Οχτώ καλλιτέχνες που (μάλλον) δεν ξέρατε ότι είναι Έλληνες

Οι δημιουργίες τους δεν θυμίζουν σε τίποτα ελληνική παραγωγή. Θα μπορούσαν άνετα να κάνουν (και κάνουν) καριέρα στο εξωτερικό, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους. Οκτώ καλλιτέχνες και σχήματα που αδυνατείς να πιστέψεις ότι είναι απ’ την χώρα σου. Και όμως είναι.
Οχτώ καλλιτέχνες που (μάλλον) δεν ξέρατε ότι είναι Έλληνες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Μακριά από την Ελλάδα φίλε μου, μακριά για να γίνεις ακόμα καλύτερος», γράφει ένας τύπος σε κομμάτι του Cayetano στο Youtube, ενώ μερικοί άλλοι από κάτω αναρωτιούνται γιατί υπάρχουν τόσα σχόλια στα ελληνικά. Μα είναι Έλληνας. Ίδιο ακριβώς σκηνικό και σε κομμάτια της Sugahspank. Ναι, η τύπισσα με την αφάνα και την «μαύρη» φωνή. Το όνομά της; Γεωργία. Ελληνίδα και αυτή, γέννημα θρέμμα Πειραιώτισσα. «Blend Mishkin, μας κάνεις περήφανους που είμαστε Έλληνες», διαβάζω στα σχόλια σε κομμάτι του Blend. Μαντέψτε. «Πατριωτάκι» και αυτός.

Σε μια μουσική σκηνή όπως αυτή της Ελλάδας, όπου χιτάκια γίνονται κατά κύριο λόγο video clips με λικνιζόμενα ημίγυμνα θηλυκά και τα μπουζούκια έχουν άτυπα αναχθεί σε εθνικό είδος διασκέδασης, προσπάθειες όπως οι παραπάνω (και πολλές ακόμα) μόνο αισιόδοξα συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν σε αυτούς που τις ακούν. Και το γεγονός ότι το κοινό τους συνεχίζει και αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων σημαίνει πολλά.

Smokey Bandits

Κάθε τους κομμάτι και μια διαφορετική μουσική εμπειρία. Jazz και funk επιρροές, εμφανής λατρεία για τις μουσικές (και τις ταινίες) του Morricone, του Tarantino και του Bregovic, ρετρό samples, ρυθμοί που ενίοτε θυμίζουν κάτι από Gotan Project ή Calexico ή ακόμα και Parov Stelar και ολίγο από άρωμα ανατολής. Οι Smokey Bandits, το multi culti project του Δημήτρη Νάσσιου (aka Quasamodo) και του Γιώργου Φωτιάδη (aka Basement Freaks) μας άφησαν ήδη με τις καλύτερες εντυπώσεις με το πρώτο τους άλμπουμ «Debut» to 2010 και ευελπιστούμε να συνεχίσουν στο ίδιο επιτυχημένο μοτίβο. Όπως μας εκμυστηρεύτηκαν, κοντά στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε από κοντά στη σκηνή του Koo Koo. Μείνετε συντονισμένοι καθώς το In2life δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Δείτε εδώ την συνέντευξη που παραχώρησαν στο In2life



Monsieur Minimal

Τα τραγούδια του έχουν κυριαρχήσει στο ραδιόφωνο, όμως δεν χορταίνεις να τα ακούς. Ο Χρήστος Τσιτρούδης, κατά κόσμον Monsieur Minimal, έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ από το 2007(ένα αγγλόφωνο- ένα ελληνόφωνο), κομμάτια από τα οποία κυκλοφορούν παγκοσμίως μέσω i-tunes, ενώ αρκετά από αυτά έχουν προβληθεί στο αμερικάνικο MTV. Με αρκετές επιρροές από την ροκ σκηνή του Σιάτλ, ο «Μίνιμαλ Κύριος» από τα Γιαννιτσά, μας χαρίζει απλόχερα την κιθαριστική του ποπ-ροκ μέσα από αιθέριες μελωδίες που μας ταξιδεύουν. Για τις μελλοντικές του εμφανίσεις, μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα του στο Twitter.



Cayetano

Ακολουθεί ήδη διεθνή καριέρα και ήταν υποψήφιος για το ετήσιο Γαλλικό βραβείο Prix Radiophonie, ενώ έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο για την μουσική της Σουηδικής ταινίας «Herr Holger». Ο Γιώργος Μπρατάνης είναι ο άνθρωπος πίσω από το project Cayetano, πληθωρικός και με συνεχώς εξελισσόμενους ήχους στην μουσική του φαρέτρα, έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο το 1996 με το γκρουπ Στρόγγυλο Κίτρινο σε ηλικία μόλις 19 χρονών, ενώ το 1999 έφυγε από το γκρουπ αλλά και από την Ελλάδα, μετακομίζοντας στην Ισπανία και συνεχίζοντας την μουσική του πορεία με συνεργασίες και εμφανίσεις σε όλη την Ιβηρική Χερσόνησο.

Έγραψε μουσική για ταινίες και θεατρικά έργα, έκανε remixes σε διεθνείς καλλιτέχνες, ενώ με το τελευταίο του άλμπουμ «Back Home» απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει άψογα την electronica με τη nu jazz και το latin. Όσοι δεν μπορέσατε να τον δείτε στην πρόσφατη εμφάνισή του στο La Soiree de Votanique, μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα του στο Facebook για το επόμενο event του. Και μη το χάσετε.



Sugahspank!

Τα φωνητικά της μοιάζουν "κλεμμένα" από κάποιο funk, jazz ή soul σχήμα της Νέας Ορλεάνης. Το παρουσιαστικό της εξίσου ξένο για τα Ελληνικά δεδομένα: Afro μαλλιά, εκρηκτικό ταμπεραμέντο, εντυπωσιακή σκηνική παρουσία. Η Γεωργία Καλαφάτη όμως είναι 100% “Made in Greece” και 100% αυθεντική. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, γνώρισε και αγάπησε την μουσική χάρη στα παραδοσιακά ρεμπέτικα, πέρασε από ένα σωρό hip hop, soul, jazz και… nu metal σχήματα και σήμερα «ταλαιπωρεί» ευχάριστα τα αυτιά μας με κομμάτια και άλμπουμ που δεν θυμίζουν σε τίποτα ελληνική παραγωγή. Την μουσική της τη χαρακτηρίζει ως «Multi mulinex», ενώ συγκαταλέγεται στα ιδρυτικά… στελέχη της (επίσης ελληνικής) ανεξάρτητης δισκογραφικής – φαινόμενο Cast – A – Blast. Όπως μας πληροφόρησε σε πρόσφατη συνέντευξή της, ετοιμάζει μπόλικα πράγματα για το 2012, τόσο σε ελληνικό όσο και σε «ξένο» έδαφος. Τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να τα ακούσουμε; Προς το παρόν, υπομονή. Στο μεταξύ, ενημερωνόμαστε για τα επερχόμενα live της από την σελίδα της στο Facebook.



Blend Mishkin

Πολυάσχολος, καινοτόμος για τα ελληνικά δεδομένα, ιδρυτής της ανεξάρτητης Cast A Blast, με δεκάδες remixes του να κυκλοφορούν εντός και εκτός συνόρων και άλλα τόσα ευρωπαϊκά tour στη «πλάτη» του. Ο Γιώργος Μαντάς ή Blend aka Mishkin  είναι ένας έλληνας παραγωγός που δεν σταματά στιγμή να κάνει αυτό που γουστάρει περισσότερο: ποιοτική μουσική. Οι ήχοι του δημιουργούν ένα παιχνιδιάρικο αμάλγαμα από Hip-Hop, Funk, Reggae & Dub beats, ενώ τα μέχρι τώρα άλμπουμ και παραγωγές του μεταξύ των οποίων τα «διαμάντια» «Misplaced» και «Think Twice» είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Τι άλλο θα ακούσουμε από τα decks του; Ένας θεός ξέρει.

Προς το παρόν ολοκληρώνει την παραγωγή για το νέο άλμπουμ των Burger Project και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με remixes και συνεργασίες από τα τελευταία τρία χρόνια. Φυσικά με την Cast- a- Blast. «Συχνάζει» στο Bios και στο Praxitelous Bar, αλλά δεν αποκλείεται να τον δούμε και αλλού. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την σελίδα του στο Facebook.



Planet of Zeus

«Καθαρόαιμο» stoner rock εν Αθήναις; Ακούγεται παράξενο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο ήχος των Planet of Zeus θαρρείς βγαλμένος από την έρημο του Τέξας, δεν θυμίζει σε τίποτα ελληνική μπάντα. Αντίθετα, φέρνει στο νου αντίστοιχα συγκροτήματα του εξωτερικού όπως οι Down και οι Clutch, χωρίς όμως να χάνει την αυθεντικότητά του. Απολαμβάνοντας την αναγνωρισιμότητα που τόσα χρόνια «έχτισαν» με υπομονή και επιμονή και έχοντας ήδη ανακοινωθεί ως support στους Black Sabbath στο φετινό Rockwave, η τετραμελής μπάντα διανύει αναμφίβολα την καλύτερη στιγμή στη καριέρα της. Τρανό παράδειγμα το εκκωφαντικό sold out τους στο An Club τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή τη περίοδο προβάρουν ήδη καινούργια κομμάτια που, όπως λένε, αν μαζευτούν θα βγάλουν δίσκο. Προς το παρόν, αναμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο live τους. Δείτε τι μας είπαν σε πρόσφατη συνέντευξη.



Keep Shelly in Athens

Δεκάδες άκρως κολακευτικές αναφορές σε ξένα έντυπα όπως η Guardian, μια μίνι περιοδεία στην Αγγλία, περιοδείες στην Αμερική, εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ και θρυλικά venues. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο οι «ξένοι» έχουν την παραμικρή ιδέα που είναι ή τι είναι η Κυψέλη (από το λογοπαίγνιο στο όνομά τους ), αλλά έχουν… εμπεδώσει πολύ καλά τις ονειρικές down tempo μελωδίες της Σάρας και του PRP. Έχοντας διανύσει μια άκρως παραγωγική χρονιά, οι Keep Shelly in Athens φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν και το 2012. Για την ακρίβεια θα είναι παρόντες στην δεύτερη μέρα του φεστιβάλ Coachella, παρέα με ονόματα όπως οι Radiohead, o Bon Iver, o Noel Gallagher, οι Shins, οι Kasabian και οι Kaiser Chiefs. Εσείς ακόμα να κλείσετε εισιτήριο;



Rotting Christ

Έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί από μερίδα του (ελληνικού κυρίως) Τύπου για προώθηση του σατανισμού μέσω των τραγουδιών τους, καθώς και για το προκλητικό όνομά τους. Ε και; Είναι από τα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, ελληνικά συγκροτήματα του είδους που εδώ και είκοσι περίπου χρόνια μας βγάζουν ασπροπρόσωπους, συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Wacken Open Air στη Γερμανία και βγάζοντας δίσκους που εκθειάζονται από ξένα περιοδικά – βίβλους του Μέταλ, όπως το Metal Hammer. Αν και τα κομμάτια τους είναι κατά κύριο λόγο αγγλόφωνα, σε κάθε άλμπουμ «βουτούν» μέσα στην πλούσια ελληνική μουσική παράδοση και αντλούν στοιχεία της, ενσωματώνοντας τα στην μουσική τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελευταίο τους άλμπουμ AEALO, ένας δίσκος που χαρακτηρίστηκε ως “Ethnic metal made in Greece” και στον οποίον συμμετέχει η εκπληκτική Diamanda Galás.




Last but not least, οι εκρηκτικοί Septic Flesh, επάξιοι αντιπρόσωποι στο εξωτερικό της ελληνικής death metal σκηνής (και με ένα εκπληκτικό νέο άλμπουμ), οι Transistor, ένα αθηναϊκό εναλλακτικό pop-rock σχήμα που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2004 και έκτοτε συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία, οι GAD με τις νοσταλγικές και σύγχρονες φθινοπωρινές μπαλάντες τους και ο μυστηριώδης Papercut, ο οποίος με κομμάτια όπως το Morning Blues κατάφερε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας ταξιδεύει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v