Τα καλύτερα ελληνικά ροκ album του ΄21 μέχρι τώρα

Ακούσαμε άλλη μια φορά τα ελληνικά albums που έχουμε λιώσει μέσα στο 2021 και σε προσκαλούμε να τα βάλεις στα ακουστικά σου.
Τα καλύτερα ελληνικά ροκ album του ΄21 μέχρι τώρα

Το 2020 υπήρξε μια χρονιά που ευτυχώς βγήκε πολλή και καλή μουσική τη στιγμή που την είχαμε περισσότερη ανάγκη

Aνάμεσά τους κι οι Έλληνες μουσικοί κράτησαν τον πήχη πολύ ψηλά προσφέροντας μας εξαιρετικές κυκλοφορίες

Το 2021 φαίνεται ότι πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη μουσική χρονιά και πολύ καλά έκανε, αν ρωτάς τη γνώμη μας. Ήδη έχουμε ξεχωρίσει αρκετά ελληνικά albums, που συντρόφευσαν τα ωραία ροζ αυτιά μας για αυτό δεν έχεις πολλά να κάνεις παρά να φορέσεις τα ακουστικά σου, να βάλεις το αγαπημένο σου αφέψημα ή ποτό και να πατήσεις το play. Για τα υπόλοιπα θα φροντίσουν εκείνοι.

Neptune is Dead- Chronos



Oι Neptune is Dead πέρα από το τέρμα εμπνευσμένο όνομα τους, φέρνουν μαζί τους μπαρουτοκαπνισμένο, βαρύ κι ασήκωτο ροκ που δεν χαμπαριάζει από γλυκανάλατες μελωδίες και πολυφορεμένες συνθέσεις. Σε πιάνει από το λαιμό και σε βάζει στη θέση σου, χωρίς πολλά, πολλά, σερβίροντας σου ένα ποτήρι bourbon όσο τα γκαζωμένα riffs και τα ντουμανιασμένα φωνητικά στήνουν ένα πάρτι από εκείνα που στήναμε όταν τα μπαρ ήταν ανοιχτά. Εβίβα!

Rollin’ Dice- Reroll



Αυτό το album κυκλοφόρησε το 2020, ωστόσο σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο, για αυτό και το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα μιας και περιμένουμε με κομμένη την ανάσα, να γδάρει τη βελόνα του πικάπ μας. Μεγαλοπρεπές heavy rock που έρχεται από τα τιμημένα 70s με songwriting από το πάνω ράφι και rhythm section που μοιάζει με αφιονισμένο ελέφαντα που κυνηγάει το θηριοδαμαστή του. Αλήτικες κιθάρες και συγκλονιστικό artwork συμπληρώνουν ένα δίσκο, που έχει μπει στο καθημερινό μας playlist και πολύ καλά έχει κάνει. Γκρούβα, ροκ εντ ρολ κι Άγιος ο Θεός είναι η φάση.

Veslemes- The Nest

Ο Γιάννης Βεσλεμές εκτός από τη Νορβηγία ένα από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά φιλμ των τελευταίων ετών είναι το μουσικό alter ego του Felizol που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ηλεκτρονική μουσική της χώρας. Τώρα σαν Veslemes μας βάζει στη «φωλιά» του, που κινείται σε dark disco, indie-dance και new wave μονοπάτια, δίνοντάς μας ένα σκοτεινό EP που συντροφεύει ιδανικά τις βόλτες μας με κωδικό 6, σε ένα αστικό τοπίο που έχει χάσει πια τον ρυθμό που χτυπούσε η καρδιά του.



Mazoha- ΠΡΤΘΛΤΣ



Η Inner Ear είναι μια εταιρεία η οποία βρίσκει πάντα τον τρόπο να στεγάζει τους πιο ιδιαίτερους καλλιτέχνες που πάτησαν το πόδι τους στον μουσικό πλανήτη που ακούει στο όνομα Ελλάδα. Κάπως έτσι μας συστήνει και πάλι τον Mazoha που έβγαλε τον πιο Up-tempo δίσκο της χρονιάς ως τώρα. Μέσα από το electro-punk σύμπαν του σε προκαλεί μέσα από τραγουδάρες σαν τον Πρωταθλητή να χορέψεις μέχρι να πονέσουν τα πόδια σου. Είναι βέβαιο πως μετά από δύο με τρεις ακροάσεις του δίσκου θα μουρμουράς σε φίλους και γνωστούς την επωδό του: «Νιώθει κανείς; Ακούει κανείς;»

2 Headed Dogs- The Engine is On



Η μηχανή των 2 Headed Dogs είναι αναμμένη και σε περιμένει σε ένα ταξίδι που θα συναντήσεις ατόφιο σκληρό ροκ εντ ρολ φτιαγμένο από αλητάμπουρες για αλητάμπουρες. Οργασμικές κιθάρες, badass attitude, δηλητηριώδεις στίχοι κι ένα χωνευτήρι ήχων που τιμά το Garage, το punk, την ψυχεδέλεια των 70s, πίνοντας σφηνάκια δίχως αύριο στο όνομα των Hellacopters των Νebula και των Fu Manchu. Σε ένα ιδανικό σύμπαν ο Πετρόχειλος στους Χούλιγκανς θα χόρευε ημίγυμνος με το βρακί μπροστά στον ιερέα πατέρα του και θα του έλεγε: «Όχι πατέρα, η αλήθεια κρύβεται στους 2 Headed Dogs».

Kalabrian Syndrome- EP



Άλλη μια ελληνική μπάντα με υπέροχο όνομα κυκλοφόρησε κυριολεκτικά στην εκπνοή της προηγούμενης χρονιάς σε κασέτα το EP της από τη Submersion Records. Πειραματικό κι αρκούντως εμπνευσμένο συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα που ακούσαμε το τελευταίο διάστημα. Οι Κalabrian Syndrome ποσώς ενδιαφέρονται για τις μουσικές ταμπέλες και πολύ καλά κάνουν για αυτό και μπολιάζουν jazz και fusion αυτοσχεδιασμούς με noise θορύβους κι ambient ρυθμούς, όσο τα riffs τους κρατάνε τα μπόσικα, δίνοντας στον ακροατή ένα παράξενο μα λατρεμένο στην επανάληψή του soundtrack.

Mechanimal- Θόρυβος



Ο ιθύνων νους των Mechanimal, Γιάννης Παπαϊωάννου έχει χρόνια στη μουσική του πλάτη, μιας κι εμπλέκεται σε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά projects της πιάτσας. Στον 5ο δίσκο των Mechanimal και πρώτο ελληνόφωνο ο Παπαϊωάννου απελευθερώνεται πατώντας στις στεντόρειες μα αισθαντικές φωνές της Θέκλας Τσελεπή και της Αγγελικής Βρεττού και συνθέτει post punk διαμαντάκια που αγκαλιάζουν τις Industrial αναφορές κι επιρροές του μέσα από ένα καλλιτεχνικό πείραμα που σίγουρα δεν έτυχε και σίγουρα πέτυχε. Νοσταλγικός μα καθόλου κλισέ, φρενήρης και σπαραξικάρδιος αυτός ο «Θόρυβος» κρύβει στην ηχώ του την ανάσα μιας γενιάς που δεν φοβάται να γελάσει κατάμουτρα στο είδωλο του καθρέφτη που βλέπει απέναντί της.

Unverkalt- L’ Origin du Monde



Aν έχεις ακούσει το L’Origin du Monde τότε δύο τινά σίγουρα συμβαίνουν. Αρχικά το έχεις λιώσει στις ακροάσεις. Δευτερευόντως μετράς τις μέρες σαν φαντάρος που απολύεται να έρθει το βινύλιο το οποίο έχεις παραγγείλει εντός των επόμενων ημερών. Πατώντας στα ιερά χώματα των Cult of Luna δίνουν μια post rock/metal δίσκαρο που έχει κατσικωθεί στα ακουστικά μας. Φαντάσου ένα κινηματογραφικό soundtrack με κέντρο τον άνθρωπο, όταν δίπλα του καταρρέει ο αστικός κόσμος όπως τον γνωρίζουμε. Τα γυναικεία φωνητικά δίνουν μια έξτρα ανατριχιαστική σχεδόν ατμόσφαιρα στις στιβαρές συνθέσεις του L’Origin du Monde. Με λίγα λόγια αυτά τα albums καλό είναι να γίνονται.

Post Lovers- Drive



Aκούγοντας τους Post Lovers, είναι δεδομένο πως αθέλητα ταξιδεύεις πίσω στα τιμημένα 90s μιας κι είναι εμφανείς οι επιρροές του σχήματος που φέρνει τις χρυσές μέρες του MTV στη θύμηση μας, όταν προσπαθούσαμε να ξεκλέψουμε χρόνο από ότι κάναμε για να δούμε ακόμη ένα βιντεάκι. Γλυκόπιοτες κιθάρες κι uptempo διάθεση συνοδεύουν το εξαιρετικό songwriting και την ιδιαίτερη φωνή των Post Lovers με τους στίχους να αποτελούν αναμφίβολα τον κρυφό άσσο στο μανίκι τους.

Νightfall- At Night We Prey



Οι Nightfall είναι μια από τις σπουδαιότερες μπάντες του ελληνικού σκληρού ήχου, που κατάφεραν να δοξάσουν την ελληνική metal μουσική τα χρόνια που για να μιλήσεις με την εταιρεία σου στο εξωτερικό έστελνες τηλεγράφημα. Το συγκρότημα είχε μπει στον πάγο για καιρό κι επανήλθε σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους fans με το καλύτερο Line up ίσως της ιστορίας τους κι ένα δίσκο που σκαρφαλώνει άνετα στα υψηλότερα σκαλοπάτια των καλύτερων metal κυκλοφοριών της χρονιάς μέχρι τώρα. Βουτώντας στο «Athenian Echoes» παρελθόν των Nightfall το συγκρότημα μιλά για τη μάχη του mainman της μπάντας Ευθύμη Καραδήμα με την κατάθλιψη με εξαιρετικούς στίχους, ανελέητο drumming και μελαγχολικά κιθαριστικά μέρη που λοξοκοιτούν στους Paradise Lost. Ακούγεται απνευστί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v