Synch Festival: Η τέχνη καινοτομεί

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται φέτος, στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου και το Μουσείο Μπενάκη, το Synch Festival. Ένα φεστιβάλ που άλλαξε την εικόνα της αθηναϊκής ”φεστιβαλικής” σκηνής όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια, όχι μόνο λόγω του πρωτότυπου concept του, που δεν είχε ως μοναδικό αντικείμενο τη μουσική, αλλά και λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε σε ένα εξαιρετικά ετερόκλιτο κοινό.
Το Synch Festival ”κινείται” σε τρεις διαφορετικούς άξονες, αυτούς της καινοτομικής μουσικής (innovative music), της κινούμενης εικόνας (moving image) και των νέων μέσων (new media).
Στο μουσικό τμήμα του φεστιβάλ φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε σε live και DJ sets πολλούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι: Κωνσταντίνος Βήτα, Mikael Delta, Closer, Adaptor, Serafim Tsotsonis, Νίκος Βαλσαμάκης, Leon Segka, Expert Medicine, Africa Bambaata, John Duncan, Erasers και David Lynch.
Το κεντρικό θέμα της έκθεσης new media του Synch για το 2006 περιστρέφεται γύρω από την έννοια του ”Link”.
Αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας υποστηρίζουν την σύνδεση ανθρώπων, την μεταξύ τους επικοινωνία και συνεργασία ειδικά πάνω στην παραγωγή καλλιτεχνικών έργων. Η νέα εποχή προσφέρει εύφορο έδαφος για διαδικτυακές κοινότητες, ομάδες συνεργασίας, εικονικές επιχειρήσεις, ακόμα και εικονικά έθνη. Οι δυνατότητες των μέσων επανακαθορίζουν συνεχώς την καλλιτεχνική παραγωγή, τις σχέσεις μεταξύ των καλλιτεχνών, ακόμα και αυτή την θέση του θεατή.
Το Synch εξερευνά αυτή την νέα εποχή μέσα από έργα τα οποία είναι προϊόν της, με την συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
Οι προβολές Kinema είναι το τμήμα της καλλιτεχνικής κινούμενης εικόνας για το Synch του 2006. Με αυτόν τον όρο περιγράφονται όλα αυτά τα οπτικοακουστικά ”φαινόμενα” της avant-garde που πάντα κινούνταν ελεύθερα ανάμεσα στα φυσικά περιβάλλοντα τόσο του κινηματογράφου όσο και της τέχνης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Kinema θα επιχειρήσει να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στην γενική εισαγωγή και την ειδική ανάλυση. Στόχος των προβολών είναι να εξοικειώσουν ένα ευρύτερο κοινό στη χώρα μας με την ιστορία της πρωτοπορίας στην κινούμενη εικόνα ενώ παράλληλα να κάνουν έναν σύντομο απολογισμό των σημερινών της κατευθύνσεων, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα.
Ένας μεγάλο αριθμός σύγχρονων έργων από όλο τον κόσμο, καθώς και αρκετές ιστορικές avant-garde ταινίες θα πλαισιώσουν τα διεθνή προγράμματα του Kinema. Διοργανώνεται επίσης ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα για πειραματικές ταινίες δημιουργών που ζουν στην Ελλάδα και Ελληνες της Διασποράς.
Το Kinema θα περιλαμβάνει ακόμη μια 3ήμερη αναδρομική παρουσίαση του Underground Κινηματογράφου με πάνελ ομιλητών από την Ευρώπη και την Αμερική, προβολές αφιερωμένες στο Super-8 και αργά την νύχτα θα παρουσιάζει άγνωστα αφηγηματικά έργα, πειραματικά και μη. Στο χώρο των προβολών θα υπάρχει χώρος για συζήτηση, μια μόνιμη παρουσίαση σχετικών περιοδικών και άλλων εκδόσεων ενώ θα συμβούν και άλλες προβολές-δράσεις-εκπλήξεις.
Οι προβολές έχουν διαμορφωθεί ώστε να συνυπάρχουν χρονικά με τα μουσικά δρώμενα του Synch. Το Kinema ξεκινά στο Ινστιτούτο Γκαίτε στις 6 Ιουλίου με μια πρώτη γεύση από τα διεθνή προγράμματα επιλογής και θα ακολουθήσουν ομιλίες και προβολές πάνω στην ιστορία του Underground Film.
Το μεγαλύτερο μέρος των προβολών θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου με 3 οθόνες, το χώρο συζητήσεων και ανάγνωσης, ενώ παράλληλα θα μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρουσιάσεις μουσικής και νέων μέσων του Synch.