Διπλός "Οιδίποδας": Η τρίωρη τραγωδία σε περιοδεία

Μετά την πρεμιέρα στην Επίδαυρο, η τρίωρη παράσταση Οιδίπους Τύραννος - Επί Κολωνώ της Ρούλας Πατεράκη περιοδεύει στην Ελλάδα. Δυνατό καστ, σωστή σκηνοθεσία και ορισμένες πολύ καλές στιγμές, που χρειάζονταν όμως περισσότερη επεξεργασία, τα βασικά στοιχεία της.
Διπλός Οιδίποδας: Η τρίωρη τραγωδία σε περιοδεία
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δύο έργα -«Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ»- ένα δύσκολο σκηνοθετικό εγχείρημα και δεκαεφτάμιση χιλιάδες θεατές ήταν η συνολική εκτίμηση για τις παραστάσεις που δόθηκαν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Αυγούστου.

Η Ρούλα Πατεράκη για πρώτη φορά στην Επίδαυρο
Η κίνηση στο αργολικό θέατρο είχε ξεκινήσει από νωρίς το απόγευμα προκειμένου να δουν οι επισκέπτες για πρώτη φορά την σκηνοθέτη Ρούλα Πατεράκη να δουλεύει, μαζί με το Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο.

Με πολλούς θαυμαστές των σκηνοθετικών της προσεγγίσεων αλλά και όχι λίγους κατακριτές, η Ρούλα Πατεράκη ανέλαβε φέτος το καλοκαίρι το ανέβασμα μιας σχεδόν τετράωρης παράστασης με θέμα τον τραγικό Οιδίποδα.

Ξεκινώντας...ανορθόδοξα, βαλθήκαμε να παρακολουθήσουμε πρώτα τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» να βαδίζει προς το τέλος του. Ο πλέον γνωστός μυθικός ήρωας που σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε την μητέρα του, γνωρίζει το παιχνίδι της μοίρας του και συνειδητά ψάχνει τον τόπο του θανάτου του.

Τον τόσο δύσκολο ρόλο του Οιδίποδα επωμίστηκε ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος γνωρίζει και θαυμάζει τη δουλειά της Ρ. Πατεράκη. Στάθηκε απέναντι σε ένα κείμενο δύσκολο, χωρίς ιδιαίτερες περικοπές και κατόρθωσε να ακουστεί η μοίρα του ανάμεσα στο πλήθος των Γερόντων του Κολωνού.

Στο λιτότατο σκηνικό της Εύας Μανιδάκη, μόνο λίγες πέτρες υπήρχαν, γκρίζα άμμος (που στο τέλος μάθαμε ότι ήταν ρύζι) ενώ στο δεύτερο μέρος της παράστασης προστέθηκε μια αρχαία πύλη. Γεωμετρικά καθορισμένος ο χώρος, που όμως άφηνε μεγάλη ελευθερία κινήσεων στην ορχήστρα.

Βαδίσαμε στο τέλος του «Οιδίποδα επί Κολωνώ», που ουσιαστικά εξελίχτηκε σε ένα 24ωρο. Αναμείναμε το θαυμαστό τέλος του, το οποίο «φωτίστηκε» έξοχα από τον Λευτέρη Παυλόπουλο. Στο πλευρό του Οιδίποδα, βρισκόταν από την αρχή η κόρη του Αντιγόνη, τον ρόλο της οποίας ενσάρκωσε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Αεικίνητη και με δυναμικότητα, η Αντιγόνη έδινε το παρόν και κατά τη διάρκεια του «Οιδίποδα Τυράννου», που ακολούθησε μετά από επτάλεπτη μόλις παύση. Κρατώντας λιβάνι, που μύριζε σε ολόκληρο το θέατρο, η Ρ. Πατεράκη μάς έδειξε τη δύναμη της μνήμης και των αναμνήσεων.

Στον ρόλο του Θησέα συναντήσαμε τον εξαιρετικό Νίκο Χατζόπουλο. Η σωστή άρθρωση έκανε ενδεχομένως εμφανή την απουσία ορθοφωνίας σε ορισμένους άλλους ηθοποιούς της διανομής.

Από τον Κολωνό στη Θήβα
Ευθύς ο Κολωνός μετατράπηκε σε Θήβα, ο Χορός των Γερόντων που διάβαζε κείμενα σαν παρτιτούρες αντικαταστάθηκε από Θηβαίους μαυροφορεμένους με κουκούλες. Ο λοιμός πλήττει την πόλη και ο Οιδίπους κάνει την επανεμφάνισή του. Με το ίδιο τρέκλισμα συνέχισε ο Μ. Μαρμαρινός ενώ την εμφάνισή της έκανε η πολύ καλή Μάνια Παπαδημητρίου στον ρόλο της Ιοκάστης.

Την απελπισία του Οιδίποδα συμπλήρωσε ο μάντης Τειρεσίας (Μάνος Σταλάκης) ενώ η παρουσία του Δημήτρη Πιατά ως Θεράποντα απέσπασε πλήθωρα χειροκροτημάτων. Η μουσική της παράστασης στηρίχθηκε κυρίως στο βιολί και στο όμποε που βρισκόνταν επί σκηνής αλλά και στους ρυθμικούς, γρήγορους βηματισμούς των Χορών, που χορογράφησε η Αμαλία Μπένετ.

Φεύγοντας
Χωρίς να μας έχει συνεπάρει, η παράσταση της Ρούλας Πατεράκη διέθετε ορισμένες πολύ καλές στιγμές. Χρειάζονταν ίσως περισσότερη επεξεργασία για να φωτιστούν καλύτερα και να γίνουν πλήρως κατανοητές από το κοινό.

INFO: Οιδίπους Τύραννος-Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Ακολουθεί περιοδεία:
13 Αυγούστου: Άργος
21 Αυγούστου: Πάτρα Ρωμαϊκό Ωδείο
25 Αυγούστου: Ιωάννινα Υπαίθριο Θέατρο
29 Αυγούστου: Γρεβενά Υπαίθριο Θέατρο Καστράκι
1 Σεπτεμβρίου: Καβάλα Aρχαίο Θέατρο Φιλίππων
5 Σεπτεμβρίου: Ηλιούπολη Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής»
7 Σεπτεμβρίου: Ελευσίνα Παλαιό Ελαιουργείο
10 Σεπτεμβρίου: Αττικό Άλσος
15 Σεπτεμβρίου: Υμηττός Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη
19 Σεπτεμβρίου: Θεσσαλονίκη Θέατρο Δάσους 
Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-5288100 και 210-5220585

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v