Μουσικές σκηνές: Όσα θα ακούσουμε τη νέα σαιζόν

Οι μουσικές σκηνές της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους και μας υπόσχονται μια σαιζόν γεμάτη μελωδίες, παρεΐστικες βραδιές και καλές τιμές.
Μουσικές σκηνές: Όσα θα ακούσουμε τη νέα σαιζόν
της Δώρας Αμαραντίδου

Η οικονομική ύφεση και η κοινωνική αρρυθμία κάνει αρκετούς δημιουργούς και τραγουδιστές ακόμα να ψάχνονται για τις εμφανίσεις τους την τρέχουσα περίοδο. Είναι στη σκέψη για το αν και πού θα τραγουδήσουν. Λογικό και επόμενο, αφού δυστυχώς η τέχνη καταντά είδος πολυτελείας σε τέτοιες εποχές. Ωστόσο, η πρώτη χαρτογράφηση πολύ καλών παραστάσεων σε αθηναϊκές και πειραιώτικες μουσικές σκηνές είναι εδώ. Έτσι, για να έχουμε μια πρώτη εικόνα και να κάνουμε έναν προγραμματισμό στη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη ψυχαγωγία μας σε συναυλίες καλλιτεχνών που έχουν κάτι ουσιώδες και ωραίο να πουν. Είτε με ροκ ή λαϊκές καταβολές, είτε του έντεχνου ή παραδοσιακού χώρου, συλλέξαμε τις εμφανίσεις τραγουδοποιών και ερμηνευτών που έχουν απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, διάρκεια στο χρόνο και φρεσκάδα στο καλλιτεχνικό παρόν τους. Οι τιμές, όσες έχουν φιξαριστεί μέχρι στιγμής, είναι ίδιες με τις περσινές, δηλαδή 10 με 12 ευρώ για είσοδο και ποτό για όρθιους ή στο μπαρ.

Τα Κίτρινα Ποδήλατα με κομμάτια από το νέο τους δίσκο «Ετών 16» ανεβαίνουν στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus. Η έναρξη γίνεται στις 11 Οκτώβρη και εκεί θα παίζουν κάθε Παρασκευή. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει τραγούδια από το νέο δίσκο, όπως «Κράτησέ με», «Ετών 16», «Όσο ανασαίνω ζω», «Χελιδόνι του Χειμώνα», «Ναυάγιο», καθώς και από την έως τώρα πορεία τους όπως τα «Μη μ' αγγίζεις», «Να σε δω να γελάς», «Ταξιδεύω το εγώ μου», «Αυτά που έχεις ξεχάσει», «Θα πάρω φόρα», «Ακόμα μια ζωή». Έχουν ετοιμάσει και διασκευές τραγουδιών από την ελληνική και ξένη ροκ σκηνή. Από το τρίωρο μουσικό ταξίδι τους δεν θα λείψουν οι εκπλήξεις και οι μουσικές συμπράξεις με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της real time σκηνοθεσίας και άλλων οπτικών εφέ.



Οι Χαΐνηδες αναμένεται να προσφέρουν διονυσιακές βραδιές στις 11 Οκτώβρη στο Passport και τα Σάββατα 2 και 9 Νοέμβρη, στο Ρυθμό Stage. Στην 9μελή ομάδα, ο καθένας τους είναι διαφορετικός και η σύνθεσή τους δεν είναι τίποτε άλλο πάρα το πάντρεμα των αντιθέσεών τους. Παίζοντας τα μελωδικά παραμύθια τους, με κύρια θέματα τον έρωτα και το θάνατο, περπατούν σε μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Τους Χαΐνηδες αποτελούν οι Δ. Αποστολάκης (λύρα, φωνή), Δ. Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, φωνή), Μ. Κώτη (φωνή), Δ. Μπρέντας (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ, νέι), Μ. Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι), Α. Νόνης (κρουστά, πιάνο), Α. Σκαμνάκης (μπάσο), Τ. Κανέλλος (ντραμς), K. Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα).

Αφιέρωμα στο Γιώργο Καζαντζή, συνθέτη σπουδαίων τραγουδιών, όπως το «Πέταγμά σου», «Ήτανε Αέρας», «Χειμωνανθός», «Φωτιά κι Αλμύρα», «Μυστικό», «Σαν καταιγίδα», «Μέλισσες», «Κατάρτι κι ατμός», «Σεντόνια δίχτυα», «Ερωτικός χορός», γίνεται στο Ρυθμό Stage. Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου καλεσμένοι του είναι οι Μελίνα Κανά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Παντελής Θεοχαρίδης και Κώστας Παυλίδης. Το Σάββατο 19 Οκτώβρη καλεσμένοι του είναι οι Γιάννης Χαρούλης, Λιζέτα Καλημέρη και Παντελής Θεοχαρίδης. Ενώ και στις δύο βραδιές συμμετέχει η Ερωφίλη. Το ορχηστρικό σχήμα αποτελούν ο Κώστας Ματσίγκος στις κιθάρες και το μαντολίνο, ο Γιώργος Καζαντζής στο πιάνο και η Δέσποινα Σκέντου στο βιολί και στο τραγούδι.

Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδούν στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου την Παρασκευή 18 και 25 Οκτώβρη. Πρόκειται για μια συνάντηση με έντονη την πολυχρωμία στα συναισθήματα, τον παλμό και το χιούμορ. Ο Χρήστος Θηβαίος με ιδιαίτερη έμφαση στους δύο πρώτους δίσκους με τους Συνήθεις Υπόπτους, «Μέρες αδέσποτες» και «Είμαι αυτό που κυνηγάω», δίπλα στα πασίγνωστα τραγούδια του, ετοίμασε να παρουσιάσει και μερικά από τα πιο προσωπικά που δεν ακούγονται συχνά στις συναυλίες. Ενώ δεν θα λείψουν και αναφορές σε αγαπημένους έλληνες και ξένους δημιουργούς. Ο Μίλτος Πασχαλίδης παίζει και τραγουδά άλλοτε με ευαισθησία, άλλοτε με θυμό και σίγουρα με τρυφερότητα και χιούμορ. Κινείται με άνεση ανάμεσα στο σύγχρονο τραγούδι και της παράδοσης, από το Τζίμη Πανούση στον Ερωτόκριτο και από το Θάνο Μικρούτσικο στο Μάρκο Βαμβακάρη. Φυσικά δεν λείπουν τα δικά του τραγούδια, όπως το «Παραμύθι με λυπημένο τέλος», «Φωτιά μου» και «Στα είπα όλα» μέχρι τα πιο πρόσφατα από το δίσκο «Ξένοι σ’ ένα τόπο που αλλάζει».



Ο Βασίλης Σκουλάς θα φέρει την καλλιτεχνική αύρα της Κρήτης στην σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, στις 18, 19, 25 και 26 Οκτώβρη. Καλεσμένοι του επί σκηνής θα είναι ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νεγκα. Ο εκλεκτός λυράρης και ερμηνευτής από τα Ανώγεια παρουσιάζει τραγούδια από όλη τη δισκογραφία του με παραδοσιακά και έντεχνα. Ο Βασίλης Σκουλάς, από το 1965 μέχρι σήμερα, έχει ηχογραφήσει άλμπουμ με τραγούδια- διαμάντια της ελληνικής μουσικής. Ανάμεσα τους: «Το Σεργιάνισμα στην Κρήτη», την «Κρητική ανθολογία», το «Αναστορούμαι», «Ρίζα της φωτιάς» και «Στο ξέσπασμα του φεγγαριού». Ως ερμηνευτής έχει συνεργαστεί με δημιουργούς όπως είναι ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Δημήτρης Χριστοδούλου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Ηλίας Κατσούλης, ο Κώστας Φασουλάς, ο Πάρις Περυσινάκης, ο Γιάννης Νικολάου και ο Μιχάλης Νικολούδης.

Ο Κωστής Μαραβέγιας επανέρχεται με την περσινή του μουσική παράσταση στο Passport με τίτλο «Μαραβέγιας κάτω στον Πειραιά», με ακουστικά όργανα και ρεμπετο-τυμπανοκρουσίες για μια ακόμη βραδιά, την Παρασκευή 18 Οκτώβρη. Τα τραγούδια του, διασκευασμένα για να μοιάζουν… «βγαλμένα από τεκέ και παλιοπειραιώτικο ντουμάνι», όπως λέει ο ίδιος. Δεν παραλείπει να κάνει και διασκευές από τραγούδια που αγαπά και τραγουδάει χρόνια τώρα, κρυφά, σε ρεμπετάδικα του Νέου Ηρακλείου και των Κάτω Εξαρχείων.



Η Λένα Αλκαίου, η Πένυ Ξενάκη και η Μαρία Κανελοπούλου κάνουν το τραγούδι γυναικεία υπόθεση στο Γυάλινο Up Stage club από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου. Μέσα από τις ερμηνείες τους σε σημαντικά τραγούδια, μας θυμίζουν κάποια από εκείνα που τραγουδήσαμε, χορέψαμε και αγαπήσαμε. Η Λένα Αλκαίου με τη στιβαρή ερμηνεία της παρουσιάζει κομμάτια των Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Χρήστο Νικολόπουλο, Νότη Μαυρουδή, Γιάννη Νικολάου, Χάρη Ρώμα και Χ.Γερμενή. Η Πένυ Ξενάκη ενώνει την αισθαντική φωνή της σε πασίγνωστα τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Γιώργου Χατζηνάσιου, Μάριου Τόκα και άλλων μεγάλων συνθετών. Η τρίτη κυρία της παρέας, η Μαρία Κανελοπούλου, που έχει επίσης πολυετή συνεπή παρουσία στο τραγούδι, πέρα από τις τηλεοπτικές κάμερες, αναλαμβάνει να ερμηνεύσει Σταυριανό, Νίκο Ιγνατιάδη, Κ. Τριπολίτη, Τ. Μπουγά.

Η Νατάσσα Μποφίλιου δίνει μουσικές παραστάσεις με τίτλο «Πάμε ξανά» τα Σάββατα 26 Οκτώβρη, 2, 9, 16, 23, 30 Νοέμβρη και 7, 14 Δεκέμβρη στο Passport. Με επιμονή στο προσωπικό της ρεπερτόριο, αυτό που την έκανε ευρέως αγαπητή από στόμα σε στόμα, με έμφυτη αγάπη σε μια ρετρό αισθητική και ιδιαίτερη θεατρικότητα επί σκηνής, έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που αποτελείται από τραγούδια όλων των δίσκων της μέχρι το πιο πρόσφατο τραγούδι, «Άνω τελεία» των Στάμου Σέμση- Γεράσιμου Ευαγγελάτου. Δεν λείπουν και απρόβλεπτες ερμηνείες κομματιών από Μίκη Θεοδωράκη μέχρι Depeche Mode και Adele.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκινά εμφανίσεις στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου το Σάββατο 26 Οκτώβρη. Ο κλασικός πλέον και πάντα έφηβος Βασίλης του ελληνικού ανήσυχου τραγουδιού έχει βάλει στο προσεχές πρόγραμμά του όλα εκείνα τα δημοφιλή τραγούδια του με τα οποία γίνεται πιο επίκαιρός από ποτέ. Βασικός πυρήνας των εμφανίσεων του είναι τα τραγούδια που αγάπησε και αγαπήσαμε, που μας ταξίδεψαν, που δεν έχουν χαθεί στο χρόνο. Δεν θα απουσιάσουν και κομμάτια του τελευταίου άλμπουμ του «Αφετηρία», όπου νέοι συνθέτες ανέλαβαν να δώσουν μελωδίες σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου μέσα από έναν πρωτότυπο διαγωνισμό στο internet για την ανάδειξη νέων δυνάμεων στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας ξεκινά εμφανίσεις και φέτος στο Σταυρό του Νότου Plus τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη. Το πρόγραμμα σχηματίζουν τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο με τίτλο «Ας ρίχνει και χαλάζι» καθώς και άλλα αγαπημένα από τους δύο προηγούμενους «Ανοιξιάτικη μέρα» και «Ταξίδι για να σε βρω». Σίγουρα θα παίξει και διασκευές σε τραγούδια που ο ίδιος έχει επιλέξει, χωρίς να λείπουν οι αυτοσχεδιαστικές στιγμές ακόμα και σε δικά του τραγούδια.



Ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies παίζουν στο Σταυρό του Νότου Club από την Παρασκευή 15 Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή. Οι συναυλίες θα περιλαμβάνουν κομμάτια από το πρόσφατο δίσκο του με τίτλο «Ιστορίες που ίσως έχουν συμβεί» καθώς και κομμάτια που έχουν ήδη αγαπηθεί από προηγούμενα live και θα παιχτούν για πρώτη φορά ζωντανά. Δεν θα λείψουν φυσικά τα παλιά τραγούδια από όλη τη μουσική πορεία του Παύλου Παυλίδη, από τις προσωπικές δισκογραφικές δουλειές του και την αξέχαστη εποχή των «Ξύλινων Σπαθιών». Οι B-Movies είναι οι: Τόλης Δεληγιάννης (μπάσο), Αλέκος Σπανίδης (τύμπανα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα), Θανάσης Τζίνγκοβιτς (ηλεκτρική κιθάρα).

Ο Μανώλης Λιδάκης παρουσιάζει επιλογές τραγουδιών από το πλούσιο ρεπερτόριό του τα Σάββατα 17, 24 Νοέμβρη και κάθε Σάββατο του Δεκέμβρη. Ερμηνεύει κομμάτια από τον πρόσφατο δίσκο του «Β’ Ανάγνωση» με κλασικές πλέον συνθέσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, όπως «Το πρακτορείο», «Το δίχτυ», «Άσπρη μέρα», «Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ», «Γυρναν αμίλητα παιδιά», «Νυν και Αεί». Φυσικά περνά και απ’ όλους τους γνωστούς σταθμούς της καριέρας του, με τα αγαπημένα του λαϊκά, τις μπαλάντες και τα παραδοσιακά.

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου προγραμματίζει εμφανίσεις στο Σταυρό του Νότου Plus στις αρχές Δεκέμβρη και κάθε Σάββατο. Ο τραγουδοποιός που πέρσι έκλεισε τα 30 χρόνια του στο τραγούδι, θέλοντας να γιορτάσει τα μουσικά του γενέθλια κυκλοφόρησε ένα επετειακό διπλό cd. Το πρώτο cd περιλαμβάνει καινούριο υλικό, ενώ το δεύτερο διασκευές παλαιότερων τραγουδιών του, τραγουδισμένες από ξεχωριστούς εκπροσώπους της νέας κατά βάση μουσικής σκηνής όπως ο Πάνος Μουζουράκης, ο Κωστής Μαραβέγιας, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, ο Γιάννης Χαρούλης κ.α. Πυρήνας, λοιπόν, του προγράμματός του θα είναι τα τραγούδια αυτού του τελευταίου δίσκου του, που περικλείει όλη του τη μουσική διαδρομή.

Από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη: Η Λίνα Νικολακοπούλου επιμελείται την μουσική παράσταση «Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρά μου» που ανεβαίνει στο Passport τις Παρασκευές 6, 13, 20, 27 του Δεκέμβρη. Τραγουδούν η Σοφία Παπάζογλου, η Αργυρώ Καπαρού, ο Σταύρος Σιόλας και ο Απόστολος Ρίζος. Επίσης στο Passport τους πρώτους μήνες του άλλου χρόνου προγραμματίζει να παίξει και να τραγουδήσει ο Φοίβος Δεληβοριάς (τα Σάββατα 18, 25 Γενάρη, 1, 8, 15, 22 Φλεβάρη και 1, 8 Μάρτη).

Info:
- Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 2109750060) Ώρα έναρξης: 22.30 Τιμή εισόδου για όλες τις μουσικές παραστάσεις είναι 12 ευρώ (με μπύρα ή κρασί)
- Σταυρός του Νότου (Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, τηλ κρατήσεων 2109226975, 2109239031). Ώρα έναρξης: 22.30
- Γυάλινο Up Stage (λεωφ. Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη τηλ. 210 9316101). Ωρα έναρξης: 23:00 Είσοδος με ποτό στο μπαρ 15 ευρώ, ποτό στο τραπέζι 25 ευρώ.
- Passport (Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιά, Τηλ. κρατήσεων 6940558558). Προπώληση εισιτηρίων στα καταστήματα Παπασωτηρίου, Seven Spots και Flocafe (Καραϊσκου 117, πλ. Κοραή, Πειραιάς) καθώς και on line στο www.viva.gr Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v