Ivo Papasov: Ο Βασιλιάς της μουσικής γάμου στο Σχολείον

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, το Σχολείον υποδέχεται τον θρύλο της βαλκανικής μουσικής, σολίστα του κλαρίνου Ίβο Παπάζοφ για μία βραδιά με εκπληκτικές μουσικές του κόσμου, την Τετάρτη 8 Ιουλίου.
Ivo Papasov: Ο Βασιλιάς της μουσικής γάμου στο Σχολείον
Για τέταρτη χρονιά, το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει την ενότητα Ήχοι του Κόσμου. Ένα παράθυρο στις μουσικές του κόσμου, σε ήχους από τις γειτονιές του πλανήτη, σε καλλιτέχνες που μέσα από τη φωνή και τη μουσική τους μεταφέρουν την ιδιαίτερη κουλτούρα του τόπου τους ή πειραματίζονται με διαφορετικά μουσικά είδη. Φέτος οι «Ήχοι του Κόσμου» απλώνονται σε τέσσερις βραδιές και με κορυφαίους μουσικούς από το Μάλι, το Πράσινο Ακρωτήρι, τη Βουλγαρία αλλά και την Ελλάδα.

Στις 8 Ιουλίου θα εμφανιστεί ένας θρύλος της Βαλκανικής μουσικής, ο σολίστας του κλαρίνου Ίβο Παπάζοφ από τη Βουλγαρία με την τραγουδίστρια –και σύζυγό του– Μαρία Καραφίζιεβα. Επαναστάτης στο είδος του, πρωτοπόρος στο κίνημα της “μπάντας γάμου”, μια μίξη παραδοσιακών βαλκανικών και βουλγάρικων ακουσμάτων με σύγχρονα στοιχεία που το κοινό απολαμβάνει.

Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε σε μικρή ηλικία παίζοντας ακορντεόν, αλλά ακολούθησε τα βήματα του παππού του, πρώτου σολίστα κλαρίνου στη Βουλγαρία, και έκανε στροφή στο κλαρίνο. Μεγάλη σχολή για τον εκπληκτικό σολίστα, ήταν η πληθώρα γάμων στους οποίους συνόδευε τον πατέρα του και ανέπτυξε την δεξιοτεχνία του στο κλαρίνο. Με το πέρασμα του καιρού, ο Ivo Papasov θεωρήθηκε ο “Βασιλιάς της μουσικής γάμου”.

Κατά τη διάρκεια της μουσικής του καριέρας, έχει συνεργαστεί με ονόματα της παγκόσμιας σκηνής και του έχουν απονεμηθεί βραβεία, εθνικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας. Μερικές από τις συνεργασίες του είναι με τους Johnny Griffin, Hector Zazou, Okay Temiz, Glen Velez, Kepa Junkera, Arild Andersen κ.α. Εξέχουσα στιγμή της καριέρας του αποτελεί η παραγωγή των πρώτων του δίσκων από τον θρυλικό μουσικό παραγωγό Joe Boyd. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο BBC Radio 3 World Music, γεγονός που τον έκανε ακόμα πιο γνωστό σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Στην πατρίδα του, του έχουν απονεμηθεί πολλά βραβεία ως πρέσβη της βουλγάρικης μουσικής, τοποθετώντας τη χώρα του στον χάρτη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής.

Η δημοσιότητα που απόλαυσε ο καλλιτέχνης μετά την βράβευση του από το BBC, τράβηξε για ακόμα μια φορά την προσοχή του παγκόσμιου κοινού, γεγονός που οδήγησε στην δημιουργία του τελευταίου του δίσκου “Dance of the Falcon” (2008), μια επιστροφή στους ήχους των παιδικών του χρόνων. Το άλμπουμ παρουσιάζει θέματα εμπνευσμένα από την καρδιά του Ivo Papasov, ενός καλλιτέχνη που δεν μπορεί να καταταχθεί σε μια κατηγορία, καθώς αναμειγνύει ήχους jazz, funk και world music. Τα τραγούδια του άλμπουμ είναι τραγούδια για τη ζωή, το θάνατο, τον έρωτα, τραγούδια για να χορέψεις, να πιεις και όλα στο πνεύμα του μεγάλου αυτού σολίστα. Μαζί του στον εξαιρετικό αυτό δίσκο συμπράττουν κορυφαίοι μουσικοί όπως ο Stoyan Yankoulov στα drums, ο πιανίστας της jazz Vasil Parmakov, και άλλοι μουσικοί παραδοσιακών οργάνων.

Για τον Ivo Papasov και την μουσική του, έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί:
“Ivo's wedding music, played first thing in the morning, provides thorough and long-lasting attitude adjustment for the busy executive.” Frank Zappa
“…εφευρετικός, βιρτουόζος, με μια συνεχή αλλαγή στους μουσικούς συνδυασμούς του, μεταξύ του παραδοσιακού στυλ και του αυτοσχεδιασμού της τζαζ” The Guardian
Η ομορφιά των μελωδιών του, του δίνει τη δύναμη να μας αλλάξει και να μας κατευθύνει σε ακούσματα γνωστά και άγνωστα με ένταση και πάθος.

Ερμηνεύουν:
Ivo Papasov: κλαρίνο, Maria Karafizieva: φωνητικά, Ali Salif: ντραμς, Vasil Denev: πλήκτρα-γκαντούλκα, Nesho Neshev: ακορντεόν, Matio Dobrev: καβάλ.

Ίβο Παπάζοφ, Ήχοι του κόσμου  
Το Σχολείον (Χώρος Α)
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
Ώρα έναρξης: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: €25, €20 (Μειωμένο), €10 (Φοιτητικό & ΑΜΕΑ)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v