Η Berlinale βραβεύει την ανθρωπιά!

Η Χρυσή Άρκτος της Berlinale πηγαίνει (δικαιωματικά) σε ένα ντοκιμαντέρ για τους κατοίκους της Λαμπεντούζα και τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη Μεσόγειο.
Η Berlinale βραβεύει την ανθρωπιά!
του Λουκά Τσουκνίδα

Απόλυτα ευθυγραμμισμένο με το πανευρωπαϊκό ζήτημα των ημερών μας, το Φεστιβάλ του Βερολίνου έκλεισε επισήμως το βράδυ του Σαββάτου με τη βράβευση ενός ιταλικού ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή στο νησί Λαμπεντούζα, εκεί όπου η θάλασσα έχει ξεβράσει χιλιάδες μετανάστες τα τελευταία χρόνια, πολλούς απ' αυτούς νεκρούς.

Το “Fire at Sea” του Τζιανφράνκο Ρόσι έγινε, λοιπόν, το πρώτο ντοκιμαντέρ στην ιστορία της Μπερλινάλε που φεύγει από το Βερολίνο με τη Χρυσή Άρκτο και οι ψαράδες της Λαμπεντούζα —δικαιωματικά, αφού έδιναν και δίνουν χείρα βοηθείας στους απόκληρους των σύγχρονων πολέμων πολύ πριν γίνει κουλ— οι πρωταγωνιστές σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά γεγονότα της χρονιάς.



Το βραβείο “της παρηγοριάς”, Αργυρή Άρκτος ή Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, πήρε ο παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, Ντάνις Τάνοβιτς για την τελευταία του διατριβή πάνω στα βάσανα του τόπου του, το “Death in Sarajevo”, ενώ ο ιδιαίτερος φιλιππινέζος δημιουργός Λαβ Ντίαζ βραβεύτηκε με γνώμονα τα πρωτοποριακά χαρακτηριστικά της νέας οχτάωρης ταινίας του, με τον αναμφισβήτητα έντεχνο τίτλο “A Lullaby to the Sorrowful Mystery”.

Στα υπόλοιπα βραβεία, η Μία Χάνσεν-Λαβ αναδείχθηκε καλύτερη σκηνοθέτης για το “Things to Come”, ο Τόμας Βασιλέφσκι καλύτερος σεναριογράφος για το, δικής του σκηνοθεσίας, “United States of Love” και ο Μαρκ Λι Πινγκ-Μπινγκ τιμήθηκε για τη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας του Γιανγκ Τσάο, “Crosscurrent”. Στις ερμηνείες, επικράτησαν η Τρίνε Ντίρχολμ για τη δουλειά της στο “The Commune” του Τόμας Βίντεμπεργκ και ο τυνήσιος Ματζ Μαστούρα για το “Hedi” του συμπατριώτη του Μοχάμεντ Μπεν Ατία, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v