15 καταπληκτικές παραστάσεις για να δεις τον Δεκέμβρη

Τι κωμωδίες, τι δράματα, τι σύγχρονα ελληνικά έργα, τι Φάρμες των Ζώων και Δημήτρηδες Παπαϊωάννου, στα θέατρα της Αθήνας αυτόν τον μήνα γίνεται χαμός.
15 καταπληκτικές παραστάσεις για να δεις τον Δεκέμβρη
της Ηρώς Κουνάδη

Οι θεατρικές σκηνές της πόλης έχουν πάρει φόρα και δεν φοβούνται τίποτα. Τα «μακάρι να μην ακυρωθούν όλα αυτά» τα έχουν αφήσει σε εμάς τους απαισιόδοξους, εκείνοι είναι απασχολημένοι να ανακοινώνουν και να ανεβάζουν το ένα αριστούργημα μετά το άλλο. Υιοθετούμε λίγη από την αισιοδοξία τους και σου φτιάχνουμε μια πρώτη λίστα με τις καλύτερες από τις δεκάδες παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις μέσα στον Δεκέμβρη.

Ο Άρης Μπινιάρης σκηνοθετεί με τον δικό του, μοναδικό τρόπο (εκείνον που δίνει τον πρώτο λόγο στη μουσική) την Φάρμα των Ζώων του Όργουελ στο Εθνικό Θέατρο, με έναν εκλεκτό θίασο πρωταγωνιστών: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα και πολλοί άλλοι.



Ο Γιάννης Καλαβριανός με την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris επιστρέφουν με ολοκαίνουρια παράσταση, Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα (έργο του ίδιου του Γιάννη Καλαβριανού) από τις 13 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Τέχνης.

Ο μονόλογος Λουκής Λάρας με τον πάντα απολαυστικό Μανώλη Μαυροματάκη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, πήρε παράταση μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Σπεύσατε, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ο Παντελής Φλατσούτσης (του Εθνικού Ντεφιλέ που έκανε πάταγο το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών) σκηνοθετεί στο Θέατρο Πόρτα τη Λάθος Χώρα του Γκαζμέντ Καπλάνι, τον οποίο αγαπήσαμε από το Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων οι νεότεροι και από τα κείμενά του στα Νέα οι παλαιότεροι.

Ο Γιώργος Κουτλής σκηνοθετεί αριστουργηματικά τους Παίχτες του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο Κιβωτός, με την παράστασή του να έχει γίνει ήδη talk of the town. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Νιάρρος, Ηλίας Μουλάς, Χρήστος Στέργιογλου.

Στο Θέατρο Πόρτα συνεχίζεται τα Δευτερότριτα το καταπληκτικό, τρυφερό και ολόφρεσκο Πόσο Κοστίζει να Ζεις της βραβευμένης με Πούλιτζερ Μαρτίνα Μάγιοκ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, με πρωταγωνιστές τους Μελαχρινό Βελέντζα, Αμαλία Καβάλη, Ειρήνη Μακρή, Φώτη Στρατηγό.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη Στέγη με νέα παράσταση, τον Εγκάρσιο Προσανατολισμό, και όπως κάθε φορά αυτό αποτελεί θεατρικό (εντάξει, χορευτικό) γεγονός.



Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, η νέα παράσταση του Δημήτρη Τάρλοου βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση σε διασκευή Θανάση Τριαρίδη, με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Χριστοδούλου, Δημήτρη Ήμελλο, Βίκυ Κατσίκα. Πρεμιέρα στις 8 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Πορεία.

Η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει τον συγκλονιστικό μονόλογο του Κρίστοφερ Χάμπτον Μια Γερμανίδα Γραμματέας, για την ζωή μιας από τις γραμματείς του Γκέμπελς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης.

Ο Γιάννης Νταλιάνης σκηνοθετεί την Κληρονομιά του Μαριβώ στο Θέατρο Από Μηχανής, με πρωταγωνιστές τους Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Νίκο Νίκα, Παρή Τρίκα, Γιάννη Σοφολόγη, Μπίλιω Μαρνέλη και Γιώργο Κορομπίλη.



Τους Θωμά Κινδύνη και Μαρία Παπαλάμπρου σκηνοθετεί ο Γιάννης Διαμαντόπουλος στο έργο του ρώσου συγγραφέα Alexander Gelman Πρόσωπο με Πρόσωπο, με την πρωτότυπη μουσική του Διονύση Τσακνή, στο Θέατρο Μορφές Έκφρασης.

Νέο έργο και για την Ελένη Σκότη στο Θέατρο Επί Κολωνώ, η γραμμένη το 2006 Σιωπηλή Λίμνη του Ισπανού Νταβίντ Ντεσόλα ανεβαίνει με πρωταγωνιστές τους Παναγιώτα Βλαντή, Θανάση Κουρλαμπά, Χάρη Τσιτσάκη.

Μιλώντας για σύγχρονα έργα με φρέσκια ματιά, αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα και Το Κουδούνι του Δημήτρη Αλεξίου, που ανεβαίνει στο Θέατρο Μεταξουργείο σε σκηνοθεσία του ίδιου.



Σε ένα ολοκαίνουριο θέατρο της Αθήνας, το Ελέρ στην Πλάκα, η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί το Έγκλημα και Τιμωρία του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από τις 17 Δεκεμβρίου, με πρωταγωνιστές τους Νικόλα Μίχα, Κωνσταντίνο Μπλάθρα, Χριστίνα Τασκασαπίδου.

Η Μάρθα Φριντζήλα σκηνοθετεί στο Baumstrasse του Βοτανικού το Marivaudage, μία θεατρο-κινηματογραφική προσέγγιση της Κληρονομιάς του Μαριβώ με πρωταγωνίστριες τις Κόρα Καρβούνη, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v