Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Πλούσιο και πολυσυλλεκτικό όπως πάντα, το Φεστιβάλ Αθηνών θα έχει φέτος από Πάτι Σμιθ στο Ηρώδειο μέχρι Μήδεια του Μποστ στην Επίδαυρο.
Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Με σχεδόν 70 παραγωγές, και περίπου 2000 καλλιτέχνες (χίλιους από την Ελλάδα και άλλους τόσους από το εξωτερικό) το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ανοίγει την αυλαία του φέτος στις 2 Ιουνίου στο Ηρώδειο, με τον Ριγολέττο του Τζουζέππε Βέρντι που σκηνοθετεί η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

«Τα τελευταία δυο χρόνια ζούμε μια νέα πραγματικότητα, την πραγματικότητα της πανδημίας, και τώρα ήρθε να προστεθεί μια νέα, αυτή της βαρβαρότητας ενός βάναυσου πολέμου στην Ευρώπη. Το θέατρο είναι ο ναός της δημοκρατίας…Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου χτυπήθηκε από την πανδημία στο νευραλγικό του κέντρο που είναι ο διεθνής χαρακτήρας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έπαυσε τη δραστηριότητα του. Μάλιστα κάποιες ελληνικές παραγωγές ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όπως η παράσταση "(Somewhere) beyond the cherry trees" του Προδρόμου Τσινικόρη, "Δημοκρατία του Μπακλαβά" του Ανέστη Αζά, η περσινή παράσταση της Λενιώς Κακλέα και άλλες. Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου θέλουμε να είναι ένας τόπος ελευθερίας, σε διάλογο με την εποχή, μια κυψέλη δημιουργικότητας» είπε η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην σημερινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Πειραιώς 260.

Το αναλυτικό πρόγραμμα, που αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ 75 ολόκληρες σελίδες, θα το κατεβάσετε κάνοντας κλικ στα Σχετικά Έγγραφα, στο τέλος του κειμένου. Στα χαϊλάητ μας, για τα οποία μετράμε ήδη αντίστροφα τις μέρες, εμείς ξεχωρίσαμε τα εξής:

Στην Επίδαυρο

Ο Γιάννης Καλαβριανός καταθέτει την δική του εκδοχή της πάντα απολαυστικής, έμμετρης Μήδειας του Μποστ.
Ο Αργύρης Ξάφης σκηνοθετεί για πρώτη φορά, και μάλιστα για το Εθνικό Θέατρο, τον Αίαντα του Σοφοκλή.
Ο Cezaris Graužinis σκηνοθετεί την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Ο Ulrich Rasche και το Residenztheater παρουσιάζουν τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, ενώ ο Johan Simons και το Schauspielhaus Bochum καταθέτουν τη δική τους πρόταση για την Άλκηστη του Ευριπίδη.

Στην Πειραιώς 260

Η Comédie-Française και ο Ivo Van Hove ανεβάζουν τον Ταρτούφο του Μολιέρου.
Ο Γιώργος Κουτλής που αγαπήσαμε τον χειμώνα με τους Παίχτες σκηνοθετεί το Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι του Μάριους Φον Μάγενμπουργκ.
Το Nature Theater Of Oklahoma έρχεται με το Burt Turrido: an οpera.
Ο Martin Zimmermann παρουσιάζει την χορογραφία Danse macabre.
Για το Teatro La Re-Sentida ο Marco Layera σκηνοθετεί το Oasis de la impunidad / Όαση ατιμωρησίας.
Η Ελεάννα Τσίχλη σκηνοθετεί το έργο Οι 7 τρελοί, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Αρλτ.

Στο Ηρώδειο

Θα δούμε συναυλίες των Patti Smith, Max Richter, Laury Anderson, Godspeed You! Black Emperor, Jan Garbarek Group και πολλών άλλων.

Στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

Ο Σύλλας Τζουμέρκας σκηνοθετεί το Φάκελος Βάνκαου του Ηλία Μαγκλίνη, εμπνευσμένο από την Άλκηστη του Ευριπίδη.
Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί μια από τις ελάχιστες σωζόμενες κωμωδίες του Μενάνδρου, με τίτλο Οι Επιτρέποντες.
Η Έφη Θεοδώρου σκηνοθετεί τις Ρίζες από βαμβάκι της Κάλλιας Παπαδάκη, ένα έργο εμπνευσμένο από τον Αίαντα του Σοφοκλή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v