10 ξένα albums που λατρέψαμε το 2020

Η μουσική «έσωσε» πολύ κόσμο τη φετινή χρονιά κι αυτοί οι 10 δίσκοι που «λιώσαμε» το 2020, είναι ίσως η απόδειξη.
10 ξένα albums που λατρέψαμε το 2020
Το έχουμε γράψει παλαιότερα και θα το γράψουμε ξανά. Η μουσική είναι δίχως άλλο μια από τις τέχνες που θα μπορέσουν να σώσουν τον κόσμο. Άλλωστε κατάφερε να σώσει μπόλικες μουσικόφιλες ψυχούλες το 2020, μιας και ήμασταν τυχεροί να έχουμε εξαιρετικές κυκλοφορίες. Μετά λοιπόν από τη λίστα με τους καλύτερους ελληνικούς δίσκους της χρονιάς, ετοιμάζουμε κι αυτή με τα ξένα albums που λιώσαμε στις ακροάσεις, με την ελπίδα ότι θα φτάσουν και στα δικά σου αυτιά και θα λάβουν περήφανα θέση στη δισκοθήκη σου.

Dua Lipa- Future Nostalgia



O θρόνος της ποπ, της ανήκει για το 2020, μιας και σε κάθε γειτονιά του πλανήτη εκατομμύρια γοφοί κουνήθηκαν στον ρυθμό των Physical, Don’t Start Now, Break My Heart. 80s μέχρι τα μπούνια, αυτός ο δίσκος ήταν χωρίς πολλές φιοριτούρες το χορευτικό αριστούργημα μιας χρονιάς στην οποία μας έλειψαν πολύ ιδρωμένα κορμιά να σείονται το ένα πλάι στο άλλο.

The Weeknd- After Hours



Όταν τα χρόνια περάσουν, είναι σίγουρο πως θα επιστρέφουμε σε αυτόν τον δίσκο, γιατί ήρθε θα έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στη Βίβλο της μουσικής ιστορίας, για τα ιδιοφυή ρεφρενάκια, την αγνή παρθένα eight-ίλα του και την παραγωγή του που οφείλει να διδάσκεται σε κάθε μουσική σχολή που σέβεται τον εαυτό της. Ο Weeknd βουτά στις μουσικές που τον μεγάλωσαν και ωριμάζει, σαν εκείνο το παλιό κρασί που φυλάς στο ντουλάπι σου για να το πιεις σε μια σπέσιαλ περίπτωση. Βγάλ’ το και πιες το λοιπόν!

Chris Stapleton- Starting Over



Tον Χρηστάρα τον έχουν κατατάξει στους country μουσικούς κάποιοι γραφιάδες του πληκτρολογίου, που δεν νιώσανε ποτέ τις rock, blues και folk καταβολές του. Αυτό που νιώσανε όλοι ωστόσο, είναι την Φωνάρα του με το Φ κεφαλαίο όπως της αξίζει, που στο Starting Over γεμίζει ποτήρια με ουίσκι πλάι στο πικάπ, πιο γρήγορα κι από ότι γέμιζε το μυδραλιοβόλο του Τζον Ράμπο σε όλες τις ταινίες. Το Cold δε, βάζει γερή υποψηφιότητα για ένα από τα κορυφαία τραγούδια της χρονιάς.

Jason Isbell and the 400 Unit- Reunions



Aν δεν γνωρίζεις τον Jason Isbell, πρέπει να σταματήσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου και να ψάξεις αμέσως σε διαδικτυακές μουσικές πλατφόρμες, ή ακόμη καλύτερα σε ένα από τα δισκάδικα που υπάρχουν εκεί έξω και να ακούσεις, οποιοδήποτε album φέρει το όνομα του. Ο γητευτής της americana, στον τελευταίο του δίσκο παίρνει μια Bruce Springsteen στροφή, η οποία και λατρεύτηκε από κοινό και κριτικούς. Ο καλύτερος τραγουδοποιός της γενιάς του, στην πιο ώριμη στιγμή του.

Bruce Springsteen – Letter to You



Στην πιάτσα τον Springsteen τον λένε «Αφεντικό». Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, είναι ότι στα 71 του, έβγαλε έναν δίσκο που μπορεί να σταθεί επάξια στους καλύτερους που έβγαλε στην καριέρα του και να τους κοιτάξει δίχως ντροπή στα μάτια. Long live The Boss λοιπόν, μιας και με αυτό το άλμπουμ δίνει ένα ακόμη ζωοποιό φιλί στην αγαπημένη μας ροκ!

Run The Jewels- RTJ4



Πριν την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ που συγκλόνισε τον κόσμο οι Run The Jewels κυκλοφόρησαν το Walking in the Snow, που περιείχε τους παρακάτω στίχους: And you so numb, you watch the cops choke out a man like me. Until my voice goes from a shriek to whisper, "I can't breathe"! Ίσως το πιο συγκλονιστικό τραγούδι της χρονιάς, από έναν δίσκο που κάνει τα υπόλοιπα διαμάντια της hip-hop να χάνουν την λάμψη τους, μπροστά του.

Fantastic Negrito- Have you Lost your Mind yet?



O Fantastic Negrito είναι μια ιδιοφυής μουσική μίξη του Jimi Hendrix με τον Lenny Kravitz, στο μυαλό όσων δεν έχουν εντρυφήσει στους δίσκους του. Aν το είχαν κάνει, θα βλέπανε ότι το ταλέντο του, δεν μπορεί να μείνει εγκλωβισμένο στις επιρροές του, μιας και φτιάχνει συνεχώς αυτά τα rockin μπλουζ διαμαντάκια, που θες να πουλήσεις την ψυχή σου στον διάβολο για να ακούσεις λίγο ακόμα. Συγκλονιστικοί στίχοι και κιθαριστικό παίξιμο μεγαλειώδες, σε έναν δίσκο που δεν βαριέσαι να ακούς.

Marilyn Manson- We Are Chaos



O Marilyn Manson, αφού σόκαρε κάθε συντηρητικό σπίτι με την περσόνα του, γνώρισε μια περίοδο δημιουργικής ακμής που ξεκίνησε από το συγκλονιστικό Pale Emperor και ευτυχώς συνεχίστηκε και στον φετινό δίσκο του, που έχει τον απόλυτα ταιριαστό με τη χρονιά τίτλο, We Are Chaos. Ώριμος, σέξι κι εθιστικός ο Manson ξεγυμνώνεται και δημιουργεί το soundtrack μιας γενιάς που δεν κωλώνει να παραδεχθεί τα λάθη της κι ας καταρρέουν τα πάντα γύρω της. Το Broken Needle δε, είναι φτιαγμένο για να διαλύσει κάθε repeat button που έχει βγει ποτέ.

Phoebe Bridgers- Punisher



To indie album της χρονιάς, ήρθε από την υπέροχη Phoebe για να μας θυμίσει πόσα καντάρια ταλέντο κρύβει μέσα της αυτή η κοπελάρα. Η ακρόασή του, οφείλει να γίνει με ακουστικά για να μην χάσεις ήχο, από όλα όσα κατάφερε να δημιουργήσει στο γλυκόπιοτο Punisher!

Fontaines DC- A Hero’s Death



Oι Fontaines DC κυκλοφόρησαν φέτος έναν δίσκο που είχε μια πολύ σπουδαία αποστολή να εκτελέσει και ευτυχώς τα κατάφερε με αποστομωτικό τρόπο. Το Α Hero’s Death ήρθε να σώσει το post-punk δίνοντας του ένα μεθυσμένο φιλί στο στόμα, χαρίζοντας μας απλόχερα μπόλικες τραγουδάρες για να χορέψουμε γυμνοί από ενοχές στον ρυθμό του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v