Τα 10 πιο αγαπημένα μας κινηματογραφικά soundtrack

Κεφάτα και μελωδικά, ατμοσφαιρικά και στοιχειωτικά ενίοτε, αυτά είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη τα καλύτερα soundtrack όλων των εποχών. Πατήστε play.
Τα 10 πιο αγαπημένα μας κινηματογραφικά soundtrack
της Ηρώς Κουνάδη

Soundtrack που έχουμε ακούσει στο repeat, που μας έχουν συνοδεύσει σε road trips, που έχουμε χορέψει σε μπαρ, που έχουμε εκτιμήσει ενίοτε και περισσότερο από τις ταινίες που έντυσαν. Αυτά είναι τα πιο αγαπημένα μας κινηματογραφικά soundtrack. Τα δικά σας, τα περιμένουμε στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Χαμένοι στη Μετάφραση (Lost in Translation)



Η γαλλική σκηνή φτιάχνει ατμόσφαιρα στην πολυαγαπημένη ταινία της Sofia Coppola, με κομμάτια που υπογράφουν οι Phoenix, Sebastien Tellier και Air, αλλά και με τις στοιχειωτικές κιθάρες του Ιρλανδού Kevin Shields στην προ-επανένωσης των My Bloody Valentine περίοδο. Αποκορύφωμα όλων, το “Just Like Honey” των Jesus & Mary Chain.

Juno



Το διαμαντάκι του Jason Reitman που έκανε την έκπληξη κερδίζοντας Όσκαρ σεναρίου, μας έχει συντροφεύσει με τη μουσική του σε ένα σωρό road trips. Οι γλυκύτατες μελωδίες των Kimya Dawson, Belle & Sebastian, Barry Louis Polisar, Velvet Underground και Sonic Youth ακούγονται στο repeat, μαζί με τον απόλυτο ύμνο στην αγάπη των Moldy Peaches, που λέγεται “Anyone else but you”.

24 Hour Party People



Μια ταινία για τη γέννηση της Factory Records και της σκηνής του Μάντσεστερ των 70s-80s δεν θα μπορούσε να έχει για soundtrack τίποτα λιγότερο από ύμνους σαν τα "Anarchy in the U.K." των Sex Pistols, "Janie Jones" των Clash, "Ever Fallen in Love" των Buzzcocks, και "Loose Fit" των Happy Mondays. Χρειάζεται να πούμε περισσότερα;

Ο Πρωτάρης (The Graduate)



Ο σκηνοθέτης Mike Nichols πήρε την ποπ των 60s και την τοποθέτησε, για πρώτη φορά με τόση επιτυχία, στη ραχοκοκαλιά ενός χολιγουντιανού blockbuster. Τα κομμάτια των Simon and Garfunkel είναι μέχρι σήμερα απόλυτα συνδεδεμένα με την ταινία στη συνείδηση του παγκόσμιου κοινού, ενώ οι jazz-pop συνθέσεις του Dave Grusin όπως το "Sunporch Cha-Cha-Cha" δένουν υπέροχα μαζί τους.

Trainspotting



Η ταινία-φαινόμενο των 90s είχε αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα soundtrack όλων των εποχών: Τι Iggy Pop, τι New Order, τι Lou Reed, τι Blur, τι Pulp, τι David Bowie, τι Underworld, τι Joy Division και τι Sleeper, η μισή βρετανική σκηνή αναβιώνει και παρελαύνει από τα δύο CD του, κάνοντας τον πλανήτη να παραληρεί.

Pulp Fiction



…Και όλες οι άλλες ταινίες του Ταραντίνο, εδώ που τα λέμε. Το Pulp Fiction, όμως, θα είναι πάντα πρώτο στις καρδιές μας, γιατί κανείς δεν θα βαρεθεί ποτέ να ακούει τη Misirlou του Dick Dale and his Del-tones, back to back με το Jungle Boogie των Kool & The Gang. Ούτε θα ξεχάσει ποτέ την σκηνή με την Uma Thurman να σιγοτραγουδά το "Girl, You'll Be A Woman Soon" των Urge Overkill, ή εκείνη του τουίστ υπό τους ήχους του "You Never Can Tell" του Chuck Berry.

Ο Νονός (The Godfather)



Ο Nino Rota κέρδισε, επιτέλους, την καταξίωση που ο πλανήτης του χρωστούσε χρόνια, υπογράφοντας το στοιχειωτικό soundtrack του Νονού, που δεν χρειάζεται ούτε μια λέξη για να «μιλήσει».

Δυο Καπνισμένες Κάνες (Lock, Stock and Two Smoking Barrels)



Ο Γκάι Ρίτσι παίζει, κατά την ταπεινή μας άποψη, απέναντι στον Ταραντίνο στην κατηγορία «σκηνοθέτες με μουσικάρες στις ταινίες τους». Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του παντρεύει The Stooges, Stone Roses, James Brown, The Castaways και Robbie Williams με αυτήν εδώ την απίστευτη εκτέλεση του Zorba the Greek από τους John Murphy & David Hughes, σε ένα μεγαλειώδες αποτέλεσμα.

Rushmore



…Επειδή φοβερά soundtrack χωρίς Wes Anderson δε γίνονται. Ο σκηνοθέτης αρχικά ήθελε ολόκληρο το soundtrack να αποτελείται από κομμάτια των Kinks. Και ευτυχώς που άλλαξε γνώμη, γιατί το υπέροχο "Nothin' in the World " τους δένει φανταστικά με το "Making Time" των Creation, με τη μελαγχολική τζαζ του "Blinuet" των Zoot Sims, με το "Here Comes My Baby" του Cat Stevens, με το “A Quick One, While He’s Away” των The Who και με τα γλυκύτατα ορχηστρικά του Mark Mothersbaugh .

Arizona Dream



Το soundtrack που έγραψε ο Goran Bregovic για την ταινία του Emir Kusturica τα έχει όλα: Το σούπερ κεφάτο, καυστικό Get the Money, τα στοιχειωτικά In the Death Car και TV Screen, το μελαγχολικό Gunpowder, και… την φωνή του Iggy Pop.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v