Birdman: Η μεγάλη νικήτρια των Όσκαρ στο σαλόνι σας!

Πώς και γιατί το Birdman έφτασε στον θρίαμβο των Όσκαρ; Ψάχνουμε το μυστικό της επιτυχίας της χρυσής ταινίας που θα απολαύσουμε αυτή την εβδομάδα στο σαλόνι μας.
Birdman: Η μεγάλη νικήτρια των Όσκαρ στο σαλόνι σας!
Και το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας πηγαίνει… στο Birdman! Με πανηγυρικό τρόπο, το πιο πρόσφατο «διαμάντι» του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου έφτασε στην τελευταία απονομή των χρυσών αγαλματιδίων στην κορυφή της δόξας. Και δεν ήταν μόνο το βραβείο Καλύτερης ταινίας: Σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία… Όλες οι μεγάλες κατηγορίες υποκλίθηκαν στην γοητεία του.

Λίγο πριν την απολαύσουμε στην πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή της από την άνεση του σπιτιού μας αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema στην Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ψάχνουμε το μυστικό της επιτυχίας του “Birdman” και συγκεντρώνουμε τα υλικά της επιτυχημένης κινηματογραφικής συνταγής που το έφεραν στην κορυφή.

…Η πρωτότυπη υπόθεση
Ένας ξεπεσμένος ηθοποιός, που έγινε γνωστός για τον εμπορικό ρόλο ενός φτερωτού υπερήρωα στο παρελθόν, προσπαθεί να καθιερωθεί ως «αληθινός καλλιτέχνης», ανεβάζοντας ένα βαθύ θεατρικό έργο. Εμπορικότητα ή ποιότητα; Επιφάνεια ή ουσία; Τι θέλουμε τελικά να κάνουμε στη ζωή μας, και τι από όλα αυτά θα την χαρακτηρίσει; Η θεατρικότητα της αφήγησης, αυτή η ανάλαφρη διάθεση, που όμως περιγράφει σημαντικούς προβληματισμούς (όπως μαρτυρά και ο β’ τίτλος του φιλμ «Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας»), γίνεται το όχημα για να πατήσουν πάνω όλα τα υπόλοιπα συστατικά της ταινίας. Όπως…

…Η φοβερή σκηνοθεσία
Ο Ινιάριτου (Amores Perros, 21 Γραμμάρια, Βαβέλ) χρησιμοποιεί τις κινηματογραφικές τεχνικές με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο, αξιοποιώντας μεγάλα μονοπλάνα για να αποδώσει την θεατρικότητα και θεαματικές λήψεις που κόβουν την ανάσα αλλά καταφέρνουν ταυτόχρονα να μας μεταφέρουν μέσα στο μυαλό των ηρώων.

…Ο αυτοσαρκασμός του Χόλιγουντ
Ο κόσμος του θεάματος είναι ένα σύμπαν σκληρό και σουρεαλιστικό. Δημιουργεί αστέρια και τα γκρεμίζει εν ριπή οφθαλμού. Συγκεντρώνει ανθρώπους γεμάτους ελπίδες για την τέχνη, αλλά παράλληλα τους παραμυθιάζει με το «σταριλίκι». Στα άδυτα αυτού του κόσμου μας «μπάζει» το Birdman, και το κοινό (ομοίως με την Ακαδημία των Όσκαρ) το επιβραβεύει για αυτή την διάθεση αυτοκριτικής.



…Το κλείσιμο του ματιού στους κριτικούς
Η σκηνή με την αυστηρότατη κριτικό που είναι αποφασισμένη να «θάψει» την παράσταση του πρωταγωνιστή, απλώς και μόνο επειδή υπήρξε εμπορικό αστέρι του σινεμά, είναι ίσως από τις πιο απολαυστικές της ταινίας, ακριβώς γιατί «χτυπάει» στην κεντρική αρτηρία του θέματος, την αναγνώριση που επιζητά ο καθένας μας και το κατά πόσο οι εξωτερικοί παρατηρητές μπορούν να ξέρουν την πραγματική αξία μας.

…Οι κουλ ερμηνείες
Ερμηνεία ζωής για τον βετεράνο Μάικλ Κίτον, που μοιάζει να περίμενε υπομονετικά σε ολόκληρη την καριέρα του για να αποτυπώσει στην οθόνη αυτόν ακριβώς τον ρόλο, με τον πιο φρενιασμένο αλλά και to the point τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν… παράσταση για έναν ρόλο: Η Emma Stone, η Naomi Watts, ο Edward Norton, ο Zach Galifianakis, όλοι τους ενώθηκαν μαγικά σε ένα all star cast που ξεχώρισε.

…Το συγκλονιστικό φινάλε
Λίγες ταινίες καταφέρνουν πια αυτό το μαγικό αποτέλεσμα, να σε κρατούν δηλαδή μετά τους τίτλους τέλους κολλημένο στη θέση σου και να σου δημιουργεί ενδιαφέροντες προβληματισμούς. Φυσικά, δεν θα σας πούμε περισσότερα για το φοβερό φινάλε – αξίζει να το διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι, στην πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή στα κανάλια Novacinema την Κυριακή 11 Οκτωβρίου – ή όποτε το θελήσετε, χάρη στην δυνατότητα εγγραφής που σας δίνει ο αποκωδικοποιητής NovaBox+ ώστε να κρατήσετε την ταινία στην προσωπική σας ταινιοθήκη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v