθήματα μιας άγνωστης μυθολογίας».

Μιαν εβδομάδα αργότερα, στις 10 και 11 Ιουλίου, η Επίδαυρος «φοράει τα καλά της» και υποδέχεται έναν ζωντανό θρύλο: την Έλεν Μίρρεν. Υποδύεται τη Φαίδρα, στο ομώνυμο έργο του Ρακίνα, από το Εθνικό Θέατρο Μεγάλης Βρετανίας.

Σε συμπαραγωγή των Φεστιβάλ Αθηνών, Bonlieu Scène nationale Annecy, Φεστιβάλ της Αβινιόν, steirischer herbst festival, Graz & Zürcher Theater Spektakel, ο Stefan Kaegi, μέλος της σκηνοθετικής ομάδας Rimini Protokoll με έδρα το Βερολίνο, προτείνει ένα νέο είδος θεάτρου-ντοκουμέντου που βασίζεται στην έρευνα κοινωνικών και πολιτικών καταστάσεων: «Radio Muezzin», στα αραβικά με υπέρτιτλους στις 11 και 12 Ιουλίου, Πειραιώς 260, Χώρος Δ.

Μιαν λαμπρή μουσικοθεατρική παράσταση μας περιμένει στο Ηρώδειο στις 13 του μήνα: «Ödön von Horváth, Καζιμίρ και Καρολίνα» σε παραγωγή των NTGent και Veenfabriek, στα γαλλικά με υπέρτιτλους.

Ο θεατρικός Ιούλιος συνεχίζεται πλέον μόνο στην Επίδαυρο, όπου στις 17 και 18 ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρό μας, η «Άλκηστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Μαρία Σκουλά, Χρήστος Λούλης και Αργύρης Ξάφης είναι μερικά μόνο από τα ονόματα της παράστασης που στηρίζουν την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Θ. Μοσχόπουλου στην Επίδαυρο.

Ένα θέαμα βασισμένο στην «Ιστορία του Ιουδαϊκού πολέμου» του Ιωσήπου Φλαβίου (1ος αιώνας μ.Χ.) παρουσιάζει ο πολυτάλαντος Ισραηλινός σκηνοθέτης Amos Gitai στις 24 και 25 του μήνα, υπό τον τίτλο «O πόλεμος των υιών του φωτός κατά των υιών του σκότους». Στα γαλλικά με υπέρτιτλους. Η παράσταση της 24ης Ιουλίου ακυρώθηκε. Οι κάτοχοι εισιτηρίων μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210 3222720 ή να στείλουν e-mail στο [email protected]για τις λεπτομέρειες της επιστροφής εισιτηρίων ή της αλλαγής τους για την 25η Ιουλίου.

Το ίδιο διήμερο, η Μικρή Επίδαυρος φιλοξενεί τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Ράνια Οικονομίδου, Τατιάννα Παπαμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου και άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες σε ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Το τερατώδες αριστούργημα».

Ο μήνας κλείνει στην Επίδαυρο με τους «Πέρσες» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρό μας, σε σκηνοθέσια Dimiter Gotscheff, βουλγαρικής καταγωγής. Αμαλία Μουτούση, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Καραθάνος, Στεφανία Γουλιώτη και πολλοί ακόμη ζωντανεύουν την τραγωγία του Αισχύλου επί σκηνής.

Άφθονες μουσικές επιλογές
Στα μουσικά πράγματα ξεχωρίζουμε το «Performative Installations» με τους Coti K., Νίκο Βελιώτη και Lee Patterson. Χρησιμοποιώντας έναν ενιαίο χώρο όπου συνυπάρχουν η ακουστική εγκατάσταση, το κοινό και οι περφόρμερ, μας επιτρέπεται να έρθουμε σε επαφή με την ηχητική-οπτική εμπειρία. Στο Σχολείον, την 1η Ιουλίου.

Για τους λάτρεις της κλασικής μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φιλοξενεί τον Γάλλο Jeremie Rhorer και το συγκρότημά του Le Cercle de l' Harmonie σε έργα του Μότσαρτ, στις 2 του μήνα ενώ στις 5 οι Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Χορωδία της ΕΡΤ, Χορωδία Δήμου Αθηναίων και ο Λουκάς Καρυτινός συμπράττουν παρουσιάζοντας το «Requiem» του Giuseppe Verdi.

Οι αγαπημένοι Ήχοι του Κόσμου επιστρέφουν φέτος στο Σχολείον από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου. Το σύνθημα δίνει η Λούρα με τις μελωδίες της να έρχονται από την αφρικάνικη θάλασσα: γλυκές, μελαγχολικές, ταξιδιάρικες. Την δεύτερη μέρα, οι Word of Mouth συναντούν τις επτά γυναικείες φωνές των Σανάδων σε μια φρενήρη διαδρομή με διασκευές τραγουδιών από όλο τον κόσμο. Την τρίτη μέρα, ο καλύτερος κλαρινετίστας των Βαλκανίων, ο Ivo Papasov μας παρασύρει σε ένα πανηγύρι ήχων. Την αυλαία των Ήχων του Κόσμου κλείνει ο Τoumani Diabaté, ο οποίος αναμένεται να ταράξει τους θεατές με την μουσική της παραδοσιακής αφρικανικής άρπας «κόρα».

Τη δική τους συναυλία δίνουν οι Piano Duo Antithesis στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού στις 8 Ιουλίου σε έργα των Μηνά Μπορμπουδάκη, Béla Bartók, Maurice Ravel, Βίτολντ Λουτοσλάφσκι.

Τα εικοστά της γενέθλια γιορτάζει στο Ηρώδειο η Ορχήστρα των Χρωμάτων, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, ερμηνεύοντας έργα των Θόδωρου Αντωνίου, Ιάννη Ξενάκη, Γιώργου Κουμεντάκη κ.ά. Στις 9 Ιουλίου. Τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Felix Mendelssohn (1809-1847) γιορτάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη στις 15 Ιουλίου στον ίδιο χώρο.

Οι μουσικές βραδιές ολοκληρώνονται στην Μικρή Επίδαυρο με την μελωδική φωνή του δικού μας Αλκίνοου Ιωαννίδη, στις 17 και 18 του μήνα. Μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 10 και 11 Ιουλίου, θα έχουμε πρώτα θαυμάσει τον πιανίστα από τη Δομινικανή Δημοκρατία, Michel Camilo, ο οποίος με άνεση συνδυάζει τη τζαζ με την κλασική μουσική.

Χορεύοντας σε φεστιβαλικούς ρυθμούς
Ανάμεσα σε εννέα διαφορετικά χορευτικά σχήματα θα κινηθούμε τον δεύτερο μήνα του καλοκαιριού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Μια βραδιά σύγχρονου ελληνικού χορού με τις ομάδες Yelp και Pelma μας περιμένει την 1η Ιουλίου στον χώρο Η της Πειραιώς 260, ενώ οι χορογράφοι Michael Schumacher-Γίρζι Κύλιαν θα ριχτούν στο παιχνίδι της αναπαράστασης του γκροτέσκου της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από το έργο «Last Touch First», από 2 έως 4 του μήνα στον χώρο Δ (Πειραιώς 260).

Το πιο εμβληματικό έργο του κλασικού ρεπερτορίου, τη «Λίμνη των κύκνων», ερμηνεύουν τα ιστορικά μπαλέτα του Θεάτρου Μαριίνσκι στο Ηρώδειο για δύο βραδιές, 6 και 7 Ιουλίου ενώ παράλληλα στην Πειραιώς 260-Χώρος Δ η Φλαμανδή χορογράφος Anne Teresa De Keersmaeker χορεύει το «Rosas danst Rosas».

Το έργο της -άγνωστης μέχρι σήμερα στο ελληνικό κοινό- Anna Halprin θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε μέσα από την αναδημιουργία του «Parades & changes» από την Anne Collod, από 7 έως 9 του μήνα στην Πειραιώς 260-Χώρος Η.

Στο Μέγαρο Μουσικής, η Anne Teresa De Keersmaeker συμπράττει με τους Βέλγους εικαστικούς καλλιτέχνες Ann Veronica Janssens και Michel François στην ολοκαίνουργια δημιουργία «Το τραγούδι», στις 9 και 10 Ιουλίου.

Βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του Ιουλίου, όπου τρεις εξαιρετικοί χορευτές, η Ελληνίδα Παναγιώτα Καλλιμάνη, η Laurie Young από τον Καναδά και ο πορτογαλικής υπηκοότητας γεννημένος στην Γαλλία Filipe Lourenco παρουσιάζουν το έργο «Trente» -Πειραιώς 260, Αποθήκη Χώρου Η, 10 και 11 του μήνα.

Τα μπαλέτα C de la B καταφθάνουν με τον εμπνευστή τους Alain Platel για τρεις βραδιές -13 μέχρι 15 Ιούλιου- με την πρόσφατη δημιουργία «pitié!», Πειραιώς 260, Χώρος Η. Τέλος, η 24χρονη Λενιώ Κακλέα εκφράζει τις ανησυχίες και τα ερωτήματα της γενιάς της γύρω από τη λειτουργία της τέχνης σήμερα, σε ένα-δωρεάν για το κοινό χορευτικό πρότζεκτ στις 14 και 15 του μήνα, στο Σχολείον.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v