Όσα θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2015

Οι πρεμιέρες, τα αφιερώματα, τα ντοκιμαντέρ, και όλες οι ταινίες που αξίζει να δείτε στις φετινές Νύχτες Πρεμιέρες που ξεκινούν την Τετάρτη.
Όσα θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας 2015
του Λουκά Τσουκνίδα

Με τη νέα ταινία του Πάολο Σορεντίνο, “Youth”, ανοίγει απόψε τις πύλες του το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, οι γνωστές σε όλους “Νύχτες Πρεμιέρας”. Όπως μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, το πλούσιο κινηματογραφικό δεκαήμερο επιφυλάσσει στους σινεφίλ που θα προσέλθουν στις αίθουσές του μία ευρεία γκάμα ταινιών, κλασικών και ολοκαίνουργιων, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο από ιστορικού ενδιαφέροντος αφιερώματα.



Από τις φετινές πρεμιέρες ξεχωρίζουν, εκ πρώτης όψης, οι νέες ταινίες των Νόα Μπάουμπαχ (Mistress America), Λοράν Καντέτ (Retour a Ithaque), Άντριου Χέιγκ (45 Years), Ρόμπερτ Γκεντιγκιάν (Une Histoire de Fou), Άντον Κόρμπιν (Life), Ματέο Γκαρόνε (Tale of Tales), Έντουαρντ Ζούικ (Pawn Sacrifice), Χου Σιάο-Σιεν (The Assassin) και Πάμπλο Λαρέιν (The Club).

Την παράσταση βέβαια, είναι πιθανό να κλέψει το πολυαναμενόμενο βιογραφικό, γκανγκστερικό δράμα του Σκοτ Κούπερ, “Black Mass”, με τον Τζόνι Ντεπ στο ρόλο του διαβόητου Γουάιτι Μπάλτζερ ή κάποιο από τα πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ του προγράμματος: Το “Best of Enemies” (γύρω από το θρυλικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του συντηρητικού Γουίλιαμ Φ. Μπάκλεϊ και του προοδευτικού Γκορ Βιντάλ), το “In Transit” (η τελευταία ταινία του κλασικού ντοκιμαντερίστα Άλμπερτ Μέιλς) ή το “The Wolfpack” της “πρωτάρας” Κρίσταλ Μοσέλ (η ιστορία έξι αδελφών που ζουν αποκλεισμένοι σπίτι τους αναπαριστώντας σκηνές από τις αγαπημένες τους ταινίες) που διαγωνίζεται και για τη Χρυσή Αθηνά.



Τρεις ακόμη πρωτοεμφανιζόμενοι δημιουργοί, διεκδικητές των βραβείων του Φεστιβάλ, που ίσως τραβήξουν τα βλέμματα με τη δουλειά τους, είναι ο Τζιούλιο Ριτσιαρέλι με το ιστορικό δράμα “Labyrinth of Lies”, ο Τζος Κιμ με το “How to Win at Checkers (Every Time)” και ο ιρλανδός Μαρκ Νούναν με το “You're Ugly Too”. Άλλες ταινίες, εκτός συναγωνισμού, που αξίζουν προσοχής είναι το “Nasty Baby” του Σεμπάστιαν Σίλβα, το “Schneider vs. Bax” του Άλεχ Φαν Βάρμερνταμ, το “Elephant Song” του Τσαρλς Μπιναμέ, το “Unexpected” της Κρις Σουάνμπεργκ και το “Green Room” του Ζερεμί Σολνιέ.

Για τους μουσικόφιλους, υπάρχει η συνήθης λίστα με ντοκιμαντέρ για κάθε γούστο που φέτος περιλαμβάνει ταινίες για την θρυλική Sarah Records, τον αμετανόητο πειραματιστή Μπιλ Ντράμοντ, τον διορατικό ταλεντοκυνηγό της Electra, Ντάνι Φιλντς, τον “δικό μας” Larry Gus και τον ιδιοφυή μπασίστα της τζαζ, Τζάκο Παστόριους.

Στα αφιερώματα του δεκαημέρου δεσπόζει εκείνο στο σπουδαίο έργο του Νίκολας Ρεγκ, του θρυλικού δημιουργού των “Walkabout”, “Don't Look Now” και “The Man Who Fell to Earth”. Δίπλα του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνωριμία μας με τη δουλειά της κλασικής δημιουργού του πειραματικού σινεμά Σίρλεϊ Κλαρκ, του αυθεντικού “ανεξάρτητου” αμερικανού Σον Μπέικερ, καθώς και του ισραηλινού Έιταν Φοξ. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από ένα αφιέρωμα στην τηλεοπτική εκπομπή “Παρασκήνιο” και μια πλούσια λίστα ολοκαίνουργιων ταινιών μικρού μήκους, ελληνικών και ξένων.



Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των βραβευμένων ταινιών και την προβολή της ταινίας λήξης που φέτος είναι το “Dheepan” του Ζακ Οντιάρ, ένα δράμα εξαιρετικά επίκαιρο μέσα στη δίνη του προσφυγικού ζητήματος που απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη.

Καλές προβολές!






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v