Μουσικές σκηνές: Όσα θα δούμε φέτος

Ο Τζίμης Πανούσης κάνει την Πειραιώς… Γκουαντάναμο, ο Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στον Σταυρό του Νότου και άλλα νέα από το μέτωπο των μουσικών σκηνών.
Μουσικές σκηνές: Όσα θα δούμε φέτος
του Βάιου Μαχμουντέ

Την ώρα που οι πίστες των μεγάλων νυχτερινών κέντρων κλονίζονται, οι μουσικές σκηνές συνεχίζουν, σχεδόν αθόρυβα, να προσελκύουν θεατές, μετρώντας sold out που τόσο απίθανα μοιάζουν στις μέρες μας. Όλα δείχνουν ότι και φέτος τα προγράμματα στις μουσικές σκηνές της πόλης θα έχουν τον πρώτο λόγο με γνωστούς καλλιτέχνες, αγαπημένα τραγούδια και παρεΐστικη διάθεση. Μεγάλες επιστροφές, νέες συνεργασίες, “συνήθεις ύποπτοι”, αλλά και καινούριοι χώροι συνθέτουν το σκηνικό της νέας σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Με την λίστα των ονομάτων να συμπληρώνεται διαρκώς, επιλέξαμε μερικά από τα πιο αναμενόμενα προγράμματα που θα απολαύσουμε τους επόμενους μήνες. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Ο Τζίμης Πανούσης δίνει το σύνθημα έναρξης της νέας σεζόν από την “Ακτή Πειραιώς” που την μετονόμασε σε “Guantanamo Club” για τις ανάγκες της νέας του παράστασης “Χωρατόριο 3 σε Ρε Μίζερο”. Από τις 17 Οκτωβρίου και για δέκα παραστάσεις, ο εκκεντρικός καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια ακόμη καυστική σάτιρα για “άνεργους, άνευρους και παραδομένους στον ψηφιακό μεσαίωνα”.

Επόμενη στάση, το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, εκεί όπου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει ανανεωμένος μετά από ένα χρόνο απουσίας, καθώς “η εμφάνιση προϋποθέτει εξαφάνιση”, όπως λέει. Το νέο του πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια από την δισκογραφία του, διασκευές άλλων δημιουργών, αλλά και νέο υλικό από τον επερχόμενο δίσκο του. Επί σκηνής θα τον συνοδεύουν τέσσερις μουσικοί, οι Γιώργος Καλούδης, Μανόλης Πάππος, Φώτης Σιώτας και Δημήτρης Τσεκούρας. Ραντεβού, λοιπόν, στις 31 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.


Συνεχίζουμε με τον “Σταυρό του Νότου”. Τουλάχιστον μια στάση στο κλασσικό “στέκι” της οδού Φραντζή επιβάλλεται, καθώς φέτος η μουσική σκηνή συμπληρώνει 20 χρόνια λειτουργίας. Και το γιορτάζει ανάλογα με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλίες πολλών γνωστών καλλιτεχνών και συγκροτημάτων. Για την ώρα, ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις του Χρήστου Θηβαίου στο club του Σταυρού του Νότου (από 3/10), της Γιώτας Νέγκα με τον Θέμη Καραμουρατίδη στο plus (από 4/10) και της Μελίνας Κανά στην σκηνή του club με την συμμετοχή του Πέτρου Μάλαμα το Νοέμβριο. Σύντομα θα ανακοινωθούν κι άλλοι καλλιτέχνες.


Πολλά ονόματα ακούγεται ότι θα δούμε ζωντανά σε κάποια από τις μουσικές σκηνές της πόλης, ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Αν όλα πάνε καλά, η Δήμητρα Γαλάνη θα παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα στη σκηνή του Gazarte στο Γκάζι τον Δεκέμβριο, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τη Ματούλα Ζαμάνη θα συναντήσει ξανά το αθηναϊκό κοινό για περιορισμένες εμφανίσεις με τραγούδια από το νέο του δίσκο “Πρόσκληση σε δείπνο κυανίου” και ο Γιάννης Χαρούλης θα εμφανιστεί έχοντας στο πλευρό του τη Μελίνα Ασλανίδου. Επίσης, νέο πρόγραμμα ετοιμάζει ο Γιάννης Κότσιρας με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ “΄Ό,τι θυμάσαι δεν πεθάνει”. Καθόλου απίθανο να τον δούμε παρέα με τον Μανώλη Λιδάκη.

Για τη νέα χρονιά σημειώστε την επιστροφή του Σωκράτη Μάλαμα στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου (από 23/1), και του Νίκου Πορτοκάλογλου στον ίδιο χώρο από τον Φεβρουάριο. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα σειρά παραστάσεων του Φοίβου Δεληβοριά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη μουσική σκηνή Passport του Πειραιά από τις 17 Ιανουαρίου. Μετράμε και δύο απουσίες: Τόσο η Νατάσσα Μποφίλιου, όσο και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη δεν έχουν προγραμματίσει εμφανίσεις για τον φετινό χειμώνα. Όπως είναι γνωστό η Ζουγανέλη θα ερμηνεύσει την Εντίθ Πιαφ σε μια μουσική βιογραφία για το Εθνικό Θέατρο που θα ανέβει σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια τον Φεβρουάριο στο Rex.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v