Α. Καστρινάκης: Η πορεία ενός καρνάγιου

Την ατομική του έκθεση με τίτλο ”Η Πορεία ενός Καρνάγιου” παρουσιάζει έως τις 30 Ιουνίου ο Αντώνης Καστρινάκης στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας. Το εργαστήριο του καλλιτέχνη μεταφέρεται αυτούσιο στον εκθεσιακό χώρο, όπου παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, γλυπτική και τρισδιάστατες κατασκευές, σε αυτοτελείς υποενότητες έργων με κεντρικό σημείο αναφοράς τις αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του κτιρίου.

Με τίτλο ”Η Πορεία ενός Καρνάγιου / Relocation of a Boatyard” πραγματοποιείται η ατομική έκθεση-εγκατάσταση του Αντώνη Καστρινάκη με θέμα τη μεταφορά του εργαστηρίου του σε ένα καινούριο κέλυφος.

Η έκθεση που πραγματοποιείται παράλληλα με τα Ποσειδώνια, εγκαινιάζεται στις 5 Ιουνίου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας, με την ευγενική παραχώρηση του Κέντρου από τον Νίκο Βερνίκο και χορηγία της CALYON (Credit Agricole Lyonais).

Με αφορμή τη μεταφορά του Αντώνη Καστρινάκη σε ένα καινούριο εργαστήριο, το παλαιό εργαστήριο του καλλιτέχνη μεταφέρεται ”αυτούσιο” στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Τέχνης Καστέλας. Εντός του νέου αυτού περιβάλλοντος παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτική, τρισδιάστατες κατασκευές κ.ά.

Οι αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες του Κέντρου Τέχνης Καστέλας, λειτούργησαν κατά το σχεδιασμό της έκθεσης ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, προκειμένου κάθε επιμέρους χώρος-δωμάτιο, να φιλοξενήσει μια από τις διαφορετικές ενότητες που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η περιήγηση του επισκέπτη ξεκινά δυνητικά από τον υπόγειο χώρο όπου προτείνεται μια προαιρετική καταβύθιση σε μια δεξαμενή νερού.

Στη συνέχεια, αποκαλύπτονται σταδιακά στον θεατή οι υπόλοιποι χώροι: οριοθετημένα σημεία έκθεσης έργων, συναλλάσσονται με αυτοτελείς τοπιογραφίες-εγκαταστάσεις του Καστρινάκη: το παρεκκλήσι με το φωτεινό κουτί-Αγία Τράπεζα, τα mobilo-τάματα, το ράφι-εγκατάσταση όπου φυλάσσονται τα υλικά της ζωγραφικής, το εργαστήριο (πάγκοι εργασίας, εργαλεία, έργα σε εξέλιξη κ.λ.π.) που αναπαράγεται με τη βοήθεια εκτυπώσεων και την πυκνή παρουσία αναρίθμητων ready-mades που αντανακλούν την αφετηρία έμπνευσης, τον τρόπο σκέψης και τη συνθετική ικανότητα του καλλιτέχνη, που έχει την ικανότητα να μεταποιεί τα άχρηστα υλικά και τα μεταλλικά εξαρτήματα δημιουργώντας με αυτά ως πρώτη ύλη, έναν μικρόκοσμο αλλοπρόσαλλων θαυμάτων.

Η πορεία της επίσκεψης, εξερευνά αυτοτελείς υποενότητες έργων και ολοκληρώνεται με την άφιξη του επισκέπτη στην πανοραμική βεράντα του δεύτερου ορόφου, όπου η έκθεση συνεχίζεται. Τα εμβληματικά χρώματα που συνηθίζει να χρησιμοποιεί στη δουλειά του ο Καστρινάκης (μπλε κοβαλτίου, κόκκινο, κίτρινο), διάσπαρτα σε επιμέρους σημεία από όπου περνά ο επισκέπτης, λειτουργούν κι αυτά ως συνδετικός ιστός κι αναγνωρίσιμες ενδείξεις ταυτότητας του καλλιτέχνη κατά τη διαδικασία αναπαράστασης της καθημερινής του δημιουργικής διαδικασίας.

Παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται ένα video του Διαμαντή Τάσση, που παρακολουθεί και καταγράφει τον καλλιτέχνη κατά τη διάρκεια της εργασίας του, καθώς και τη διαδικασία μεταφοράς του εργαστηρίου στο χώρο έκθεσής του.

Με αφορμή την έκθεση θα κυκλοφορήσει συνοδευτικός κατάλογος. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της έκθεσης θα διατεθεί για τους σκοπούς της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Διάρκεια Έκθεσης: 5-30 Ιουνίου

Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Καραγιώργη Σερβίας 3, Πειραιάς, 210 4221925

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v