Don Carlo: Βέρντι και Βισκόντι στο Μέγαρο

Η όπερα Don Carlo του Βέρντι μέσα από τη ματιά του μεγάλου Λουκίνο Βισκόντι θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής από τις 12 έως τις 31 Μαΐου. Στην ιστορική παράσταση του 1965 που θα αναβιώσει ενώπιον του αθηναϊκού κοινού ο Ιταλός σκηνοθέτης είχε πέρα από τη σκηνοθεσία αναλάβει και τα σκηνικά, αλλά και τα κουστούμια.
Don Carlo: Βέρντι και Βισκόντι στο Μέγαρο

Το τετράπρακτο αριστούργημα του λυρικού μελοδράματος ”Don Carlo” του Τζουζέπε Βέρντι, σε λιμπρέτο των Ζοζέφ Μερύ και Καμίγ ντι Λοκλ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, την Παρασκευή 12 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ.

Θα επαναληφθεί σε εννέα ακόμη παραστάσεις. Πρόκειται για μια αναβίωση της ιστορικής παράστασης του 1965 που έκανε πρεμιέρα στην Όπερα της Ρώμης με την υπογραφή του Λουκίνο Βισκόντι όχι μόνο στη σκηνοθεσία αλλά και στα σκηνικά και τα κοστούμια. Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο μετέχει στον εορτασμό των εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη (1906-1975), του πατέρα του νεορεαλισμού, που η παρουσία του υπήρξε καθοριστική για τον κόσμο της έβδομης τέχνης. Ο Βισκόντι που αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος την όπερα, με τις ιδιοφυείς σκηνοθετικές του απόψεις και την εκπληκτική σκηνογραφική του αντίληψη, δημιούργησε παραστάσεις που χαρακτηρίζονται από την απόλυτη διαχρονικότητα.

Η όπερα Ντον Κάρλο, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία (Ντον Κάρλος) του γερμανού δραματουργού Φρήντριχ Σίλλερ, ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή στις 11 Μαρτίου 1867, στο Αυτοκρατορικό Θέατρο της Όπερας των Παρισίων και αποτελείτο από πέντε πράξεις. Ο Βέρντι δεν σταμάτησε να δουλεύει πάνω στο έργο και, 17 χρόνια αργότερα, το 1884 παρουσιάστηκε στο Μιλάνο η τετράπρακτη, ιταλική εκδοχή της όπερας που θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής με την πολύτιμη χορηγία του Private banking της Εθνικής Τράπεζας.

Η επιμέλεια της αναβίωσης της παράστασης που θα απολαύσει το αθηναϊκό κοινό ανήκει στον Αλμπέρτο Φασίνι και η σκηνοθεσία της στον Τζόζεφ Φρανκόνι Λι. Την αποκατάσταση των σκηνικών και των κοστουμιών έχει αναλάβει ο Αλεσάντρο Τσιαμαρούγκι. Η διανομή περιλαμβάνει καταξιωμένους λυρικούς ερμηνευτές, ανάμεσα τους, η ελληνίδα σοπράνο Δήμητρα Θεοδοσίου, η Λεοντίνα Βαντούβα, η Τζιοβάννα Καζόλα, ο εξαιρετικός ιταλός τενόρος Μάρκο Μπέρτι (Ντον Κάρλο), ο Φραντζέσκο Ελέρο ντ’Αρτένια, ο Κάρλο Κολομπάρα και ο Αντονυ Μάικλς Μουρ.

Εκλεκτοί ερμηνευτές, έλληνες και ξένοι συμπληρώνουν την διανομή: Τσέλια Κοστέα, Βικτώρια Μαϊφάτοβα, Ντάριο Βολοντέ, Βαγγέλης Χατζησίμος, Αλμπέρτο Γκαζάλε, Χριστόφορος Σταμπόγλης, Ασκαρ Αμπντρασακόφ, Δημήτρης Καβράκος, Μάρκο Σπότι. Συμπράττουν επίσης οι Μαίρη-Ελεν Νέζη, ο Δημήτρης Σιγαλός, ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης και η Βασιλική Καραγιάννη.

Τους εκλεκτούς σολίστ πλαισιώνει η Χορωδία (διεύθυνση Νίκος Βασιλείου) και η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού.

Οι παραστάσεις του ”Don Carlo” θα διαρκέσουν ως τις 23Μαϊου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v