Βερολίνο: Ανοιξε τα φτερά της η 56η Μπερλινάλε

”Λαμπερή” κριτική επιτροπή, αφιέρωμα στον Αντρέι Βάιντα, νέος Ρόμπερτ Άλτμαν, πολυαναμενόμενος (για τους σινεφίλ) Λούκας Μούντισον και πολλά- πολλά άλλα στην 56η Μπερλινάλε που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώνεται στις 19 του μήνα.
Βερολίνο: Ανοιξε τα φτερά της η 56η Μπερλινάλε

Ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και συνεχίζεται ως και τις 19 του μήνα το Φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου, η 56η Μπερλινάλε.

Ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής που θα δώσει τις ”αρκούδες” ξεχωρίζουν η προεδρεύουσα ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, ο κινηματογραφιστής του Σπίλμπεργκ Γιάνους Καμίνσκι και ο βετεράνος ηθοποιός Άρμιν Μίλερ-Σταλ.

Στο διαγωνιστικό τμήμα μεταξύ άλλων θα προβληθούν και οι καινούργιες ταινίες των Ρόμπερτ Άλτμαν, Σίντνει Λιούμετ, Μάικλ Γουιντερμπότομ και Κλοντ Σαμπρόλ. Αρκετές από τις ταινίες που θα κονταροχτυπηθούν στα Όσκαρ θα προβληθούν στο Βερολίνο εκτός συναγωνισμού.

Στα πλαίσια του φετινού Panorama, όπου προβάλλονται οι νέες δουλειές διάσημων και μη σκηνοθετών, αναμένεται η καινούργια ταινία του Σουηδού Λούκας Μούντισον.

Το Forum είναι το τμήμα του φεστιβάλ με τις πιο πειραματικές διαθέσεις. Εκεί, επιλέχθηκε να προβληθεί η ”Κινέττα” του Γιώργου Λάνθιμου μαζί με την καινούργια δουλειά του ισραηλινού Άμος Γκιτάι. Το φετινό αφιέρωμα του forum μας φέρνει κοντά στο γιαπωνέζο μάστορα του τρόμου Νομπούο Νακαγκάβα.

Εκτός από την ”Κινέττα”, στο Βερολίνο θα μας εκπροσωπήσει και η βραβευμένη μικρού μήκους ”Ο Κλέφτης” της Ιρίνας Μπόικο, στα πλαίσια του τμήματος με ταινίες για παιδιά. Επίσης, ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης (Λουκουμάδες με μέλι, Delivery), θα είναι η ελληνική παρουσία στο τμήμα νέων ευρωπαίων καλλιτεχνών Shooting Stars.

Φέτος, εκτός των άλλων ολοκληρώνεται το τριετές αφιέρωμα της Μπερλινάλε στις ταινίες του σχεδίου Μάρσαλ και θα δοθεί για πρώτη φορά βραβείο στο καλύτερο κινηματογραφικό ντεμπούτο κάποιου σκηνοθέτη.

Το φεστιβάλ θα τιμήσει για την προσφορά τους στον κινηματογράφο, τον Πολωνό σκηνοθέτη Αντρέι Βάιντα και τον Άγγλο ηθοποιό Σερ Ίαν Μακέλεν.

Λ. Τσ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v