Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ: Ο Λ. Βογιατζής σκηνοθετεί για το Εθνικό

Ένα έργο κατά τι ανεπίκαιρο επιλέγει να σκηνοθετήσει ο Λευτέρης Βογιατζής για το Εθνικό. Εξαιρετική διανομή ρόλων, δυνατές ερμηνείες, έξοχα σκηνικά και κοστούμια τα δυνατά του σημεία, που όμως δεν καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο μέχρι το τέλος.
Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ: Ο Λ. Βογιατζής σκηνοθετεί για το Εθνικό
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Κινούμενος μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ο νεαρός πρίγκιπας Φρειδερίκος Αρθούρος Χόμπουργκ παίρνει μέρος στη μάχη του Φέρμπελλιν εναντίων των Σουηδών, χαρίζοντας τη νίκη στους Βρανδεμβούργους. Αντί όμως να δεχτεί τα συγχαρητήρια από τον ηγεμόνα του Βρανδεμβούργου, καταδικάζεται σε θάνατο, επειδή παραβίασε τις εντολές του. Διατάσσοντας μία επέλαση νωρίτερα απ’όταν είχε εντολές να το πράξει, ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου και ψάχνει τρόπους να γλιτώσει. Η νεαρή πριγκίπισσα Ναταλία της Οράγγης θα τον καθοδηγήσει και θα τον βοηθήσει να επιλέξει ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα.

Η παράσταση: Ήταν τον Μάρτιο του 1938 όταν ο «Πρίγκιπας του Χόμπουργκ» πρωτοανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, με έξοχη διανομή. Αλέξης Μινωτής, Μάνος Κατράκης, Αιμίλιος Βεάκης, Ελένη Παπαδάκη ήταν τα ονόματα που «ντύνονταν» τότε τους ήρωες του Κλάιστ, γνωρίζοντας την αποδοχή του αθηναϊκού κοινού.

Έκτοτε η ιστορία του Πρίγκιπα δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί στη χώρα μας. Το έργο αυτό, επέλεξε φέτος το πλέον ανήσυχο πνεύμα του σημερινού θεάτρου, ο Λευτέρης Βογιατζής, για να ανεβάσει στο Εθνικό μας Θέατρο, στη σκηνή Κοτοπούλη. Αν και κάπως ξεπερασμένο το έργο, καθότι ασχολείται με θέματα στρατιωτικής τιμής, ο Λ. Βογιατζής «βουτά» στα νοήματα του «Πρίγκιπα του Χόμπουργκ», φωτίζοντας τα διλήμματα του πρωταγωνιστή.

Από τη μία επιμένει να ζήσει, ζητώντας τη χάρη, από την άλλη όμως οφείλει να αφήσει τη ζωή και διατηρώντας την αξιοπρέπειά του να οδηγηθεί στο θάνατο. Τον αντισυμβατικό αυτό χαρακτήρα καλείται να ενσαρκώσει ο Νίκος Κουρής, ηθοποιός που δεν συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Λ. Βογιατζή. Λευκοντυμένος, ξεχωρίζει ανάμεσα στο μαύρο και γκρι χρώμα του στρατού. Έχει πάνω του το στοιχείο του ονείρου, άλλωστε έτσι ξεκινά το έργο. Ονειροπαρμένος, καλείται να ξυπνήσει και να λάβει μέρος στη μάχη. Στη χιονισμένη σκηνή του θεάτρου, σαν υπνοβάτης ξετυλίγει τα βάσανά του, χαρίζοντάς μας στιγμές καίριας ερμηνευτικής απόδοσης.

Ως Φρειδερίκος Γουλιέλμος (Εκλέκτωρ του Βρανδεμβούργου), ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυταρχικός, διαθέτει κύρος και θέτει το δίλημμα στο νεαρό πρίγκιπα. Αποφασίζει και διατάζει για όλες τις κινήσεις στη μάχη του Φέρμπελλιν. Χωρίς να φτάνει σε ακρότητες, φωτίζει τις πτυχές αυτού του δύσκολου χαρακτήρα του έργου του Κλάιστ.

Χωρίς να απουσιάζει το στοιχείο του έρωτα από το έργο του Γερμανού δραματουργού, η πριγκίπισσα Ναταλία βρίσκεται στο πλάι του πρίγκιπα του Χόμπουργκ για να τον εμψυχώνει. Έρχεται σε σύγκρουση με τον θείο της προκειμένου να σώσει τον αγαπημένο της. Στον ρόλο της -όχι και τόσο τυπικής- πριγκίπισσας συναντούμε την 28χρονη, ταλαντούχα Έμιλυ Κολιανδρή, «παιδί» του σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Ανάμεσα στις νιφάδες χιονιού που πέφτουν πάνω στην περιστρεφόμενη σκηνή, οι άντρες του ηγεμόνα Φρειδερίκου κινούνται αποφασισμένοι να υπακούσουν στις διαταγές του. Καθρέφτες πλαισιώνουν τη σκηνή ενώ χρωματιστά άρματα-μινιατούρες χρησιμοποιούνται για να σκιαγραφήσουν το σχέδιο δράσης του γερμανικού στρατού. Τα έξοχα σκηνικά και τα κοστούμια ανήκουν στον Γιώργο Πάτσα ενώ οι φωτισμοί -δύσκολοι σε μια σκηνή τέτοιου μεγέθους- στον έμπειρο Λευτέρη Παυλόπουλο.

Τελικά: Μπορεί τα νοήματα του «Πρίγκιπα του Χόμπουργκ» να αφορούν τον σύγχρονο θεατή; Στρατιωτική τιμή ή δίψα για ζωή; Μια εξαιρετική διανομή (αν και θα θέλαμε τη Στεφανία Γουλιώτη σε μεγαλύτερο ρόλο) που όμως δεν κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης.

INFO: Ο πρίγκιπας του Χόμπουργκ του Χαϊνριχ Φον Κλάιστ, Εθνικό Θέατρο-σκηνή Κοτοπούλη, Πανεπιστημίου 48, τηλ.: 210 3305074
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00
Τιμές εισιτηρίων: 22 € (Παρ., Σάβ., Κυρ.), 18 € (Τετ.), 15 € (Πέμ.), 12 € (φοιτητικό, νεανικό κάτω των 23 ετών).
Μέχρι 1/6
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v