Art & Docs: Ντοκιμαντέρ για την τέχνη στην Ταινιοθήκη

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room μας προσκαλούν για μια εβδομάδα αφιερωμένη σε σπουδαία ντοκιμαντέρ που ασχολούνται με τον κόσμο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Art & Docs: Ντοκιμαντέρ για την τέχνη στην Ταινιοθήκη
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room παρουσιάζουν μια εβδομάδα ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στο σύμπαν της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τις 5 ως τις 11 Φεβρουαρίου 2015, μια σειρά από πολυβραβευμένους σκηνοθέτες θα μας υποδεχτούν σε ευρύχωρα στούντιο και μικροσκοπικά ατελιέ, επιχειρώντας να καταγράψουν τη φευγαλέα φύση του ταλέντου.

Από τις γενναίες πινελιές ενός αντισυμβατικού ζωγράφου μέχρι τις απόκρυφες συνήθειες μιας μυστηριώδους φωτογράφου, το αφιέρωμα «Art & Docs: Επίμονα Ταλέντα» αποτελεί μια κινηματογραφική βόλτα στον κόσμο των οπτικών τεχνών, «με συχνές στάσεις στην εγωπάθεια, τη φήμη, την αιώνια χίμαιρα της έμπνευσης αλλά και την απόλυτη μεγαλοπρέπεια», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου του φεστιβάλ.

Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Πρόκειται για την όγδοη εκδήλωση που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή».

Μια σειρά από έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών θα «υιοθετήσουν» τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζοντάς τις. Θα συνεχίσουν παρουσιάζοντας την προσωπικότητα στην οποία είναι βασισμένη η κάθε μία και εξηγώντας γιατί αγαπούν τη δουλειά του εκάστοτε δημιουργού. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι να αποδειχθεί ότι τα ντοκιμαντέρ μπορούν να είναι εξίσου συναρπαστικά με τις προσωπικότητες που απαθανατίζουν, ξεπερνώντας τους περιορισμούς ενός συμβατικού πορτρέτου και εμπνέοντας τον θεατή να εξερευνήσει τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Στις ταινίες που θα προβληθούν περιλαμβάνεται ο υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ για το 2015 «Η Ωραία κι ο Πυγμάχος», το «Ανακαλύπτοντας τη Βίβιαν Μάιερ, ανάμεσα στις οσκαρικές υποψηφιότητες του 2015, ο «Τιμ και ο Βερμέρ του» και η περίφημη ταινία των ‘50s «Στο Μυστήριο του Πικασό» που θα μας βάλει στο ατελιέ του Πικάσο.

Η εκδήλωση θα συμπληρωθεί με την παρουσία της σκηνοθέτιδας Σόφι Φάινς, αδελφής των διάσημων ηθοποιών Ρέιφ και Τζόσεφ Φάινς και δημιουργού των υπερεπιτυχημένων ντοκιμαντέρ The Pervert’s Guide to Cinema (2006) και The Pervert’s Guide to Ideology (2012), με πρωταγωνιστή τον εκκεντρικό φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζίζεκ. Η αναγνωρισμένη κινηματογραφίστρια όχι μόνο θα παρουσιάσει την ταινία της Χορταριασμένες Πόλεις / Over Your Cities Grass Will Grow (2010, Αγγλία/Γαλλία/Ολλανδία) για τον γερμανό εικαστικό Άνσελμ Κίφερ και τα μνημειωδών διαστάσεων έργα του, αλλά θα διδάξει και ένα masterclass (στο Exile Room) πάνω στη σύζευξη εικαστικής δημιουργίας και ντοκιμαντέρ, καθώς και στον ρόλο της γυναίκας στον χώρο του non-fiction κινηματογράφου. 

Δείτε το πρόγραμμα των προβολών εδώ

Info:
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136
(Μετρό Κεραμεικός)
Τ. (210) 36 09 695, 36 12 046
5 - 11 Φεβρουαρίου
Είσοδος: 5€ ανά προβολή
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v