Θέατρο Χώρα: 15 λόγοι για να βρεθούμε στην Κυψέλη

Ακολουθώντας την περσινή συνταγή της επιτυχίας του, ο καλλιτεχνικός οργανισμός Coyot φιλοξενεί στις σκηνές του Θεάτρου Χώρα συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, παραστάσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών αλλά και νέων δημιουργών, φεστιβάλ για νέους και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Θέατρο Χώρα: 15 λόγοι για να βρεθούμε στην Κυψέλη
Όταν κάτι λειτουργεί σωστά, δεν πρέπει να το αλλάζεις, λέει η βασική αρχή της ισορροπίας και, κατά συνέπεια, το Θέατρο Χώρα, στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του από το CoΥoΤ, αποφασίζει να επενδύσει στο προφίλ που έχτισε πέρσι και να το εξελίξει με άποψη, τόλμη και σεβασμό στο θεατή. Ένα showcase από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της προηγούμενης σεζόν ανεβαίνει στο Χώρα, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία ν’ απολαύσουν έργα που έχασαν πέρσι. Ταυτόχρονα, 11 ολοκαίνουριες, αιχμηρές παραστάσεις δημιουργών νέων στα χρόνια ή στο πνεύμα, δίνουν την ταυτότητα της σεζόν 2008 – 2009.

Συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, με ονόματα γεμάτα κύρος ή ανατρεπτική διάθεση, αλλά και η διοργάνωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θεάτρου για νέους, διαμορφώνουν το φετινό προφίλ του Θεάτρου. Το πρόγραμμα της Μικρής Χώρας μοιράζεται σε τρεις χρονικές ζώνες, ώστε οι παραστάσεις να εναλλάσσονται μέσα στην εβδομάδα και η Μικρή Χώρα ν’ αποκτήσει, με τον μεγάλο αριθμό των παραγωγών που ανεβαίνουν στη σκηνή της, τον αληθινό πρισματικό χαρακτήρα του θεάτρου ρεπερτορίου. Σκοπός είναι, στο μέλλον, οι ζώνες ν’ αποκτήσουν και θεματικό χαρακτήρα. Παράλληλα, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και οι παραστάσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες θεμελιώνουν τη Χώρα για Όλους. Ευχή και υπόσχεση, οι θεατές να αγαπήσουν το ρεπερτόριο του Χώρα και να κάνουν το θέατρο μέρος της ζωής τους.

Σκηνή Μικρή Χώρα
Κρεβάτι Ανάμεσα στις Φακές

του Αλαν Μπένετ
29 Σεπτεμβρίου – 29 Οκτωβρίου
Ενας σατιρικός μονόλογος για μια αδύναμη ηρωίδα. Ένας από τους έξι μονολόγους που ο Βρετανός συγγραφέας Αλαν Μπένετ έχει συμπεριλάβει στη συλλογή του Talking Heads που έγραψε το 1987 για την τηλεόραση του BBC. Η Σούζαν ζει σε μια κωμόπολη στην Αγγλία, εγκλωβισμένη σ’ αυτό που επιτάσσει ο ρόλος της ως γυναίκα εφημέριου. Με αφοπλιστική κυνικότητα ξεδιπλώνει τις σκέψεις της για το σεξ, την κοινωνική καταξίωση και προσαρμογή, την παρουσία του Θεού στην ανθρώπινη ζωή.

Μετάφραση-Σκηνοθεσία Σταύρος Στάγκος
Σκηνικά Λία Ασβεστά
Κοστούμια Αγις Παναγιώτου
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία Πέρσα Σταματοπούλου
Μουσική Επιμέλεια Σταύρος Στάγκος
Ηχητική επεξεργασία Λέανδρος Ντούνης
Διεύθυνση Φωτογραφίας video Τάσος Ζαφειρόπουλος
Mακιγιάζ – special effect video Λίλα Μάρη
Βοηθός σκηνοθέτη Μαίρη Ξανθοπουλίδου
Ερμηνεύει η Λίλη Τσεσματζόγλου
Χορεύουν οι Ελένη Ανδρεουλάκη, Βάλια Πάτσιου, Βιβή Ρωμανά, Φερνάντ Ρομπλό
Μια Συμπαραγωγή των Lunasol και CoYoT
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 21.30

Δρόμος
του Φίλιππου Φιλίππου
3 Νοεμβρίου – 9 Ιανουαρίου
Μετά την κριτικά επιτυχημένη της παρουσίαση στις Δοκιμές VII του Θεάτρου του Νότου (Θέατρο Αμόρε), η ομάδα BuZz Pr0DucTi0nS εγκαθίσταται στο Θέατρο Χώρα και μας οδηγεί στο «Δρόμο», μια παράσταση για την ύπαρξη ή την απουσία του Θεού, το πρόσωπο του αριθμού, το διαχωρισμό του λευκού από το μαύρο, την ευκολία της πρωτοβουλίας και το βασανιστήριο της υποταγής – και όμως, είναι κωμωδία! Δύο όντα με διαφορετική ψυχοσύνθεση, ανάγκες και προβληματισμούς συναντιούνται τυχαία σε ένα καταφύγιο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα ενός υποβολέα. O -1 και ο Χ² αναπτύσσουν σχέσεις εξάρτησης μεταξύ τους, προσπαθούν ο ένας να ξεφύγει από τη μνήμη και ο άλλος να ενδώσει σε αυτήν και πέφτουν σε κωμικοτραγικές καταστάσεις με αποτέλεσμα το μηδέν.

Κείμενο, Σκηνοθεσία Φίλιππος Φιλίππου
Επιμέλεια Κειμένου BuZz Pr0DucTi0nS
Φωτισμοί Οδυσσέας Παυλόπουλος
Σκηνικά, Κοστούμια Μαρία Καραθάνου
Μουσική Κώστας Νικολόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης Μάριος Μεττής
Φωτογραφίες Φίλιππος Φιλίππου
Παίζουν Αλέξανδρος Γιάννου, Μάριος Μεττής, Χρυσάνθη Αυλωνίτη
Μια Συμπαραγωγή των BuZz Pr0DucTi0nS και CoYoT
Ημέρες και Ωρες Παραστάσεων Δευτέρα, Τρίτη, 21.15, Παρασκευή 00.00


Γυναίκα Loser
της Βίλης Σωτηροπούλου
4 Οκτωβρίου – 4 Ιανουαρίου
Μια σουρεαλιστική κομεντί μυστήριου γάμου. «Στο αγγλικό λεξικό, ο loser και ο lover είναι δίπλα δίπλα, ένα γράμμα μόνο διαφέρει. Εραστής και χαμένος δίπλα δίπλα…» Εσείς είστε έτοιμοι να μάθετε σε ποιο λήμμα εμπίπτετε; Οι κεντρικοί γυναικείοι χαρακτήρες ανακαλούν τις αναμνήσεις τους και εξιστορούν τις περιπέτειές τους με τους άντρες, εξηγώντας πώς κατέληξαν στη σημερινή τους κατάσταση, η μία στο ψυχιατρείο και η άλλη στο μοναστήρι. Ο εικοσιτετράχρονος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν αποσυρμένες νύφες. Σα νύφες που είτε στολίστηκαν για την εκκλησία και δεν πήγαν ποτέ, είτε που πήγαν και εγκατέλειψαν το μυστήριο. Το μυστήριο των ανδρών.

Από την Ομάδα Ερώ
Σκηνοθεσία Δημήτρης Μπογδάνος
Κοστούμια Νίκος Βάλβης
Σκηνικά Δημήτρης Μπογδάνος
Φωτισμοί Δημήτρης Παπαθανασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη Φοίβη Φρονίστα
Φωτογραφίες Παύλος Τσοκούνογλου
Παίζουν Άννα Μακρή, Κωνσταντίνα Σταθοπούλου, Χαρά Κονταξάκη
Ανδρική φωνή της λογικής ο Γιάννης Φέρτης
Φιλοξενούμενη Παράσταση
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Σάββατο, Κυριακή 21.15


Έρωτας
της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια
12 Νοεμβρίου – 23 Ιανουαρίου
Η συνάντηση δύο σπουδαίων γυναικών. Η Μάρθα Φριντζήλα θα παρουσιάσει το μονόπρακτο «Ερωτας» της Λιουντμίλα Πετρουσέφσκαγια, μίας από τις σημαντικότερες σύγχρονες Ρωσίδες συγγραφείς που το έργο της έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα «τσεχωφικό». Η πρώτη και παράδοξη νύχτα γάμου ενός ζευγαριού στη Μόσχα, μέσα σε ένα στενόχωρο δωμάτιο, στην καρδιά της περεστρόικα, αποτυπώνεται με γνώση και ευαισθησία από την Πετρουσέφσκαγια και παρουσιάζεται με δύναμη και εγκεφαλικότητα από την Φριντζήλα, τρία χρόνια μετά την πρώτη αποτύπωση του έργου από τη σκηνοθέτη, με τους ίδιους συντελεστές.

Σκηνοθεσία Μάρθα Φριντζήλα
Σκηνικά, Μουσική Βασίλης Μαντζούκης
Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα
Παίζουν Δέσποινα Αναστάσογλου, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Τάνια Παπαδοπούλου
Μια Συμπαραγωγή των Δρόμος με Δέντρα και CoYoT
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.15

Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ
του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
12 Ιανουαρίου – 20 Φεβρουαρίου
Η γυναικεία μοναξιά, η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα και η κατάρρευση των σχέσεων. Ξεκίνησε από θεατρικό έργο του Φασμπίντερ, μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη από τον ίδιο και κατέληξε ως μια από τις αρχετυπικές γυναικείες ιστορίες που απασχόλησαν ποτέ την τέχνη. Η Πέτρα φον Καντ, διάσημη επαγγελματίας της οποίας όλοι οι γάμοι έληξαν με διαζύγιο ή θάνατο, ζει με την προσωπική βοηθό της και αποκαλύπτει τη σαδιστική πλευρά του χαρακτήρα της, μέσα από τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που δημιουργεί με τους ανθρώπους που την περικυκλώνουν. Εργο με αποκλειστικά γυναικείους χαρακτήρες, βρίσκει τον Γιώργο Κιμούλη να συνεργάζεται με τη νέα και φερέλπιδα Ομάδα Οραμα. Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν εξολοκλήρου στη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνή Αμνηστία για την εκστρατεία STOP στη βία κατά των γυναικών.

Μετάφραση Περικλής Παπαβασιλείου
Σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης
Από την Ομάδα Όραμα
Φιλοξενούμενη Παράσταση
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Δευτέρα, Τρίτη 21.15, Παρασκευή 00.00


Χοντροί Άντρες με Φούστες
του Νίκι Σίλβερ
24 Ιανουαρίου – 12 Απριλίου
Ένας παραληρηματικός κόσμος στον οποίο η Ιταλία και η Κάθριν Χέπμπορν αποτελούν σχεδόν εμμονή, τα παπούτσια βίτσιο, ο κανιβαλισμός συνήθεια και το οιδιπόδειο απλή διαδικασία ενηλικίωσης. Η διαλυμένη σχέση γονέων που οδηγεί, με τη βοήθεια αστάθμητων παραγόντων, στην απόλυτη πολυπρόσωπη καταστροφή του γιου τους, είναι το κεντρικό θέμα του έργου. Πρόκειται για μια «αυτοπαρωδία» των οικογενειακών δομών της σύγχρονης Αμερικής, που ο Νίκι Σίλβερ επιλέγει να αποδώσει μέσα από τη γρήγορη εναλλαγή των διαλόγων και την κινηματογραφική αλληλοδιαδοχή των εικόνων.

Κείμενο Νίκι Σίλβερ
Μετάφραση, Σκηνοθεσία Χρήστος Καρχαδάκης
Σκηνικά, Κοστούμια Μυρτώ Αναστασοπούλου
Μουσική Επιμέλεια Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη Αγάπη Κουστένη
Παίζουν Παναγιώτα Βλαντή, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αγγελική Μιχαλοπούλου
Μια Παραγωγή της Λυκόφως
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Σάββατο, Κυριακή 21.15

Γένεση
του Αλέξη Σταμάτη
4 Φεβρουαρίου – 10 Απριλίου
Tα δύο άπαιχτα μονόπρακτα του Αλέξη Σταμάτη, Γένεση και Το Παιδί για τα Θελήματα πραγματεύονται τη σχέση του ανθρώπου με το παρελθόν και το μέλλον, την ιστορία και το πεπρωμένο. Στη Γένεση, μία νέα μητέρα διαλογίζεται πάνω στη δική της προσωπική μοναξιά, εφορμώντας από τη ζωή που μόλις δημιούργησε. Το Παιδί για τα Θελήματα, εμπνευσμένο από την Καρδιά του Σκότους του Joseph Conrad, αποτελεί ένα ρέκβιεμ για την ανθρώπινη ψυχή, που βασανίζεται στην αναζήτηση του απόλυτου. Μια νέα γυναίκα που δίνει ζωή, ένας άντρας στη δύση της δικής του ζωής, συνομιλούν με τις σκιές τους, τα πάθη τους, το φόβο και την ελπίδα. Είναι δύο ιστορίες που συμπληρώνουν η μία την άλλη, κινούμενες σε έναν αντιθετικό άξονα του «καλού» και του «κακού», της γέννησης και του θανάτου.

Kείμενα Αλέξης Σταμάτης
Σκηνοθεσία Αύρα Σιδηροπούλου
Σκηνικό Μανόλης Καρυωτάκης
Κοστούμια Ιωάννα Τιμοθεάδου
Μουσική Σύνθεση Όλγα Κουκλάκη, Βάνιας Απέργης
Σχεδιασμός Φώτων Αλέκος Αναστασίου
Παίζουν Άρτο Απαρτιάν, Ρηνιώ Κυριαζή
Μια Παραγωγή της Λυκόφως
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.15


Η Νύχτα Μόλις Πριν από τα Δάση
του Bernard-Marie Koltès
23 Φεβρουαρίου – 10 Απριλίου
Το κείμενο του Koltès είναι ένας μονόλογος χωρίς τελεία. Ένας παραληρηματικός λόγος ενός ανθρώπου «ρευστού», μια κραυγή ενός μετανάστη στη Γαλλία, που αγωνιωδώς ψάχνει ένα σύντροφο, ένα φίλο, σε μια υγρή νύχτα. Το κείμενο γράφτηκε το 1977 και σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Δεν είμαστε όλοι μετανάστες. Είμαστε όμως όλοι ξένοι μέσα στην ίδια μας τη χώρα, την πόλη, την οικογένεια. Η παράσταση είναι για εκείνους που, είτε ζουν στη χώρα τους είτε όχι, δεν ανήκουν πουθενά. Τον απαιτητικό μονόλογο ερμηνεύει ο σαρωτικός Κωνσταντίνος Παπαχρόνης.

Κείμενο Bernard-Marie Koltès
Μετάφραση Νάντια Φώσκολου, Βασίλης Νούλας
Σκηνοθεσία Κατερίνα Μπερδέκα
Σκηνικά – Κοστούμια Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική Δημήτρης Παπαλάμπρου
Παίζει ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης
Μια Παραγωγή της Λυκόφως
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Δευτέρα, Τρίτη 21.15, Παρασκευή 00.00


Σκηνή Νέα Χώρα
Τα Λέμε στο Διάλειμμα

των Γρηγόρη Χατζάκη και Βύρωνα Ταμπάσκου
25 Οκτωβρίου – 12 Απριλίου
Η ώρα είναι 1 το μεσημέρι. Σε μία ώρα ο Μάριος, η Τασούλα, ο κύριος και η κυρία Μπακτσόγλου -και πολλοί άλλοι- θα ΠΡΕΠΕΙ να είναι στο θέατρο. Μια παράσταση αλλιώτικη από τις άλλες που θα εκπλήξει τους ηθοποιούς και τους θεατές του θεάτρου. Μια δημιουργία ζωντανή, ανατρεπτική που απαγορεύει αυστηρά το word of mouth!

Κείμενο Γρηγόρης Χατζάκης, Βύρων Ταμπάσκος
Σκηνοθεσία Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά – Κοστούμια Δανάη Χατζάκη
Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική Επιμέλεια The Butlers
Επιμέλεια Κίνησης Φρόσω Κορού
Μακιγιάζ Rodopi
Επιμέλεια μαλλιών Βαγγέλης Χατζής
Παίζουν Μέλπω Κωστή, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Στέφη Πουλοπούλου, Κωνσταντίνος Κωτσαδάμ, Βασίλης Λιάκος, Στέλιος Χριστοδουλίδης, Δημήτρης Βαρβαντάκης, Γρηγόρης Χατζάκης
Μια Παραγωγή της Λυκόφως
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Σάββατο και Κυριακή 14.30 και Σάββατο 00.30


AdLibdances: Lang
Χοροθέατρο της Κατερίνα Παπαγεωργίου
12 – 14 Νοεμβρίου
Μετά τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Κατερίνα Παπαγεωργίου επιστρέφει στην Αθήνα για την πρώτη παρουσίαση της νέας παραγωγής της. Το «Lang» είναι μια γραμμή. Το «Lang» είναι μια γραμμική χειρονομία. Το «Lang» είναι αναπαράσταση. Είναι μια αέναη κυκλική αναπαράσταση. Το «Lang» είναι η αέναη κυκλική αναπαράσταση μιας γραμμικής χειρονομίας. Μια αέναη κυκλική αναπαράσταση της γραμμής. Μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα, το «Lang» πρόκειται να παρουσιαστεί στο New Europe Festival, στην Πράγα και στο Βερολίνο.

Concept, Χορογραφία Κατερίνα Παπαγεωργίου
Δραματουργία Νίκος Φλέσσας, Μαριαλένα Μαμαρέλη
Μουσική Σύνθεση Αντώνης Ανισέγκος
Σχεδιασμός Φωτισμού Νύσος Βασιλόπουλος
Ερμηνεύουν Νίκος Καμόντος, Κατερίνα Παπαγεωργίου
Φιλοξενούμενη Παράσταση
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Τετάρτη έως Παρασκευή 21.30

Λιωμένο Βούτυρο
του Σάκη Σερέφα
19 Νοεμβρίου – 28 Δεκεμβρίου
Μια ιστορία ερωτικού επικίνδυνου πάθους και ακραίων συναισθημάτων, με αφορμή ένα πρωτοσέλιδο έγκλημα στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’60, μέσα από την ηλεκτρισμένα αυθεντική ατμόσφαιρα της εποχής και την υποκριτική δεινότητα των τριών ηθοποιών που κόβουν την ανάσα. Μετά την τεράστια επιτυχία της περσινής σεζόν, το «Λιωμένο Βούτυρο» φιλοξενείται από το Χώρα με τους ίδιους συντελεστές, σε μία συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και δίνουν την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν πέρσι ν’ απολαύσουν μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις της χρονιάς.

Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας
Σκηνικά, Κοστούμια Κέννυ Μακ Λέλλαν
Μουσική Νίκος Βελιώτης
Παίζουν Μανώλης Μαυροματάκης, Θοδωρής Οικονομίδης, Έλενα Μαυρίδου
Μια Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και της Highway
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Τετάρτη έως Κυριακή 21.30

Eldorado
του Μάριους φον Μάγιενμπουργκ
7 Φεβρουαρίου – 12 Απριλίου
Μια πλούσια χήρα, η πιανίστρια κόρη της, ο ζιγκολό και συνέταιρος της χήρας, ο επιχειρηματίας σύζυγος της κόρης. Μια αλκοολική γυναίκα, μια προβληματική κοπέλα, ένας σχιζοφρενής νέος κι ένας διαβολικός άντρας. Χαρακτήρες εγκλωβισμένοι σ’ ένα σύγχρονο Ελντοράντο, απομακρυσμένο από την Αγρια Δύση, ακροβολισμένο στην πυρακτωμένη Ευρώπη, που, στην ουσία της, δε διαφέρει και τόσο. Το «κακό παιδί» του γερμανικού θεάτρου, ο φον Μάγιενμπουργκ που γνωρίσαμε με τον «Ασχημο», παραδίδεται στα χέρια του πιο δημιουργικού Ελληνα σκηνοθέτη, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ο οποίος φιλοδοξεί να μεταφέρει στη σκηνή την πολιτική του επιθετικότητα και την έμπνευση που θεμελίωσε με το σινεμά του.

Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Γιάνναρης
Σκηνικά, Κοστούμια Σωκράτης Σωκράτους
Φωτισμοί Αλέκος Γιάνναρος
Παίζουν Γιώτα Φέστα, Γιάννης Στάνκογλου, Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Γιάννης Ροζάκης
Μια Παραγωγή της Highway
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Τετάρτη έως Κυριακή, 21.30

Bob Theatre Festival
Από την ομάδα AbOvo
1 – 10 Μαΐου
Η εκπληκτική περσινή επιτυχία του Bob Theatre Festival στο Χώρα «επέβαλε» τη θεσμοθέτησή του και έτσι το Φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής θα επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει τις καλύτερες θεατρικές νεανικές παραστάσεις με παράλληλες συναυλίες νέων συγκροτημάτων. Ο Bob είναι έτοιμος να πργματοποιήσει και τα φετινά του φιλόδοξα σχέδια και η νέα κίνηση στη νεανική κουλτούρα είναι γεγονός.

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Καθημερινά
Μια Συμπαραγωγή των AbOvo και του CoYoT


Ω, Οι Ευτυχισμένες Μέρες
του Samuel Beckett
15 – 31 Μαϊου
Μια εμφανώς παράλογη συνθήκη: μεσήλικη γυναίκα βυθισμένη σε έναν τύμβο στη μέση του πουθενά προσπαθεί να συνεχίσει να υπάρχει επικοινωνώντας με το σχεδόν μουγκό σύζυγό της. Από δύο πράγματα παλεύει να κρατηθεί: από τις λέξεις και από τις μικρές καθημερινές ασχολίες της. Η παράσταση, διατηρώντας αυτή τη θεατρικότατη και βαθιά αστεία εικόνα, θα επιχειρήσει να εξερευνήσει τη σχέση μεταξύ του λόγου και των δράσεων της Γουίννυ. Στόχος, η δημιουργία μιας εμμονικής ρουτίνας (με την αγγλική έννοια του «routine», που είναι και το νούμερο του κλόουν, η σειρά των γυμναστικών ασκήσεων του αθλητή, τα βήματα του χορευτή), που θα περιγράφει την καθήλωση αυτής της γυναίκας στο χώμα, τη σταδιακή επιστροφή της στη μήτρα, αλλά και την προσπάθειά της να «απογειωθεί» στιγμές στιγμές, ξεστομίζοντας σπαράγματα από στίχους και ταπεινές σοφίες.

Κείμενο Samuel Beckett
Μετάφραση Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό - Κοστούμια Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί Δημήτρης Κασιμάτης
Παίζει η Μίνα Αδαμάκη
Μια Παραγωγή της Λυκόφως
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Τετάρτη έως Κυριακή 21.30

Chatroom
του Enda Walsh
12 Ιανουάριου - 12 Απριλίου
Η Εταιρεία Θεάτρου CoYoT και το Θέατρο Χώρα παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια παράσταση που απευθύνεται στο εφηβικό κοινό. Υλοποιημένη από μια ομάδα νέων και εκλεκτών καλλιτεχνών και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του υποψιασμένου εφήβου, του σαστισμένου γονιού και του νέου τύπου εκπαιδευτικού του 20ού αιώνα, η παράσταση του Chatroom φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ρηξικέλευθη πρόταση στο ελληνικό θεατρικό τοπίο. Το εφηβικό έργο του καταξιωμένου Ιρλανδού Enda Walsh ξεπήδησε το 2005 από το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας Connections, στο πλαίσιο του οποίου επαγγελματίες συγγραφείς συνεργάζονται με εφηβικές θεατρικές ομάδες προκειμένου να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες θεατρικές παραστάσεις. Το Chatroom ξεχώρισε αμέσως και παραστάθηκε τον επόμενο χρόνο και από τον επαγγελματικό θίασο του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, ξεκινώντας έτσι μια λαμπρή καριέρα στις σκηνές του κόσμου. Το Chatroom είναι μια ιστορία εφηβικής περιπλάνησης στον ανεξερεύνητο όσο και γοητευτικό κόσμο του διαδικτύου. Έξι άγνωστοι μεταξύ τους νέοι έρχονται σε επαφή αποκλειστικά μέσω των διαδικτυακών chatrooms, όπου δεν υπάρχουν σύνορα και οι ταυτότητες είναι πλαστές. Με χιούμορ και τρυφερότητα, και πλαισιωμένο με άφθονη νεανική μουσική, το Chatroom φέρνει επί σκηνής ανθρώπινες σχέσεις, δυνατές φιλίες αλλά και σφοδρές συγκρούσεις.
Το Chatroom κερδίζει τους θεατές κάθε ηλικίας, καθώς πραγματεύεται με μαεστρία και διεισδυτικότητα μια βασική ανθρώπινη κατάσταση: τις δυσκολίες και το μεγαλείο των ανθρώπινων σχέσεων.

Σκηνοθεσία Σοφία Βγενοπούλου
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική Επιμέλεια Δημήτρης Καμαρωτός
Χορογραφία Μαριέλα Νέστωρα
Δραματουργική επεξεργασία Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου
Video-σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος
Παίζουν Γιώργος Σπάνιας, Σοφία Γεωργοβασίλη, Μαρία Γεωργιάδου, Θύμιος Κούκιος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Αρτεμις Φλέσσα
Μια Παραγωγή της Λυκόφως
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων Πρωινές συναντήσεις με σχολεία και μία απογευματινή το Σαββατοκύριακο

Πρόσωπα και πρόθεση
Το CoYoT είναι μια νέα και δυναμική ομάδα που δημιουργήθηκε από τον Γιώργο Λυκιαρδόπουλο και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και δραστηριοποιείται στο Θέατρο Χώρα από το 2007 και για τα επόμενα χρόνια. Τον πυρήνα της αποτελούν άνθρωποι νέοι, που επιδιώκουν όχι μόνο να δημιουργούν παραστάσεις υψηλού επιπέδου, αλλά να προωθούν τη θεατρική τέχνη τόσο σε επίπεδο θεωρητικό – ερευνητικό, όσο και σε καλλιτεχνικό – δημιουργικό.

O Γιώργος Λυκιαρδόπουλος ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Χριστίνα Λυκιαρδοπούλου, Διευθύντρια του Θεάτρου και Υπεύθυνη Επικοινωνίας, η Κατερίνα Μπερδέκα, Υπεύθυνη Ρεπερτορίου και Οργάνωσης Παραγωγών και η Τζορτζίνα Κακουδάκη, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό του CoYoT.
 
Η στέγη του, το Χώρα, ένα Θέατρο με ιστορία στο κέντρο της Αθήνας, έχει ανασχεδιαστεί, ανακαινιστεί και εξοπλιστεί με τέτοιο τρόπο που 10 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, να αποτελεί μοναδική περίπτωση χώρου στην Αθήνα. Η ομάδα φιλοξενεί στο θέατρο καταξιωμένους δημιουργούς αλλά και νεανικά, ανήσυχα θεατρικά σχήματα, ενώ αναπτύσσει ερευνητικές – πρωτοποριακές δραστηριότητες, όπως η διεξαγωγή διαγωνισμού θεατρικών έργων, η διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και παραστάσεων για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θέατρο Χώρα, Αμοργού 20, Κυψέλη, τηλ.: 210 8673945
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v