Το Φεστιβάλ Αθηνών... προ των πυλών

Το Φεστιβάλ Αθηνών ”ζεσταίνει τις μηχανές του” και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους απανταχού φιλότεχνους. Με νέα (μικρότερη) διάρκεια, περισσότερες εκδηλώσεις, καινούργιους χώρους, αλλά και τη φρεσκάδα του νέου προέδρου ο ”ώριμος” αυτός θεσμός μοιάζει να αναγεννάται. Μάθετε τα νέα ”σπίτια” του Φεστιβάλ και δείτε το πλήρες πρόγραμμα για κάθε ένα από αυτά.
Το Φεστιβάλ Αθηνών... προ των πυλών

Το Φεστιβάλ Αθηνών μεγάλωσε και... ωρίμασε. Συμπληρώνοντας φέτος τα 52 χρόνια του, ανανεώνεται ριζικά και επεκτείνεται, τόσο γεωγραφικά όσο και κοινωνικά.

”Θέλουμε ένα φεστιβάλ ελιτίστικο –ποιοτικό δηλαδή– για όλους” δήλωσε ο νέος πρόεδρος του δημοφιλέστερου πολιτιστικού θεσμού της Ελλάδας, Γιώργος Λούκος, ο οποίος υλοποίησε τη δέσμευσή του, πραγματοποιώντας τις αλλαγές που το Ελληνικό Φεστιβάλ είχε εδώ και πολλά χρόνια ανάγκη.

Η αναδιαμόρφωση του Φεστιβάλ ξεκίνησε από τη διάρκειά του, που φέτος θα είναι δύο μήνες, από την 1 Ιουνίου έως τις 5 Αυγούστου, αντί των πέντε μηνών των προηγούμενων ετών. ”Συμπυκνωμένο” αλλά με πρόγραμμα που περιλαμβάνει περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλη φορά, το νέο Φεστιβάλ Αθηνών φιλοδοξεί να σταθεί επάξια απέναντι στα επιτυχημένα καλλιτεχνικά φεστιβάλ του εξωτερικού –η διάρκεια των οποίων δεν ξεπερνά, συνήθως, τον ένα μήνα.

Η δεύτερη, και σημαντικότερη ίσως, από τις καινοτομίες που εισάγονται φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών είναι η επέκταση των χώρων στους οποίους πραγματοποιείται. Καταργώντας την ”αποκλειστικότητα” του Ηρωδείου, που σύμφωνα με τον κ. Λούκο δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλά καλλιτεχνικά είδη, και του Λυκαβηττού, όπου φέτος πραγματοποιούνται μόνο τρεις εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ ”ανοίγεται” σε επτά ακόμη χώρους.

Έτσι, πολλές από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών 2006 πραγματοποιούνται στο νέο χώρο Πειραιώς 260 (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να φιλοξενήσει εναλλακτικές εκδηλώσεις, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη, τα θέατρα Κοτοπούλη, Πόρτα και Τέχνης και το ”Σχολείον” της Ειρήνης Παπά.

Το ”άνοιγμα” του Φεστιβάλ είναι, όμως, σύμφωνα πάντα με το νέο πρόεδρό του, και κοινωνικό: οι τιμές των εισιτηρίων μειώθηκαν, οι φοιτητές δραματικών σχολών, ωδείων και πανεπιστημίων έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις πρόβες των παραστάσεων, ενώ η συνεργασία με το Φόρουμ των μεταναστών προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά των μεταναστών να παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις και συναυλίες των συμπατριωτών τους.

Από φέτος εγκαινιάζεται και η συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών με επιτυχημένα καλλιτεχνικά – πολιτιστικά φεστιβάλ του εξωτερικού, όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν, το Φεστιβάλ της Βενετίας και το Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης και με θέατρα όπως η Schaubine του Βερολίνου, το Lincoln Center της Νέας Υόρκης και το Sandlers Welsh του Λονδίνου. Ανταλλαγές παραστάσεων με τα παραπάνω φεστιβάλ και θέατρα έχουν ήδη προγραμματιστεί.

Στα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών συγκαταλέγονται ”Η Μεταμόρφωση” του Franz Kafka, διαδραστική παράσταση με βίντεο και ηλεκτρονική μουσική, από τη θεατρική ομάδα La Fura dels Baus της Βαρκελώνης, στο θέατρο Λυκαβηττού, από τις 20 έως τις 22 Ιουνίου, η παράσταση Petit psaume du matin, με παραδοσιακές μουσικές από την Καμπότζη, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο και την Ουγγαρία και χορογραφίες του επίτιμου προσκεκλημένου της Αβινιόν Josef Nadj, στις 3 και 4 Ιουνίου, στο χώρο Πειραιώς 260, αλλά και η χοροθεατρική παράσταση Impromptus της Sasha Waltz σε μουσική Φραντς Σούμπερτ, στις 7 και 8 Ιουνίου στον ίδιο χώρο.

Στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε, μεταξύ άλλων, παραστάσεις όπως η όπερα ”Η πεντάμορφη και το τέρας” από τον Philip Glass, με ταυτόχρονη προβολή της ομώνυμης ταινίας του Jean Cocteau, στις 3 και 4 Ιουλίου, οι συναυλίες των Diana Krall, B.B. King και Liza Minnelli, στις 13, 22 και 26-27 Ιουλίου αντίστοιχα, αλλά και η θεατρική παράσταση ”Οι βάρβαροι” του Μαξίμ Γκόργκι, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Δραματικού Κέντρου της Νορμανδίας, Εric Lacascade.

Όσον αφορά το Φεστιβάλ Επιδαύρου, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνικού Φεστιβάλ, αυτό περιορίζεται σε διάρκεια -από δέκα διήμερα σε έξι–περιλαμβάνει, όμως, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι Πέρσες του Αισχύλου, μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Αττις, του Εθνικού Θεάτρου Τουρκίας, του Φεστιβάλ Επιδαύρου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, καθώς και οι Ικέτιδες του Ευριπίδη, μία δίγλωσση παράσταση, στα ελληνικά και τα ολλανδικά, υπό την επιμέλεια των σκηνοθετών Μιχαήλ Μαρμαρινού και Paul Koek.

Ανανεωμένο εμφανίζεται και το μέρος του Φεστιβάλ που τιτλοφορείται ”Μουσικός Ιούλιος” και λαμβάνει χώρα στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Από τις παραστάσεις του ξεχωρίζει το Piandaemonium, 6 πιάνα – 12 πιανίστες, που δημιουργήθηκε το 1998 από την πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου, και δίνει την ευκαιρία σε 12 σολίστες να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, μέσα από την αγάπη τους για τη μουσική και το πιάνο. Η συναυλία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Ιουλίου.

Ηρώ Κουνάδη

* Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ ανά χώρο στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v