Φεστιβάλ Αθηνών 2009: 30+3 προτάσεις για τον Ιούνιο

Ανανέωση, πρωτοπορία αλλά και οικονομικότερες τιμές είναι κάποια από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Και επειδή η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει, μία σύντομη ανασκόπηση σε αυτά που αξίζει να δούμε τον Ιούνιο.
Φεστιβάλ Αθηνών 2009: 30+3 προτάσεις για τον Ιούνιο
της Κατερίνας Σφοντούρη

Οι αφίσες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που φιλοτέχνησαν τελειόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, σπεύδουν να μας καλωσορίσουν και φέτος στη μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού. Αν και μικρότερο σε διάρκεια (1 Ιουνίου-15 Ιουλίου) και εν μέσω γενικότερης οικονομικής κρίσης, το Φεστιβάλ Αθηνών ανοίγει τις πύλες του σύντομα και μας υποδέχεται με νέες προτάσεις αλλά και χώρους.

Για τον μήνα Ιούνιο λοιπόν, παίρνουμε στα χέρια μας το πρόγραμμα σε μέγεθος τσέπης, και με μια γρήγορη ματιά βρίσκουμε ένα σωρό λόγους για να το επισκεφθείτε. Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει (3 εβδομάδες πριν την εκάστοτε παράσταση) κι εμείς σας προτείνουμε να ρίξετε μια πρώτη ματιά στις εκδηλώσεις και μια δεύτερη στις ειδικές εκπτωτικές τιμές που ισχύουν αν κανείς επιλέξει να παρακολουθήσει παραπάνω από τρεις εκδηλώσεις.
Με σύνθημα «Αγαπάς μια τέχνη…… Γνώρισε και τις υπόλοιπες», πάμε να εξερευνήσουμε το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών για τον μήνα Ιούνιο:

Θεατρικές προσκλήσεις
Μεταφερόμαστε στο νούμερο 260 της οδού Πειραιώς για να απολαύσουμε τον καλλιτέχνη Romeo Castellucci, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας. Παρέα με του Societas Raffaello Sanzio εμπνέεται από τη Θεία Κωμωδία του Δάντη και καταθέτει την Κόλαση, το πρώτο μέρος της τριλογίας του, στις 1, 2 και 3 Ιουνίου στον Χώρο Δ. Το δεύτερο μέρος αποτελεί το Καθαρτήριο και παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 και 9 του μήνα ενώ ο Παράδεισος (τρίτο μέρος) συλλαμβάνεται ως μια οπτική και ηχητική εγκατάτασταση. Ο θεατής δεν θα έχει πρόσβαση στο έργο παρά για λίγα μόνο λεπτά, από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου στην Πειραιώς 260-Χώρος Δ.

Συνεχίζουμε με μία ακόμη πρώτη θεατρική επίσκεψη στην Ελλάδα, ύστερη από πρόσκληση του Φεστιβάλ Αθηνών. Ο λόγος για το φημισμένο Deutsches Theater (Γερμανικό Θέατρο) που καταφτάνει στην Πειραιώς με τους Αρουραίους του Χάουπτμαν στις 9 και 10 του μήνα. Είμαστε εν αναμονεί.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση έρχεται απο την Ισπανία στις 24 έως τις 28 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 (Χώρος Η). Οι Καταλανοί La Fura dels Baus ξυπνούν εφιαλτικές αναμνήσεις από τις στιγμές που έζησαν το 2002 οι θεατές στο θέατρο «Ντούμπροβκα», όταν Τσετσένοι αυτονομιστές το κατέλαβαν. Παρουσιάζουν το έργο Μπορίς Γκοντουνόφ και οι θεατές της παράστασης γίνονται «όμηροι» των συντελεστών.

Έναν νέο χώρο προσθέτει φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών, το «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) για να φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Guy Cassiers του περίφημου Toneelhuis στην Αμβέρσα. Τρίπτυχο της εξουσίας-Μέρος Α’-Mefisto for Ever είναι ο τίτλος του έργου που παρουσιάζεται στις 11, 12 και 13 Ιουνίου κι εμείς καλούμαστε να ερευνήσουμε τη σχέση της τέχνης με την πολιτική.

Στα δικά μας τώρα, αν και είναι πολλές οι επιλογές, ξεχωρίζουμε το Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο από 1 έως 5 Ιουνίου στην Πειραιώς 260. Αποτελώντας την εναρκτήρια παράσταση, η Ρούλα Πατεράκη, ο Ακύλλας Καραζήσης και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη τιμούν την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού ερμηνεύοντας τα έργα Η σονάτα του σεληνόφωτος, Όταν έρχεται ο ξένος και Φαίδρα.

Μουσικές διαδρομές στην Αθήνα
Αλλη μια «επιτυχία» για την περιοχή γύρω από την πλατεία Καρύτση, που τελευταία έχει «ανέβει» πολύ. Η ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού» εντάσσεται στην «οικογένεια» του Φεστιβάλ Αθηνών, φιλοξενώντας συναυλίες αφιερωμένες στην δημιουργία του 20ού και 21ου αιώνα. Στις 9 Ιουνίου προγραμματίζεται αφιέρωμα στον πολυβραβευμένο Γιώργο Τσοντάκη, στις 24 έργα των Ντμίτρι Σοστάκοβιτς κι Olivier Messiaen και στις 30 η βραδιά χαρίζεται στον George Crumb.

Για τους λάτρεις του αρχαίου Ωδείου Ηρώδου Αττικού, πέραν των κλασικών ακουσμάτων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: Café de los Maestros. Η ατμόσφαιρα από τη χρυσή εποχή του τάνγκο του Μπουένος Άϊρες το ΄40 και το ΄50 μεταφέρεται για μια μόνο βραδιά, στις 21 Ιουνίου, στο Ηρώδειο. Εμπνευστής της μουσικής ομάδας ο βραβευμένος με Όσκαρ για τη Βαβέλ και το Brokeback Mountain, Gustavo Santaolalla.

Τα σαράντα χρόνια σημαντικής παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι συμπληρώνει φέτος ο δικός μας Μανώλης Μητσιάς και γιορτάζει στο Ηρώδειο. Συνοδευόμενος επί σκηνής από μεγάλη λαϊκή ορχήστρα, στις 14 Ιουνίου θα ερμηνεύσει έντεχνα τραγούδια αλλά και στίχους μελοποιημένης ποίησης.

Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 10 του μήνα στο Ηρώδειο, ο Δημήτρης Μπάσης, η Νένα Βενετσάνου, η Καλλιόπη Βέττα κι ο Αλέξανδρος Χατζής μαζί με τη Λαική Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα ερμηνεύσουν τη Ρωμιοσύνη, τον Επιτάφιο και τα Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας, στα πλαίσια αφιερώματος για τον Μίκη Θεοδωράκη.

Την τύχη να «ταξιδέψουν» παρέα με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου θα έχουν όσοι βρεθούν στο Ηρώδειο στις 23 και 24 Ιουνίου. Την πάνω από τριάντα χρόνια πορεία του στα μουσικά πράγματα συνοδεύουν με τις ερμηνείες τους οι Χρήστος Θηβαίος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.

Ανοίγοντας νέους δρόμους επικοινωνίας
Αν και τόσο επιτυχημένο, το Φεστιβάλ Αθηνών δεν επαναπαύεται, δεχόμενο ολοένα και περισσότερες φρέσκες προτάσεις. Εντάσσει τον πολυχώρο Bios στο πρόγραμμά του, φιλοξενόντας την ομάδα Blitz στην πολύωρη παράσταση Κατερίνη (από 19 έως 28 Ιουνίου). Συναντήσεις σε δωμάτια αλλά σε συγκεκριμένες ώρες καθώς και περίεργες συζητήσεις σε δημόσιο χώρο, συνθέτουν αυτή την πειραματική performance.

Τη σύγχρονη φρενίτιδα της χρήσης καμερών και συστημάτων διαχείρισης της δημόσιας ασφάλειας, χαρτογραφεί η ομάδα Drog_A_Tek στην οπτικοακουστική performance Civil War στο Σχολείον στις 30 Ιουνίου.

Κατά τα άλλα, το-αναγνωρίσιμο πλέον στους φεστιβαλικούς οπαδούς- Τροχόσπιτο κάνει στάση στην Κορεάτικη Αγορά στις 19 και 20 Ιουνίου αλλά και στις 26 και 27, για να φέρει κοντά μας τους γνωστούς-άγνωστους μουσικούς του δρόμου.

Τέλος, πιστό παραμένει στο ραντεβού με το κοινό του, το Synch, το τριήμερο 12, 13 και 14 Ιουνίου στη Τεχνόπολη και στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς). Live και dj sets από καλλιτέχνες που πειραματίζονται με τους ήχους, την εικόνα και τα ψηφιακά μέσα.
Για αναλυτικότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με την αγορά εισιτηρίων επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.greekfestival.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v