Νύχτα Ραδιο-φόνων: Χαμένοι στη μοναξιά της μεγαλούπολης

Ένα κείμενο που λέει "δύσκολες" αλήθειες για τη ζωή και την παράνοια των μεγαλουπόλεων, ένα εξαιρετικό καστ και έξυπνη σκηνοθεσία είναι τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας του έργου του άγνωστου στο ελληνικό κοινό Νίκυ Σίλβερ στο Θέατρο Διάνα. Αλλά όχι τα μόνα.
Νύχτα Ραδιο-φόνων: Χαμένοι στη μοναξιά της μεγαλούπολης
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Νύχτα. Το σκοτάδι τυλίγει την πόλη. Μια πόλη, που είναι «πνιγμένη» στα σκουπίδια, εξαιτίας της έκτης μέρας απεργίας των οδοκαθαριστών. Το ραδιόφωνο παίζει δυνατά και προειδοποιεί για τον κίνδυνο μολύνσεων. Η Σίντνεϊ κατεβάζει το ένα χάπι μετά το άλλο. Είναι μία νευρωτική πρωταγωνίστρια γνωστού σήριαλ που έχει για σύντροφό της τον Ίθαν. Γνωστός στον κόσμο της αναρχίας, ο Ίθαν προσανατολίζεται στην «οργάνωση 35» αλλά και στη Μάγκι, τη λεσβία «συντρόφισσα». Την ίδια ώρα, ο Ρόμπερτ, κοινωνικός λειτουργός, βιώνει τον απόλυτο έρωτα. Πλαγιάζει με τον γκέι Λανς, τον οποίο αποκαλεί «γλυπτό». Η μοναξιά είναι ο κοινός παρανομαστής για τους ήρωες της «Νύχτας Ραδιο-φόνων». Αυτή θα τους οδηγήσει σε ένα συνεχές ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τα «σκουπίδια» θα έρθουν στην επιφάνεια και θα φανεί η πραγματική τους αξία. Ο Σκαρ, ο νταβατζής του Λανς θα εμφανιστεί. Όμως ο Λανς δεν θα είναι πια ο ίδιος.

Η παράσταση: Ένα κείμενο που λέει μόνο αλήθειες, αυτές της ζωής ή καλύτερα της φρενίτιδας που βιώνουμε καθημερινά όσοι ζούμε σε μεγαλουπόλεις. Ο Νίκυ Σίλβερ, σχεδόν άγνωστος στο ευρύτερο ελληνικό κοινό, έρχεται από την Αμερική και είναι το κακό παιδί του off broadway θεάτρου.

Το σατιρικό κείμενο του Σίλβερ, με πρωτότυπο τίτλο «Αλτρουιστές», παίρνει η Ελένη Ράντου και το μεταφέρει στη γλώσσα μας. Οι σύγχρονες νευρώσεις μας, οι φόβοι, η απιστία, ο εγωισμός, όλα αυτά εκφράζονται, στον υπέρτατο βαθμο, από τους ήρωες, οι οποίοι αγωνίζονται να κερδίσουν την αφοσίωση των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω τους. «Σε παρακαλώ, πες μου ότι με αγαπάς» λέει με φωνή που τρέμει η Σίντνεϊ προς τον Ίθαν. Και λίγο αργότερα, ο Ρόμπερτ θα παρακαλέσει τον Λανς: «Έχω ανάγκη να ακούσω το σ’αγαπώ».

Η ανασφάλεια και η ανάγκη να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε καταλήγει κάποτε να είναι επικίνδυνη. Ένας φόνος θα βγάλει προς τα έξω τα αισθήματα των ηρώων. Η Ελένη Ράντου (Σίντνεϊ), για έκτη συνεχή χρονιά που την παρακολουθώ, αποδεικνύει το ταλέντο της τόσο στην υποκριτική όσο και στις εξαιρετικές επιλογές. Στο θέατρο «Διάνα», που μοιάζει να έχει γίνει το «στέκι» της, πλάθει κάθε βράδυ τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Σίντνεϊ. Χαμένη στις σκέψεις της, δεν συνειδητοποιεί την σοβαρότητα των καταστάσεων. Μία φιγούρη αληθινά κωμική, που όμως κλαίει και φοβάται τη μοναξιά.

«Όλοι στην πορεία!» προτρέπουν οι «αναρχικοί» Ίθαν (Φάνης Μουρατίδης) και Μάγκι (Βαλέρια Χριστοδουλίδου). Πρόσωπα που μοιάζουν να είναι τόσο δυναμικά, λυγίζουν στις δυσκολίες.

Εκφραστικότητα και αμεσότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να ξεχωρίζει ως Ρόμπερτ. Ερωτεύεται και θα κάνει τα πάντα να κρατήσει κοντά του τον Λανς, για να μη μείνει πάλι μόνος.

Ένα «σκουπίδι» του δρόμου είναι ο ρόλος του νεαρού Ορφέα Αυγουστίδη. Αποτυπώνει τον γκέι Λανς, ο οποίος ανήκει στο περιθώριο. Το παιδί αυτό όμως κρύβει μέσα του ένα σωρό συναισθήματα. Ο Ορφέας Αυγουστίδης πραγματικά «κεντάει» στην μεταμόρφωση του Λανς.

Στον ρόλο του νταβατζή Σκαρ, δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον άλλον πέρα από τον Μιχάλη Ιατρόπουλο. Εισβάλλει στη σκηνή με τσαμπουκά και χρυσή αλυσίδα στο λαιμό και προκαλεί την «παρέα» της Ελένης Ράντου. Η παρουσία του θα είναι καταλυτική για τη μεταμόρφωση του Λανς.

Εύρυθμη και προσεγμένη είναι η παράσταση «Νύχτα Ραδιο-φόνων» που γνωρίζει την επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι συνεχείς ανατροπές του έργου σε συνδυασμό με την «έξυπνη» σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Σε αυτό συμβάλλει εξίσου το ποπ σκηνικό που έστησε ο Μανόλης Παντελιδάκης με τη βοήθεια της Αφροδίτης Παπαδημητρίου αλλά και οι μοντέρνοι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

Η παράσταση αυτή όμως σίγουρα οφείλει πολλά και στους υπόλοιπους συντελεστές της. Κατά κύριο λόγο, στον Θοδωρή Μάσχα, τον ραδιοφωνικός παραγωγό, ο οποίος εισάγει το κοινό του θεάτρου στη «δυσωδία» των σκουπιδιών. Υπό τους ήχους γνώριμων ξένων επιτυχιών και της φωνής του ραδιοφωνικού παραγωγού Κώστα Ζήκου, οι ήρωες του έργου μεταφέρονται στην δική μας καθημερινή πραγματικότητα.

Τα -απολύτως συμβατά με τους ρόλους- κοστούμια επιμελείται ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Το κόκκινο κοστούμι με τη λεπτή ρίγα του Μιχάλη Ιατρόπουλου είναι τόσο ταιριαστό με τον ρόλο του.

Τελικά: Μία άρτια παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο θεατής γελάει, προβληματίζεται, διδάσκεται και κυρίως βλέπει την τρέλα της σύγχρονης κοινωνίας κατάματα. Στα μείον μόνο, η αφόρητη ζέστη που επικρατούσε μέσα στο θέατρο.

INFO: Νύχτα Ραδιο-φόνων του Νίκυ Σίλβερ
Θέατρο Διάνα, Ιπποκράτους 7, Αθήνα, τηλ.: 210 3626596
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:30, Κυριακή 18:30 και 21:30
Τιμές: 25 € (πλατεία), 22 € (εξώστης), 18 € (φοιτητικό)
Διάρκεια: 120 ΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v