Φεστιβάλ: Πανδαισία τέχνης στην Αθήνα

Μετρώντας ήδη μια εβδομάδα με σηκωμένη την αυλαία, το ανανεωμένο Φεστιβάλ Αθηνών μας προσφέρει μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες εβδομάδες από πλευράς παραστάσεων. Οθέλλος του Τζ. Βέρντι, Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Παύλος Παυλίδης, αλλά και Ξένια Καλογεροπούλου, πρωτοποριακό χορευτικό δρώμενο, και ”ανατρεπτική” Μεταμόρφωση του Κάφκα.
Φεστιβάλ: Πανδαισία τέχνης στην Αθήνα

Το πολυαναμενόμενο, ανανεωμένο Φεστιβάλ Αθηνών άνοιξε τις πόρτες του την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων σε όσους έσπευσαν να το επισκεφθούν.

Με νέους χώρους, αναβαθμισμένο concept και μειωμένες τιμές εισιτηρίων, το φετινό Φεστιβάλ είναι, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός του, Γιώργος Λούκος, ”ένα φεστιβάλ ελιτίστικο, ποιοτικό δηλαδή, για όλους”.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες του φετινού Φεστιβάλ, από άποψης παραστάσεων. Διεθνείς και ελληνικές παραγωγές, παιδικό θέατρο, χορός και εναλλακτική μουσική σκηνή, όλα διεκδικούν μια θέση στο πρόγραμμά σας.

Για να σας βοηθήσουμε να οργανώσετε τις εξόδους σας, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα highlights του Φεστιβάλ Αθηνών για την εβδομάδα που ακολουθεί.

Εθνική Λυρική Σκηνή: Τζουζέππε Βέρντι, Οθέλλος

Ηρώδειο, 14-15 Ιουνίου, 21.00

Αναμφίβολα, η όπερα του Βέρντι παρουσιάζεται σήμερα συχνότερα από το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ. Αν η υπόθεση ακραίας ερωτικής ζήλιας δύσκολα πια πείθει στο θέατρο, στη λυρική σκηνή η μουσική αναλαμβάνει να συμπυκνώσει, να αποκωδικοποιήσει, να ερμηνεύσει. Ανάμεσα στην αθώα αγαπημένη και στον ύπουλο Ιάγο, ο ήρωας του έργου μοιάζει με ανεξέλεγκτη δύναμη, έρμαιο παθών, από τα οποία κανείς δεν ξεφεύγει.

Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος

Ερμηνεύουν: Μάριο Μαλανίνι (14/6), Βαγγέλης Χατζησίμος (15/6), Αλεξάντρου Αγκάκε, Γιάννης Χριστόπουλος, Φίλιππος Δελλατόλας, Κωνσταντίνος Κατσάρας (14/6), Κωνσταντίνος Σφυρής (15/6), Δημήτρης Πλατανιάς, Κώστας Μαυρογένης, Δήμητρα Θεοδοσίου, Μαρία Μαρκέτου

Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Τιμές Εισιτηρίων: από 45 έως 100 ευρώ (ανάλογα με τη ζώνη) Φοιτητικό 25 ευρώ

Ελληνική Εναλλακτική Σκηνή

Θέατρο Λυκαβητού, 15-16 Ιουνίου, 21.00

Από το διονυσιακό πανηγύρι του Θανάση Παπακωνσταντίνου στις ροκ μελωδίες του Παύλου Παυλίδη και από το κουβάρι ήχων των Earthbound στα μελαγχολικά τοπία που στήνουν τα Διάφανα Κρίνα. Η ελληνική εναλλακτική σκηνή στο Λυκαβηττό, με πειραματισμούς, παιχνίδι με την παράδοση και ηλεκτρική ένταση.

15/6 ARCHANGEL FESTIVAL

Ρόδες, Παύλος Παυλίδης & Β-Μovies, Μίκρο

16/6 Δέσποινα Ολυμπίου, Μάνος Πυροβολάκης, Μπλε

Τιμή Εισιτηρίων: 15 ευρώ

Η Κοιμωμένη ξύπνησε

Θέατρο Πόρτα, 16, 17, 18 Ιουνίου, 21.00

Μια ”αλλιώτικη” ανάγνωση της Ωραίας Κοιμωμένης. Συνδυάζοντας τις διαφορετικές εκδοχές του παραμυθιού, η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος έγραψαν ένα νέο κείμενο, βασισμένο στην εκδοχή των Tzιανμπατίστα Μπαζίλε, Σαρλ Περρώ και Αδελφών Γκριμ, που βρήκε την τελική μορφή του στη δημιουργική διαδικασία των δοκιμών.

Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος

Χορογραφία: Μάρθα Κλουκίνα

Ερμηνεύουν: Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Παππά, Θοδωρής Πετρόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Βίκυ Χατζοπούλου

Τιμές Εισιτηρίων: Παιδικό 7 ευρώ, Κανονικό 15 ευρώ

Συλβί Γκιλλέμ & Ράσσελ Μάλιφαντ: PUSH

Solo / Shift / Two / Push

Ηρώδειο, 20-21 Ιουνίου, 22.00

Έως τώρα την έχουμε γνωρίσει να ενσαρκώνει ιδεωδώς ρόλους του κλασικού και νεοκλασικού ρεπερτορίου. Η συνάντησή της στη σκηνή με τον σημαντικό άγγλο χορευτή και χορογράφο Ράσσελ Μάλιφαντ σ’ ένα εμπνευσμένο ντουέτο που φέρει την υπογραφή του αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αγάπη της Συλβί Γκιλλέμ για το ρίσκο.

Χορογραφία: Russell Maliphant

Σχεδιασμός φωτισμών: Μichael Hulls

Ερμηνεύουν: Sylvie Guillem & Russell Maliphant

Το PUSH είναι παραγωγή του Sadler’s Wells σε συνεργασία με τον Russell Maliphant και τη Sylvie Guillem.

Η παράσταση της 20ής Ιουνίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Τιμές Εισιτηρίων: από 25 έως 100 ευρώ (ανάλογα με τη ζώνη)

Schaubühne am Lehniner Platz: Ερρίκος Ίψεν: Νόρα , To κουκλόσπιτο

Πειραιώς 260, 20-22 Ιουνίου, 21.00

Η Νόρα εγκαταλείπει τον σύζυγο και το ”κουκλόσπιτό” της και γίνεται η πρώτη μοντέρνα γυναίκα του θεάτρου. Ο τριανταπεντάχρονος σκηνοθέτης –διευθυντής του περίφημου βερολινέζικου θιάσου από το 1999– ανατρέπει το ιψενικό κείμενο που θεωρήθηκε ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση, αναζητώντας αναλογίες με την εποχή μας.

Σκηνοθεσία: Thomas Ostermeier

Ερμηνεύουν: Jörg Hartmann, Anne Tismer, Lars Eidinger, Jenny Schily, Kay Bartholomäus Schulze, Wanda Fritzsche, Ben Garbisch, Marius Ruß / Robin Meisner, Constantin Fischer, Helena Siegmund-Schultze, Agnes Lampkin, NN

Τιμές Εισιτηρίων: 25 ευρώ (Μειωμένο 15 ευρώ)

La Fura dels Baus: Mεταμόρφωση

Θέατρο Λυκαβηττού, 20-22 Ιουνίου,21.00

Ένας κινούμενος γυάλινος κύβος, μια τεράστια οθόνη βίντεο, ήχος και κίνηση, πρωτότυπα αποσπάσματα από τη Mεταμόρφωση του Κάφκα ”συνομιλούν” και συγχέονται. Οι Ισπανοί Fura dels Baus εξερευνούν θραύσματα του ψυχικού τοπίου, τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο αδιέξοδο και την ελπίδα, την απόγνωση και τη μνήμη.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Àlex Ollé (La Fura dels Baus)

Ερμηνεύουν: Ruben Ametllé, Angelina Llongueras, Artur Trias, Sara Rosa Losilla, Isak Férriz

Τιμή Εισιτηρίων: 15 ευρώ

(*) Όλες οι ξενόγλωσσες παραστάσεις συνοδεύονται από ελληνικούς υπέρτιτλους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v