5 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις τώρα

Έχεις όρεξη για θέατρο; Έχουμε πέντε ξεχωριστές παραστάσεις που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα για τις επόμενες μέρες.
5 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις τώρα
της Ηρώς Κουνάδη

Όπως λέγαμε και πρόσφατα, το θέατρο αυτή τη στιγμή είναι μια από τις πιο ασφαλείς επιλογές για τις εξόδους μας. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος να κανονίσεις μια θεατρική βραδιά μέσα στην εβδομάδα. Είναι και οι παραστάσεις που ανεβαίνουν αυτές τις μέρες στα θέατρα της Αθήνας, που είναι όλες τους μια και μια. Ξεχωρίσαμε πέντε από αυτές που αξίζει οπωσδήποτε να βάλεις στο πρόγραμμα.

Κόκκινα Φανάρια στο Cartel
Λεγάκη 7, Αγ. Ιωάννης Ρέντη, τηλ.: 693 98 98 258
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, έως 10 Απριλίου 2022
Τιμές εισιτηρίων: 20€ γενική είσοδος, 17€ φοιτητικά, ανέργων, άνω των 65, 15€ ΑΜΕΑ.

Μετά την τεράστια επιτυχία του Άνθρωποι και Ποντίκια, ο Βασίλης Μπισμπίκης σκηνοθετεί μια απολύτως queer εκδοχή των Κόκκινων Φαναριών, που κάτι μας λέει ότι θα κάψει καρδιές. «Μέσα από τις ιστορίες τους, ιστορίες βιωμένες στα μονοπάτια της queer νύχτας και του αγοραίου έρωτα, η Μαντάμ Παρί κι ο Μιχαήλος, η Μαρίνα κι ο Ντορής, η Μυρσίνη, η Ελένη κι ο Πέτρος, η Άννα κι ο Νικόλας, ο Δημήτρης κι η Ρόζα, η Κατερίνα κι ο Φερζά, η Νάντια και ο Σάμι έρχονται στη σκηνή για δηλώσουν και να μας υπενθυμίσουν την παρουσία τους στη ζωή» διαβάζουμε στο δελτίο τύπου.



«Σε μια εποχή μετάβασης, την ώρα που οι εξελίξεις, κοινωνικές και όχι μόνο, καθιστούν ατομικά και συλλογικά αναγκαία την αλλαγή και την πορεία προς μια καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας, η Ομάδα Cartel ανάβει τα «Κόκκινα φανάρια» της με τρόπο ωμά ρεαλιστικό, σκληρό και την ίδια στιγμή τρυφερό κι ανθρώπινο, θέτοντας για μια ακόμα φορά στον πυρήνα του την αλήθεια. Αυτή που οι ήρωες ζούνε, διεκδικώντας το αυτονόητο: την ορατότητα και την ελεύθερη ανάσα της ύπαρξης. Τον ζωτικό χώρο που όλοι μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό και διαφορετικό τρόπο, έχουμε ανάγκη».

Αιολική Γη στο Εθνικό Θέατρο (Rex-Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη)
Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30
Εισιτήρια από 10€ έως 25€

Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο του Ηλία Βενέζη, που μεταφέρεται στη σκηνή σαν πανδαισία αισθήσεων και οπτικών εφέ, και ταυτόχρονα σαν φόρος τιμής στις ιστορίες της παιδικής μας ηλικίας. Με την βοήθεια της τεχνικής sand art (βιντεο-ζωγραφική με άμμο) αλλά και ενός από τα εντυπωσιακότερα σκηνικά που έχεις δει στο ελληνικό θέατρο τα τελευταία χρόνια, ζωντανεύουν επί σκηνής οι ονειρικές εικόνες από τα πρώτα χρόνια της ζωής του συγγραφέα στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το 1914, όταν άρχισαν οι πρώτοι διωγμοί.



Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Αλίκη Αλεξανδράκη, Κωστής Καλλιβρετάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νίκος Καρδώνης, Γιασεμί Κηλαηδόνη, Μάξιμος Μουμούρης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος.

Η Δημοκρατία του Μπακλαβά στο Αμφι-Θέατρο
Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 & Ανδριανού, Πλάκα, τηλ.: 21 1213 1301
Πρεμιέρα στις 27 Ιανουαρίου
Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:00, Σάββατο επιπλέον απογευματινή παράσταση στις 17:00
Εισιτήρια: 17€, 15€, 12€ (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)

Το σπαρταριστό ψευδοντοκιμαντέρ που αγαπήθηκε το καλοκαίρι όσο λίγα στο Φεστιβάλ Αθηνών σκηνοθετεί και πάλι ο Ανέστης Αζάς, διερευνώντας ζητήματα ταυτότητας και πολιτικής οργάνωσης, μέσα από το φίλτρο του σήμερα.



Η απολαυστική ιστορία της Δημοκρατίας του Μπακλαβά έχει ως εξής: Ένα μεικτό ελληνοτουρκικό ζευγάρι, η Σοφία και ο Φατίχ, δύο νέοι άνθρωποι που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν ως φοιτητές σε μια ουδέτερη χώρα της Δύσης, ιδρύουν μια επιχείρηση, ένα μπακλαβατζίδικο, στην ιστορική πόλη του Μεσολογγίου. Όταν όμως βρεθούν αντιμέτωποι με την παραδοσιακή εχθρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, αποφασίζουν να ανακηρύξουν την επιχείρηση τους ανεξάρτητο κράτος. Ένα ρομαντικό εγχείρημα, καταδικασμένο εξαρχής να αποτύχει.

Μια ομάδα «ερευνητών» καλείται επί σκηνής να αναδομήσει την ιστορία του μικροσκοπικού αυτού έθνους, τη γέννηση, τις συγκρούσεις και την κληρονομιά του. Με άξονα μια σειρά από φανταστικές, σουρεαλιστικές και κωμικές καταστάσεις, δύο νέοι άνθρωποι προσπαθούν να απαλλαγούν από το βάρος αιώνιων στερεοτύπων εχθρότητας και να εφεύρουν για τον εαυτό τους μια νέα ταυτότητα.

Homos, στην Ελλάδα όλοι στο Θέατρο Από Μηχανής
Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5232097
Δευτέρα & Τρίτη 21:00
Εισιτήρια 15€ (φοιτητικά και ανέργων 12€)

Ο Αντώνης Γαλέος σκηνοθετεί το βραβευμένο έργο του Τζόρνταν Σίβεϊ, μια ερωτική κωμωδία που σπάει κόκκαλα, κι αν δεν πιστεύεις εμάς, η ιστορία θα σε πείσει: Το πολυβραβευμένο έργο του Jordan Seavey μιλάει για τις προσπάθειες δύο ανδρών, ενός Έλληνα και ενός μετανάστη δεύτερης γενιάς, να γνωριστούν και να αγαπηθούν σε μια περίοδο έξι ετών, από το 2006 μέχρι το 2011, μια ανάσα πριν από την κατάρρευση της οικονομίας.



«Μέσα από καταιγιστικές εναλλαγές σπαρταριστών και δραματικών γεγονότων, οι δυο ήρωες θέτουν κάτω από το μικροσκόπιο όλα τους τα πιστεύω και τις επιθυμίες τους, τις ερωτικές τους ανάγκες, τους κοινωνικούς αγώνες, τη βία που ξεσπάει, τη δέσμευση, τη μονογαμία, την πίστη, τον ίδιο τους τον εαυτό∙ αρπάζονται από την κανονικότητα, για να κατευνάσουν τα θηρία μέσα τους» όπως χαρακτηριστικά λέει το δελτίο τύπου της παράστασης.

Αινιγματικές Παραλλαγές στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 21 0341 8550
Πρεμιέρα Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου
Τετάρτη & Κυριακή 19.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00
Εισιτήρια από 15€ ως 25€

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας του «Έτερος Εγώ» έρχεται με φόρα στο θέατρο, για να σκηνοθετήσει τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και τον Γιάννη Μπέζο στο εμβληματικό έργο του Eric- Emmanuel Schmitt.



Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο Αμπέλ Ζνόρκο (Γιάννης Μπέζος) είναι ένας συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ που ζει μόνος, αποτραβηγμένος στο Ροσβανοϋ, ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας, αποφεύγοντας τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Έχοντας πρόσφατα εκδώσει το 21ο του βιβλίο που έχει γίνει τεράστια επιτυχία, δέχεται να δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο που τον πολιορκεί καιρό τον Έρικ Λάρσεν (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης). Άραγε πόσο τυχαία επέλεξε ο Αμπέλ Ζνόρκο τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο και πόσο τυχαία επέλεξε ο Έρικ Λάρσεν τον συγκεκριμένο συγγραφέα; Τι συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ξεπεράσουν, όσο οι ανατροπές διαδέχονται η μια την άλλη σε μια ιστορία που η θέση της γάτας και του ποντικού αλλάζει συνεχώς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v