Αλεξία Μουζά: Ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο

Μια ανερχόμενη σολίστ με διεθνή καριέρα σε δύο σονάτες-ορόσημα του Λιστ και του Σοπέν στο Μέγαρο Μουσικής.

Μια νεαρή πιανίστρια με «καταπληκτική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια». Μια σολίστ με λαμπρές σπουδές στο εξωτερικό, πάμπολλες διακρίσεις στο βιογραφικό της, βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και συνεργασίες με σπουδαίους αρχιμουσικούς. Η Αλεξία Μουζά, μετά το πρόσφατο ντεμπούτο της στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, επιστρέφει στην Αθήνα για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στις 20:30 στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων Φραντς Λιστ, ο οποίος ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2019 και περιλαμβάνει συναυλίες με πιανιστικά έργα καθώς και με συνθέσεις για φωνή και πιάνο του μεγάλου ούγγρου μουσουργού. Στο πρόγραμμά του ρεσιτάλ της στο Μέγαρο δύο σονάτες-ορόσημα του Ρομαντισμού: η Τρίτη του Σοπέν και η Σονάτα σε σι ελάσσονα του Λιστ.

H Αλεξία Μουζά…
…κέρδισε, σε ηλικία 11 ετών, το αριστείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου «Φίλων 2000». Έκτοτε διακρίθηκε σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ιαπωνία, ενώ το 2015 απέσπασε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Ως προσκεκλημένη σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα «Χάυντν» του Μπολτσάνο-Τρέντο, την ΚΟΘ και την ΚΟΑ, τη Φιλαρμονική του Μπακάου, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Feminarte, την Ορχήστρα Νέων του Φιέζολε, την Κρατική Συμφωνική του Μεξικού και τη Συμφωνική του Τόκιο. Έχει συνεργαστεί με τους διευθυντές ορχήστρας Όλα Ρύντνερ, Μίλτο Λογιάδη, Αναστάσιο Συμεωνίδη, Ενρίκε Μπάτις, Μανουέλ Λόπες, Οβίντιου Μπαλάν, Τσινγκ-Πο Πολ Τσανγκ, Κεν Τακασέκι. Το 2011 προσκλήθηκε στο Φεστιβάλ για Νέους Πιανίστες στο Καράκας, όπου εμφανίστηκε με τη Συμφωνική «Σιμόν Μπολίβαρ» της Βενεζουέλας. Στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ έδωσε masterclass για τους μαθητές του El Sistema.

Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες (Χονγκ Κονγκ, Βερολίνο, Βοστώνη, Μιλάνο, Ζάλτσμπουργκ, Μπολόνια, Καράκας, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.ά.) και έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ: Sächsisches Mozartfest (Γερμανία), Semaine musicale (Ελβετία), Μουσικός Φλωρεντινός Μάιος, Pomeriggi Musicali, MiTO, «Από τον Μπαχ στον Μπάρτοκ» (Ιταλία), Διεθνές φεστιβάλ πιάνου Σιτσουάν στο Tσενγκντού (Κίνα), Φεστιβάλ «Μότσαρτ» στο Χοκάιντο (Ιαπωνία), Φεστιβάλ «Παντερέφσκι» του Ράλεϋ (ΗΠΑ), Διεθνές φεστιβάλ πιάνου Θεσσαλονίκης και Ναυπλίου, Φεστιβάλ Σαντορίνης.

Έχει ηχογραφήσει δύο audio-DVD για τη Multigram Classical (Κοντσέρτο για 3 πιάνα K. 242 του Μότσαρτ και έργα Μπετόβεν, Μότσαρτ, Σούμαν και Σοπέν).

Το πρόγραμμα της συναυλίας
Η Σονάτα αρ. 3, με την οποία αρχίζει το ρεσιτάλ της Αλεξίας Μουζά στο Μέγαρο, είναι μία από τις δυσκολότερες –από τεχνικής άποψης– συνθέσεις για πιάνο του Σοπέν. Γράφτηκε το 1844, όταν η υγεία του είχε επιδεινωθεί σημαντικά, και θεωρείται το τελευταίο μεγάλο έργο του. Στο δεύτερο μέρος θα ακουστεί η Σονάτα σε σι ελάσσονα του Φραντς Λιστ, η μοναδική σονάτα για πιάνο που συνέθεσε ο λαμπρός ούγγρος μουσουργός (1849-1853, Βαϊμάρη). H Σονάτα σε σι ελάσσονα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο ως αμιγώς μουσικό έργο, όσο και ως υπόκρουση σε κινηματογραφικές ταινίες.

Frédéric Chopin (1810-1849)
Σονάτα για πιάνο αρ. 3 σε σι ελάσσονα, έργο 58
Allegro maestoso
Scherzo: molto vivace
Largo
Finale: Presto non tanto

Διάλειμμα

Franz Liszt (1811-1886)
Σονάτα για πιάνο σε σι ελάσσονα, S. 178



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v