17 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε φέτος

Η θεατρική σαιζόν που ξεκινά θα είναι μια από τις καλύτερες που ζήσαμε ποτέ. Για μια πρώτη ιδέα, ιδού 17 παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις.
17 θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε φέτος
της Ηρώς Κουνάδη

Αν δεν μας πέσει ξανά ο ουρανός στο κεφάλι, η θεατρική σαιζόν εν Αθήναις αναμένεται συναρπαστική. Και πώς αλλιώς, άλλωστε; Μετά από σχεδόν δύο χρόνια χωρίς χειμωνιάτικα θέατρα, η ανάγκη να ξαναβρεθούμε μπροστά και πάνω στη σκηνή είναι επιτακτική, για θεατές και δημιουργούς, οι οποίοι… φορτσάρουν και ανακοινώνουν τη μία ενδιαφέρουσα παράσταση μετά την άλλη. Από τις εκατοντάδες που αναμένονται καλώς εχόντων των πραγμάτων για φέτος, ξεχωρίσαμε τα δικά μας «οπωσδήποτε», για να πάρεις μια πρώτη γεύση.

Η Μαρία Μαγκανάρη σκηνοθετεί στο Θέατρο Πορεία την Νύχτα της Ιγκουάνα του Τένεσι Ουίλιαμς με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Μπινιάρη, Σύρμω Κεκέ, Μαρία Κεχαγιόγλου. Από τις 20 Οκτωβρίου και για ένα μήνα.



Λίγο αργότερα στο Θέατρο Πορεία, αρχές Δεκεμβρίου συγκεκριμένα, ξεκινά η σπουδαία παράσταση που είδαμε σε live streaming πέρυσι, ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή για το θέατρο του Θανάση Τριαρίδη. Πρωταγωνιστούν οι Δημήτρης Ήμελλος, Βίκυ Κατσίκα, Κώστας Βασαρδάνης. 

Το εμβληματικό Τρίτο Στεφάνι του Κώστα Ταχτσή, που δεν προλάβαμε τελικά να δούμε ζωντανά πέρυσι, σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο Θέατρο Παλλάς, με τη Μαρία Καβογιάννη και τη Μαρία Κίτσου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έρχεται στις 8 Οκτωβρίου. 

Ο Θοδωρής Αμπαζής σκηνοθετεί τον Ποπολάρο του Γρηγόριου Ξενόπουλου στο Θέατρο Τέχνης (στη σκηνή της Φρυνίχου) από τις 14 Οκτωβρίου, σε μια μουσικοθεατρική διασκευή που αποτίει φόρο τιμής στην μουσική παράδοση των Επτανήσων. Πρωταγωνιστούν οι Παντελής Δεντάκης, Νίκος Αλεξίου, Μαρία Παρασύρη. 



Το Τσέρνομπιλ-Ένα Χρονικό του Μέλλοντος, βασισμένο στο βιβλίο της βραβευμένης με Νόμπελ Σβετλάνας Αλεξίεβιτς σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Πρωταγωνιστούν οι Στέλιος Μάινας, Μαρία Κατσιαδάκη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Λεάκος. Πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου. 

Το συναρπαστικό, όσο και πρωτοποριακό, Ξύπνα Βασίλη του Άρη Μπινιάρη, που αγαπήσαμε πριν από δύο χρόνια στο Εθνικό, επιστρέφει με νέα all star διανομή στο Θέατρο Ιλίσια: Λαέρτης Μαλκότσης, Ελένη Ουζουνίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Θανάσης Ισιδώρου, Άνδρη Θεοδότου, Ηλίας Μουλάς. Πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου. 

Μια δική του εκδοχή του Προμηθέα του Αισχύλου σκηνοθετεί τον Οκτώβριο στη Στέγη ο Νίκος Καραθάνος, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Κότσιφα, Χρήστο Λούλη και Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Η αυλαία ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου. 



Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το βαθιά πειραιώτικο Το Μινόρε, ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ’30, με πρωταγωνιστές τους Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου.

Το πολυσυζητημένο έργο Η γίδα ή ποια είναι η Σύλβια του βραβευμένου με Πούλιτζερ Έντουαρντ Άλμπι (του Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;) σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης στο Θέατρο Αθηνών, με τον Νίκο Κουρή και τη Λουκία Μιχαλοπούλου να πρωταγωνιστούν. Πρεμιέρα στις 6 Οκτωβρίου.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί τη Βασίλισσα της Ομορφιάς, μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά με κατάμαυρο χιούμορ, και πρωταγωνίστριες την Αγορίτσα Οικονόμου και τη Σοφία Σεϊρλή. Στο Σύγχρονο Θέατρο, από 6 Οκτωβρίου. 

Το Κουκλόσπιτο του Ίψεν τελειώνει με τη Νόρα να εγκαταλείπει τον άντρα και τα παιδιά της και να φεύγει κλείνοντας πίσω της την πόρτα. Με το άνοιγμα της ίδιας πόρτας, αλλά δύο δεκαετίες μετά, ξεκινάει η καινούρια κωμωδία του Lucas Hnath «Το Κουκλόσπιτο-Μέρος Δεύτερο», που σκηνοθετεί ο Μανώλης Δούνιας στο Θέατρο Άνεσις, με πρωταγωνιστές τους Ναταλία Τσαλίκη και Αλέξανδρο Μυλωνά. Πρεμιέρα στις 11 Οκτωβρίου. 

Στο Θέατρο Πόρτα, ο Παντελής Φλατσούτσης (που έκαψε καρδιές στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών με το Εθνικό Ντεφιλέ) σκηνοθετεί τη Λάθος Χώρα του Γκαζμέντ Καπλάνι, συγγραφέα που αγαπήσαμε από το Μικρό Ημερολόγιο Συνόρων –και τα άρθρα του στα Νέα, οι παλιοί. Πρωταγωνιστούν οι Μπλερίμ Δαμπιράι, Μάριο Μπανούσι, Αλεξάνδρα Χασάνι. Πρεμιέρα στις 3 Νοεμβρίου. 

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί την Ρένη Πιττακή στον εμβληματικό μονόλογο του Κρίστοφερ Χάμπτον Μια γερμανίδα γραμματέας, για τη ζωή της Μπρουνχίλντε Πόμσελ, μιας από τις γραμματείς του Γκέμπελς. Στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, από 27 Οκτωβρίου. 

Την απολαυστική Ποντικοπαγίδα της Άγκαθα Κρίστυ σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή, στο Θέατρο Νέος Ακάδημος, από τις 2 Οκτωβρίου. Πρωταγωνιστούν οι Βαλέρια Κουρούπη, Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Τζένη Μπότση, Ράνια Οικονομίδου, Νίκος Πολυδερόπουλος, Σήφης Πολυζωίδης, Στάθης Σταμουλακάτος και Χάρης Τζωρτζάκης. 



Στον αντεργκράουντ χώρο του Cartel επιστρέφει το Άνθρωποι και Ποντίκια του Βασίλη Μπισμπίκη –αυτό με τα απανωτά sold out των χρόνων πριν την πανδημία. Αν δεν το είδες να το δεις, αν το είδες να το ξαναδείς. Πρωταγωνιστούν οι Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ. Πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου. 

Και τέλος, ο Γυάλινος Κόσμος του Τένεσι Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, που ίσως είδες πέρυσι σε live streaming από το Εθνικό, αναμένεται και ζωντανά από τα τέλη Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκυονίς, με το πολύ ενδιαφέρον καστ του: Άννα Μάσχα, Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αναστάσης Ροϊλός. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v