Τι δεν χάνεται αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών (22-28 Ιουνίου)

Lykke Li, Εκάβη, Πλάτωνα, θερινό σινεμά και Επίδαυρο μετά τα μεσάνυχτα: Αυτή η εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών τα έχει όλα.

Τι δεν χάνεται αυτή την εβδομάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών (22-28 Ιουνίου)

Από την ατμοσφαιρική ποπ της Lykke Li στο Ηρώδειο μέχρι τον απογοητευμένο Πλάτωνα της Πειραιώς 260 και από τις προβολές κάτω από τα αστέρια μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύχτιες παραστάσεις στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου στο Φεστιβάλ Αθηνών έχει μπόλικη συγκίνηση, φιλοσοφία, σινεμά, χορό και σκηνικές εμπειρίες που δεν χάνονται με τίποτα.

Στο Ηρώδειο…

Τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, η αγαπημένη Σουηδή του ελληνικού κοινού, Lykke Li, με καινούργιο υλικό στον ορίζοντα και νέο άλμπουμ που αναμένεται εντός 2026, συνεχίζει να επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει σύγχρονη ποπ, με ακατανίκητο στυλ, ένστικτο και απόλυτο έλεγχο της ατμόσφαιρας. Εισιτήρια και λεπτομέρειες εδώ.

Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί, στις 25 και 26 Ιουνίου, την Εκάβη του Ευριπίδη, μπολιασμένη με αποσπάσματα από την Πολιτεία του Πλάτωνα, με άξονα της σκηνικής επεξεργασίας τον μύθο του Σπηλαίου, την εμβληματική πλατωνική αλληγορία για την πλάνη, τη γνώση και τη δυνατότητα αφύπνισης. Παίζουν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Καρδώνης, Νέστωρ Κοψιδάς, Άννα Μάγκου, Λίλλυ Μελεμέ, Άρης Τρουπάκης. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Στην Πειραιώς 260…

Από τις 22 ως τις 24 Ιουνίου, ο Αλέξανδρος Μιστριώτης γράφει και σκηνοθετεί την παράσταση Η Ζ’ Επιστολή ή ο απογοητευμένος Πλάτωνας, που επιχειρεί να σκιαγραφήσει έναν Πλάτωνα ανθρώπινο και εξομολογητικό μέσα από μια παράσταση που δεν εστιάζει στη διδασκαλία αλλά στη ζωή του – μια ζωή για την οποία δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα με βεβαιότητα. Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ.

Την Τρίτη 23 Ιουνίου, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή Πρόγονοι, στο οποίο οι ζωές άσημων, μοναχικών προσώπων διασταυρώνονται με συνομιλίες δημιουργών και καλλιτεχνών, μέσα από μια σειρά συναντήσεων με ανθρώπους διαφορετικών εθνοτήτων, ηλικιών και κοινωνικών τάξεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 30 χρόνων. Εισιτήρια και λεπτομέρειες εδώ.

Σε θερινό σινεμά μεταμορφώνουν την Πειραιώς 260 δύο μεταμεσονύχτιες προβολές: Την Τετάρτη 24/6 θα δούμε το Hamletas του Λιθουανού Eimuntas Nekrošius, και την Κυριακή 28/6 το Fase του Thierry De Mey, βασισμένο στην χορογραφία της Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ. Εισιτήρια (στα 5€) και έξτρα πληροφορίες εδώ.

Το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιουνίου, ο Ιάπωνας Kurō Tanino έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το Sleeping Fires, μια παράσταση με τη συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία, όπου ο κόσμος γίνεται αντιληπτός πέρα από το βλέμμα και την όραση, μέσα από τον ήχο, τον ρυθμό, την όσφρηση και την αφή. Σε ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα ποιητικό σκηνικό σύμπαν, η παράσταση ψηλαφεί τον πόνο, τη μοναξιά, τη φιλία, την αυτοδιάθεση του σώματος και τη δυνατότητα επαφής με τον άλλον ως πράξη φροντίδας. Λεπτομέρειες και εισιτήρια εδώ.

Στην Επίδαυρο…

Την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Ιουνίου, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, περφόρμερ και δημιουργός που κινείται στο μεταίχμιο χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών, επιστρέφει στη Μικρή Επίδαυρο με την Τουρνέ του, ένα έργο που φέρνει στην επιφάνεια αθέατες πτυχές της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας με αφορμή τη μαγική περιπέτεια του θεάτρου. Λεπτομέρειες και εισιτήρια εδώ.

Τις ίδιες μέρες, το Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου ανοίγει για πρώτη φορά τα μεσάνυχτα, για να υποδεχτεί την παράσταση (Άλκηστις) Τοπίο μετά την Υπόσχεση του Δημήτρη Καμαρωτού, μια ξεχωριστή σκηνική εμπειρία μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, με μία ερμηνεύτρια και ένα κουιντέτο εγχόρδων. Εισιτήρια και πληροφορίες εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v