ΤΕΧΝΕΣΜΟΥΣΙΚΗ

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Δύο Σταθμοί στο Ηρώδειο

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντά τους μουσικούς της Καμεράτας και τον Νίκο Ξυδάκη, για μια μοναδική βραδιά στο Ηρώδειο, στις 29 Ιουνίου.

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Δύο Σταθμοί στο Ηρώδειο

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ερμηνεύει τα τραγούδια δύο άλμπουμ - σταθμών της προσωπικής της δισκογραφίας: “Τραγούδια για τους μήνες” σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου & “Γρήγορα η ώρα πέρασε” σε μουσική Νίκου Ξυδάκη.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη κατά τη διάρκεια της σπουδαίας πορείας της, έχει ερμηνεύσει τραγούδια μεγάλων Ελλήνων αλλά και ξένων συνθετών, έχει μαγέψει με τη μουσική της δεκάδες χώρες του εξωτερικού και έχει σημαδέψει με τη μοναδική χροιά της τις ομορφότερες αναμνήσεις μας.
Φέτος, είναι μια ευτυχής και ιστορική συγκυρία η παρουσία της στο Ηρώδειο, με το αφιέρωμα σε δύο αγαπημένους από κοινό και δημιουργούς δίσκους που θεωρούνται πια, κλασσικοί. Οι δύο πολύτιμοι αυτοί δίσκοι, υπογράμμισαν με τον καλύτερο τρόπο το ταλέντο των καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα μας υπενθύμισαν την αξία του ποιητικού λόγου: Τα “Τραγούδια για τους μήνες” σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου (έτος κυκλοφορίας 1996) και “Γρήγορα η ώρα πέρασε” σε μουσική Νίκου Ξυδάκη (έτος κυκλοφορίας 2006).

Τα “Τραγούδια για τους μήνες” είναι ένας κύκλος μελοποιημένων ποιημάτων των Οδυσσέα Ελύτη, Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη και Μιχάλη Γκανά αλλά και δημοτικών διστίχων σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ο δίσκος “Γρήγορα η ώρα πέρασε” κυκλοφόρησε δέκα χρόνια μετά τα “Τραγούδια για τους μήνες”. Ο Νίκος Ξυδάκης μελοποίησε ποιήματα της Σαπφούς σε απόδοση Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και ποίηση των Κώστα Καρυωτάκη, Κ.Χ. Μύρη και Διονύση Καψάλη, ενώ συμμετέχει και ερμηνευτικά στον δίσκο.

Για πρώτη φορά, οι δύο αυτοί κορυφαίοι δίσκοι – σταθμοί θα παρουσιαστούν με τη συνοδεία της διεθνούς αναγνωρισμένης Καμεράτας,( με την οποία η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντιέται για πρώτη φορά επί σκηνής), σε μουσική διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου, υποψήφιου για Grammy, Γιώργου Πέτρου. Δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, μας ξαναχαρίζουν τη μουσική τους και τιμούν τη στενή συνεργασία και πολύχρονη σχέση με την ερμηνεύτρια.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί ο δίσκος “Γρήγορα η ώρα πέρασε” με την συμμετοχή επί σκηνής του Νίκου Ξυδάκη, ενώ το δεύτερο μέρος ανήκει στα “Τραγούδια για τους μήνες” του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Στην παράσταση τα τραγούδια θα παρουσιαστούν σε νέα διασκευή - ενορχήστρωση ειδικά διαμορφωμένη για μεγάλο σύνολο από τον ίδιο τον συνθέτη.
Η Καμεράτα θα συνοδεύσει ιδανικά τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, χαρίζοντας στο κοινό μια παντοτινή ανάμνηση.

Μαζί της οι μουσικοί της Καμεράτας Ορχήστρας Φίλων της Μουσικής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Συμμετέχει ο Νίκος Ξυδάκης

Ενορχηστρώσεις:
Δημήτρης Παπαδημητρίου, “Τραγούδια για τους μήνες”
Νίκος Πλατύραχος, “Γρήγορα η ώρα πέρασε”

Σολίστες:
Θωμάς Κωνσταντίνου, λαϊκά έγχορδα
Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο
Κώστας Μερετάκης, λαϊκά κρουστά

Σχεδιασμός ήχου: Χάρης Κρεμμύδας, Γιάννης Πετρόλιας
Σχεδιασμός φώτων: Μαρία Βενετάκη

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ό,τι κι αν είναι αυτό, που κάνει τις άκρες των χειλιών σου να ανασηκώνονται, εμπιστέψου το."

Τζελαλαντίν Αλ Ρουμί, Πέρσης ποιητής

  • 1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2