Ακούμε: Στάθη Παχίδη και τα Αγύριστα Κεφάλια

Παντρεύοντας το λαϊκό τραγούδι με τη reggae και την rap, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των Άγαμοι Θύται φτιάχνει ένα δίσκο γεμάτο λυρισμό, ερωτικές μπαλάντες και σάτιρα για την ελληνική πραγματικότητα. Ναι, όλα συνδυάζονται.
Ακούμε: Στάθη Παχίδη και τα Αγύριστα Κεφάλια
της Φιλουμένας Ζλατάνου

"Πίσω άκαπνοι!"

Με αυτή την κραυγή θα μπορούσαμε να συμπυκνώσουμε και την ουσία του νέου δίσκου του Στάθη Παχίδη, πρωτεργάτη του γκρουπ «Άγαμοι Θύται» από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από δέκα χρόνια απουσίας από τα δισκογραφικά δρώμενα, ο Παχίδης επιστρέφει με ένα δίσκο που περιέχει ειρωνεία, τόλμη, έρωτα, και καταγγελία.

Η «Ακαπνία» είναι το πρώτο από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου, τα οποία αποτελούν μία τοιχογραφία της ψυχολογίας του νεοέλληνα, που θέλει να ουρλιάξει για όσα στερείται και βιώνει, αλλά οι συνθήκες ζωής δεν του το επιτρέπουν. Ειδικότερα, ο δίσκος αγγίζει και τον Έλληνα καλλιτέχνη, καθώς στο «Τοίχο-τοίχο» (στο οποίο συμμετέχει ο Θοδωρής Αθερίδης) περιγράφονται τα αδιέξοδα και των πολιτών αλλά και των καλλιτεχνών.

Ξεγελά με τη μουσική, που σε ωθεί να λικνιστείς, ώστε τα μηνύματα να περάσουν χωρίς να πονέσουν πολύ. Το «Τρόμπας εγκώμιον» αποτελεί ένα από τα δυνατά κομμάτια του δίσκου τόσο για την ενορχήστρωση του, όσο και για την πραγματικότητα που περιγράφει χωρίς φιοριτούρες. Σε παρακινεί να δεις την κατάσταση όπως είναι, με ένα μάλλον σατιρικό τρόπο. Ας σημειώσουμε ότι η «Ακαπνία» και το «Τρόμπας εγκώμιον» πρωτοακούστηκαν στην περσινή παράσταση των Άγαμων Θυτών.

Συνθετικά ο Παχίδης παντρεύει το λαϊκό με τη reggae, τη ραπ, και τη ροκ δημιουργώντας ένα χαρμάνι, που χαϊδεύει τα αυτιά, χωρίς να τα κουράζει. Υπάρχει λυρισμός που σε παίρνει από το χέρι και σε ταξιδεύει σε δικές σου μνήμες, δίχως πόνο όμως και δακρύβρεχτες καταστάσεις. Σε μια περίοδο δύσκολη, η μουσική αρμονία βοηθάει στην ηρεμία του ψυχισμού των ακροατών.

Τραγούδια ερωτικά όπως το «Ένα σ’ Αγαπώ», το «Εσύ γεννήθηκες για μένα», και το «Θέλω να ’ρθεις χαράματα», είναι μικρές ερωτικές ιστορίες που όλοι έχουμε ακούσει ή ακόμα και ζήσει. Μία από τις ευφάνταστες στιγμές του δίσκου είναι η διασκευή του παραδοσιακού σατιρικού τραγουδιού από την Κάρυστο «Επαντρεύαν’ ένα γέρο» με τη συμμετοχή των Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα, Χρήστου Μητρέντζη και της Έλσας Μουρατίδου, όπου εκτός από το μουσικό πάντρεμα διαφορετικών ειδών, εκπλήσσουν και οι ερμηνείες.

Ακούσαμε τελικά ένα δίσκο, με στοιχεία από «Άγαμους Θύταις», μπαλάντες ερωτικές και θέματα της καθημερινότητάς μας δοσμένα με χιούμορ και καυστικότητα. Η ιδιαίτερη φωνή του Στάθη Παχίδη "κουμπώνει" με τα κομμάτια και δεν κουράζει με υπερβολές.
 
Ξεχωριστή μνεία οφείλει να γίνει στο εξώφυλλο του δίσκου καθώς και στο artwork (Μιχάλης Καββαδίας) αλλά και στον Γιώργο Πεντζίκη, ηχολήπτη του Magnanimus Studio, που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά γιατί τον θεωρούν συνώνυμο με τη μουσική ιστορία της Θεσσαλονίκης. Στα αρνητικά του δίσκου το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι πιο πλούσιο το βιβλιαράκι του.

Τα «Αγύριστα Κεφάλια» είναι οι Παναγιώτης Μανουηλίδης, Απόστολος Βλαχόπουλος, Νατάσα Ρουβολή και Αλέκος Παπαδόπουλος.

Warner Music 2009 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v