Secret life of words: Ευαισθησία και ερμηνείες

Μετά το ”My life without me” η Isabelle Coixet σκηνοθετεί μια ευαίσθητη ταινία για τις τραυματικές εμπειρίες και τον εξορκισμό τους, από την οποία δε λείπουν οι απαραίτητες σεναριακές υπερβολές. Το ”secret life of words” περιέχει τις ταιριαστές ερμηνείες των Τιμ Ρόμπινς και Σάρα Πόλι, αλλά και μια υπόθεση που, τελικά, αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Secret life of words: Ευαισθησία και ερμηνείες

του Λουκά Τσουκνίδα

Σε μια φτωχή κινηματογραφική εβδομάδα, η ταινία που κάνει πρεμιέρα είναι ένα δράμα για τραυματικές εμπειρίες και τον εξορκισμό τους, το ”Secret life of words” της Isabelle Coixet.

Η νεαρή Χάνα είναι κουφή, ζει μόνη της σε πλήρη απομόνωση και δουλεύει ασταμάτητα σε κάποιο εργοστάσιο εδώ και τέσσερα χρόνια. Το αφεντικό της αποφασίζει να της δώσει υποχρεωτική άδεια ενός μήνα και εκείνη βρίσκεται ως τουρίστρια στην Ιρλανδία. Εκεί, αρπάζει την πρώτη ευκαιρία για δουλειά που της παρουσιάζεται και αναλαμβάνει ως νοσοκόμα την περίθαλψη του Τζόζεφ, ενός θύματος φωτιάς σε μια απομακρυσμένη πλατφόρμα πετρελαίου...

Στην προηγούμενή της ταινία, ”My life without me”, η Isabelle Coixet αφηγείται τις τελευταίες ημέρες μιας νεαρής καρκινοπαθούς την οποία ενσαρκώνει εξαιρετικά η Σάρα Πόλι. Στο ”Secret life of words” η ίδια ηθοποιός ερμηνεύει το ρόλο μιας νεαρής κοπέλας που φαίνεται να έχει παρατήσει τη ζωή της από επιλογή. Δουλεύει ασταμάτητα σα μηχανή και η μοναδική της επικοινωνία είναι μέσω τηλεφώνου με μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία μιλά στη Χάνα αλλά δεν παίρνει ποτέ απάντηση.

Η ζωή της στερείται νοήματος, κάτι που προφανώς αναζητεί όταν αντί διακοπών, αναλαμβάνει να φροντίσει έναν άνθρωπο με σοβαρά εγκαύματα ωσότου εκείνος είναι σε θέση να μετακινηθεί από την πλατφόρμα. Οι άνθρωποι που έχουν μείνει εκεί, αδρανείς αφού ο σταθμός δε δουλεύει πια, φαίνονται το ίδιο μόνοι με τη Χάνα παρ’ ότι η σκηνοθέτης δεν τους εκμεταλλεύεται αρκετά.

Εκμεταλλεύεται όμως άριστα τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ της νοσοκόμας και του ασθενούς ο οποίος είναι προσωρινά τυφλός κι έτσι δε μπορεί να δει τη φύλακα άγγελό του, η οποία κλείνει το ακουστικό όταν θέλει να απομονωθεί από τον κόσμο. Σιγά σιγά ο μυστηριώδης Τζόζεφ κερδίζει την εμπιστοσύνη της εσωστρεφούς Χάνα και μαθαίνουμε τη σοκαριστική ιστορία της. Αν και η δεκαπενθήμερη σχέση τους τελειώνει ξαφνικά με τη μετακίνηση του ασθενούς, η επανένωση αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία.

Ο Τιμ Ρόμπινς και η Σάρα Πόλι κρατούν την ταινία με τις ”ταιριαστές” ερμηνείες τους αφού το σενάριο φαντάζει λίγο εξωπραγματικό και το πρώτο μισό της ταινίας σε προδιαθέτει για ένα κουραστικό δίωρο.

Μια ευαίσθητη ταινία με τις απαραίτητες υπερβολές και μια υπέροχη πρωταγωνίστρια.

Οι υπόλοιπες

Βγαίνει επίσης η παιδική κωμωδία με ανθρώπους, σκύλους και τον Τιμ Άλεν, ”Shaggy Dog”. Τα απαράδεκτα οπτικά εφέ γυρίζουν δυστυχώς το είδος πολλά πολλά χρόνια πίσω. Πλήρης υποτίμηση του κοινού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v