Η Γιώτα Νέγκα μιλά στο in2life

Η Γιώτα Νέγκα μιλά στο in2life για τον νέο της δίσκο, τις live εμφανίσεις της, το λαϊκό τραγούδι σήμερα και την… «αγία τριάδα» της δισκογραφίας της.
Η Γιώτα Νέγκα μιλά στο in2life
της Ειρήνης Ορφανίδου

Εγώ μετράω τα ρέστα μου να βγάλω κι άλλο μήνα
ανοίγω και δε βλέπω ουρανό
εσύ έχεις στο πιάτο σου ολόκληρη Αθήνα
ανοίγεις και χαζεύεις το κενό

Το «Δίκιο» από το άλμπουμ της σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη, «Καινούριο Φιλί» ξεχώρισε αμέσως. Ήταν οι στίχοι -του Οδυσσέα Ιωάννου- η μουσική, η ερμηνεία, με μια λέξη, το momentum.

Η ίδια το τοποθετεί στην κορυφή της «αγίας τριάδας» του προσωπικού ρεπερτορίου της.
Από την άλλη, αν μετρήσει κανείς τις αντιδράσεις όταν ερμηνεύει το «Με τα μάτια κλειστά» -ανθρώπους που την ακούν και κρατούν την ανάσα τους- μπορεί άνετα να το ανεβάσει πρώτο. Αλλά, μικρή σημασία έχει.

Η Γιώτα Νέγκα είναι λαϊκή τραγουδίστρια, έτσι όπως κατά βάθος θα θέλαμε να είναι μία λαϊκή τραγουδίστρια. Δεν έπαιξε ποτέ με τη «νύχτα», ούτε είδε το τραγούδι σαν «μπίζνα».

Το ενδιαφέρον με τη Νέγκα είναι ότι ξέρει -σαν από πάντα- να «διαβάζει» τα τραγούδια. Μπορεί να πει Ρεπάνη, Καλδάρα, Κορακάκη, Ανδρέου, Κραουνάκη και Καλαντζόπουλο και μετά να περάσει στα σμυρνέικα και από εκεί στον Λειβαδά.

Το καλοκαίρι της κλείνει στις 11 Σεπτεμβρίου, στον Κήπο του Μεγάρου, όπου θα τραγουδήσει με τη Δήμητρα Γαλάνη. Τι θα πουν; Η ερώτηση τέθηκε, αλλά το φυλάει για έκπληξη.

Λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα, κάπου ανάμεσα στα πλοία της γραμμής και με τις βαλίτσες ακόμη στο χέρι, η Γιώτα Νέγκα μίλησε στο in2life.



Πώς κύλησε το συναυλιακό καλοκαίρι σου, ύστερα από έναν χειμώνα με sold out εμφανίσεις;
Πολύ καλά. Συναυλίες με τον Θέμη Καραμουρατίδη και το Καινούριο μας Φιλί που «παλιώνει» όμορφα και γλυκά στην καρδιά μας, αλλά και συμμετοχές πολλές και συνυπάρξεις με φίλους.

Εάν σου ζητούσα να συνοψίσεις το «Καινούριο Φιλί», τι θα έλεγες;
Για μένα είναι ένας δίσκος-σταθμός. Είναι στην ουσία μια καινούρια αφετηρία… σαν να ξεκινάω πάλι από την αρχή, με την ίδια αγάπη, την ίδια αθωότητα, τα ίδια όνειρα. Κι αυτό είναι μαγικό και το χρωστάω στους δημιουργούς.

Τι σημαίνει σήμερα «λαϊκή τραγουδίστρια»; Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σύγχυση.
Ό,τι σήμαινε πάντα. Λαϊκή τραγουδίστρια είναι αυτή που φέρει μνήμες και κώδικες από το χθες της ελληνικής μουσικής στο σήμερα και το αύριο της. Καμία σύγχυση δεν υπάρχει.

Νέα παιδιά, όπως οι Imam Baidi και οι Gadjo Dilo, πείραξαν ρεμπέτικα και λαϊκά, δίνοντας τους «δεύτερη ζωή» -ειδικά σε ό,τι αφορά στο νεανικό κοινό. Πώς βλέπεις τέτοιου είδους απόπειρες;
Είμαι πολύ θετική σε αυτά τα «πειράγματα», αρκεί να γίνονται με σεβασμό στον πυρήνα του τραγουδιού. Έχει σημασία μαζί με τη φρεσκάδα και τις ιδέες που φέρνουν, να διατηρούν και τους κώδικες της μουσικής μας.

Η αγία τριάδα του προσωπικού ρεπερτορίου σου είναι;...
«Δίκιο», «Έχω Άνθρωπο», «Με τα μάτια κλειστά».

Αυτό που ακόμη συμβαίνει, μία δεκαετία μετά, όταν ερμηνεύεις το «Με τα μάτια κλειστά», μπορείς να το... ερμηνεύσεις;
Είναι ένα τραγούδι που έχει αγαπηθεί. Και η αγάπη είναι κάτι βαθύ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου θα τραγουδήσεις με τη Δήμητρα Γαλάνη στον Κήπο του Μεγάρου. Μίλησε μας για τη γνωριμία και τη σχέση σου μαζί της. Τι θα πείτε, τι θα μοιραστείτε επί σκηνής;
Η Δήμητρα Γαλάνη είναι όχι μόνο σπουδαία ερμηνεύτρια και δημιουργός, αλλά και μια σπουδαία, ολοκληρωμένη προσωπικότητα που εκτιμώ και θαυμάζω από την εφηβεία μου. Στον Κήπο του Μεγάρου μου κάνει την τιμή και με καλεί να τραγουδήσουμε μαζί μερικά από τα πιο αγαπημένα λαϊκά τραγούδια.

Info:
27/9 Αλμυρός Βόλου
29/8 Νέμεα
4/9 Αισχύλεια, Ελευσίνα
9/9 Ηλιούπολη
11/9 Mε τη Δήμητρα Γαλάνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v