Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τον Βιβάλντι στο Μέγαρο

Η Καμεράτα και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου «παντρεύουν» τον Μάνο Χατζιδάκι με τον Βιβάλντι, παρουσιάζοντας «μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί» στο Μέγαρο.
Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τον Βιβάλντι στο Μέγαρο
«Βρίσκομαι σε μια αίθουσα συναυλιών. Παίζουν Βιβάλντι και με το πρώτο θέμα βλέπω το κάθισμα πλάι μου αδειανό... Μια καταιγίδα ξέσπασε κραυγάζοντας... ένα σφύριγμα σκίζει την πολιτεία στα δυο... αφήνοντας να διαφανεί ο ήχος από ένα παλιό τσέμπαλο... Όλα αυτά μπερδεύτηκαν μέσα μου, μαζί με ένα εξαίσιο θέμα του Βιβάλντι που είχα ακούσει πριν από λίγες μέρες και που εξακολουθούσε να επανέρχεται τυραννικά στη μνήμη μου...».
Απόσπασμα από το κείμενο του Μ. Χατζιδάκι που συνοδεύει το Χαμόγελο της Τζοκόντας

Η πολυβραβευμένη Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διεθνώς προβεβλημένου μαέστρου και καλλιτεχνικού της διευθυντή Γιώργου Πέτρου, συνεχίζει τις ‘περιπετειώδεις μουσικές της αναζητήσεις’, παρουσιάζοντας το αριστουργηματικό έργο του Μάνου Χατζιδάκι, Το χαμόγελο της Τζοκόντας, με αφηγήτρια την σπουδαία ελληνίδα ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου.

Στην εκδήλωση – αφιέρωμα της Ορχήστρας στον μεγάλο έλληνα συνθέτη, οι διάφανοι και μαγευτικοί ήχοι της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι (σε σύγχρονα όργανα) συνδιαλέγονται με τέσσερα δημοφιλή Κοντσέρτα του μεγάλου συνθέτη του ιταλικού μπαρόκ, Αντόνιο Βιβάλντι (σε όργανα εποχής).

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου (8:30 το βράδυ) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, αποτελεί παραγωγή του Μουσικού & Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος (Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής ) και πραγματοποιείται με την ευγενική στήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. Μέγας χορηγός της Ορχήστρας είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Η «Τζοκόντα» του Χατζιδάκι
Το Χαμόγελο της Τζοκόντας γράφτηκε το 1964 στη Νέα Υόρκη. Ο Μάνος Χατζιδάκις το εμπνεύστηκε με αφορμή μια γυναίκα που είδε να περπατά με «απελπισμένη αδιαφορία», κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης στη πόλη της Νέας Υόρκης, μέσα στη μοναξιά του πλήθους. Ο ίδιος έψαξε να τη βρει. Χωρίς αποτέλεσμα. Το περιστατικό αυτό σε συνδυασμό με το αινιγματικό ‘Χαμόγελο της Τζοκόντας’, τον περίφημο πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που κοσμούσε το εξώφυλλο ενός βιβλίου στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου, αλλά και με ένα «εξαίσιο μουσικό θέμα» του Βιβάλντι που τριγυρνούσε στο μυαλό του, είναι η πηγή της έμπνευσης γι’ αυτό το υπέροχο έργο.

Το έργο ηχογραφήθηκε με παραγωγό τον σταρ Κουΐνσι Τζόουνς και λατρεύτηκε από γενιές ελλήνων (και όχι μόνο). Σύνθεση με έντονο ελληνικό άρωμα, αποτελείται από δέκα τραγούδια (Όταν έρχονται τα σύννεφα, Κοντέσα Εστερχάζυ, Η παρθένα της γειτονιάς μου, Βροχή, Προσωπογραφία της μητέρας μου, Κοντσέρτο, Ο κ. Νολλ», Οι δολοφόνοι, Βραδινή επιστροφή και Χορός με τη σκιά μου), που γράφθηκαν «με ένα συγκερασμό απελπισίας και αναμνήσεων» με αφορμή τη μοναχική αυτή γυναίκα μέσα στο πλήθος. «Κάθε τραγούδι ένας μονόλογός της κι όλα μαζί συνθέτουν την ιστορία της, μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί», μας λέει ο Χατζιδάκις. Στη μοναχική γυναίκα της Νέας Υόρκης, μέσα από τα κείμενα του ίδιου του Χατζιδάκι, δίνει πνοή η σπουδαία ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου.

Ο Μάνος συναντά τον Βιβάλντι
Εξαιρετικό παραμένει και το υπόλοιπο μουσικό πρόγραμμα, καθώς η Καμεράτα, συνδυάζει στη μουσική της παλέτα τα μαγευτικά χρώματα της μουσικής του Μάνου με τέσσερα αριστουργηματικά Κοντσέρτα του Αντόνιο Βιβάλντι, τα οποία θα μονοπωλήσουν το πρώτο μέρος της συναυλίας. Το Koντσέρτο για έγχορδα σε ντο μείζονα RV 113, το Κοντσέρτο για τέσσερα βιολιά σε σι ελάσσονα RV 580, το Kοντσέρτο για δύο βιολιά σε λα ελάσσονα RV 522, αλλά και το πολυαγαπημένο Κοντσέρτο για δυο Μαντολίνα σε σολ μείζονα, RV 532 θα ζωντανέψουν μέσα από τα όργανα εποχής των σολίστ της Ορχήστρας Σέρτζιου Ναστάσα, Liu Jing, Julieta Avetyan, Otilia Alitei (βιολί), αλλά και των Θεόδωρου Κίτσου και Ana Belén Tejedor de la Iglesia στο μαντολίνο, αντίστοιχα. 


Info:
Το Χαμόγελο της Τζοκόντας, του Μάνου Χατζιδάκι
«…μια ιστορία σύγχρονη και παλιά μαζί»
Από την Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και τον μαέστρο Γιώργος Πέτρου
Αφήγηση: Όλια Λαζαρίδου
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013 (20:30)
Αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»
Τιμές εισιτηρίων € 16 ,00 – 30,00 – 43,00 - 60,00 (Διακεκριμένη Ζώνη)
Ειδικές τιμές € 8,50 (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 11,00 (65+, πολύτεκνοι)
Πληροφορίες: 210 72.82.333 και www.megaron.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v